Εκπαίδευση

17/05/2011 - 07:04

"Παιχνίδια" ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ στην ΕΛΜΕ Λέσβου για τη θέση του Προέδρου

Ενημέρωση από την Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Λέσβου  Συνεδρίασε χθες Δευτέρα 16/5 το νέο ΔΣ της ΕΛΜΕ Λέσβου με θέμα τη συγκρότηση σε σώμα μετά τις αρχαιρεσίες της 5ης Μάη. Δυστυχώς οι δύο παρατάξεις (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ) που ταλαιπωρούν τον κλάδο όλα αυτά τα χρόνια με την συνδικαλιστική αδράνεια και με τη συναίνεση στις κυβερνητικές επιλογές δεν φαίνεται να πήραν το μήνυμα των εκλογών. ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ δεν είχαν να πουν ούτε μια κουβέντα για το μετά, για το τι μπορεί να κάνει ο κλάδος για να αποκρούσει την αντεργατική και αντιεκπαιδευτική θύελλα που έρχεται. Ειδικότερα, η ΔΑΚΕ δεν έκανε καν πρόταση για τη συγκρότηση του προεδρείου, δεν έθεσε υποψηφιότητα, παρόλο που είναι πρώτη δύναμη, ενώ η ΠΑΣΚ, από την άλλη, το μόνο που είπε ήταν ότι ζητάει την προεδρία του συλλόγου, χωρίς να καταθέτει όμως καμία συγκεκριμένη πρόταση αγώνα· και όχι μόνο αυτό αλλά παραδέχτηκε ότι συμφωνεί με βασικές εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως είναι η αξιολόγηση και οι μέντορες. Η Αυτόνομη Πρωτοβουλία δεν έκανε επίσης πρόταση για τη συγκρότηση αλλά εξέφρασε μια αγωνία για την ανάγκη κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα. Ως Αγωνιστική Παρέμβαση κινηθήκαμε στους εξής άξονες:

  • Το μήνυμα των εκλογών της 5ης Μάη ήταν σαφώς αποδοκιμαστικό για ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ. Η ανάδειξη εκ νέου των παρατάξεων αυτών στο προεδρείο της ΕΛΜΕ θα ήταν αναντίστοιχη της τάσης που υπάρχει στα σχολεία και στην κοινωνία για ξεπέρασμα της γραφειοκρατικής συνδικαλιστικής λογικής που ακολουθούν οι δύο αυτές παρατάξεις και θα βύθιζε εκ νέου το σωματείο στην αδράνεια και την ανυποληψία.
  • Ζητήσαμε τη θέση του προέδρου, χωρίς όρους και προϋποθέσεις συμφωνίας με τις άλλες παρατάξεις, θεωρώντας ότι εκφράζουμε μια ανανεωτική δύναμη της βάσης του κλάδου, χωρίς να δεσμευόμαστε από κομματικές εξαρτήσεις, διοικητικά ρουσφέτια, διευθυντιλίκια κ.λπ.. Τα αποτελέσματα των εκλογών άλλωστε δικαίωσαν τη στάση μας αυτή.
  • Θεωρούμε αναγκαία για τον κλάδο την επιστροφή των συναδέλφων στις συλλογικές διαδικασίες (συνελεύσεις, εκδηλώσεις, απεργίες). Τονίσαμε ότι το ΔΣ της ΕΛΜΕ οφείλει να ενισχύσει αυτές τις διαδικασίες και να μην τις υποτιμά και να τις υπονομεύει (όπως έκανε πέρυσι με την απόφαση για την αυτοαξιολόγηση).
  • Καταθέσαμε πρόταση αγώνα για το επόμενο διάστημα, με απεργίες και κλιμάκωση από το Σεπτέμβρη, σε συντονισμό με τα υπόλοιπα σωματεία προκειμένου να μπει φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης το αμέσως επόμενο διάστημα (Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, Σύμφωνο για το Ευρώ κ.λπ.).

Η «συζήτηση» κατέληξε σε ψηφοφορία για τη θέση του Προέδρου όπου έλαβαν:

Μπάλλας Αντρέας (Αγωνιστική Παρέμβαση)           3

Αθηναίος Παναγιώτης (ΠΑΣΚ)                                      2

Λευκά                                                                                    2

Έτσι αυτή η συνεδρίαση δεν έβγαλε προεδρείο. Είναι προφανές ότι ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ, που τόσο «όμορφα» τα βρήκαν πέρυσι για τη συγκρότηση (για να περάσουν την αυτοαξιολόγηση), τώρα πετάνε τη μπάλα στην κερκίδα… Σε λίγο θα αρχίσουν και τα κροκοδείλια δάκρυα για το ότι δεν μπορούμε να συγκροτηθούμε… Επόμενη συνεδρίαση για τη συγκρότηση τη Δευτέρα 23/5 στις 19:30, στα γραφεία της ΕΛΜΕ στη Χρυσομαλλούσα. Ας είμαστε εκεί περισσότεροι συνάδελφοι για να πάρουν το μήνυμα σαφέστερα.

dei

Μοιράσου το άρθρο!