Εκπαίδευση

07/09/2016 - 17:06

Παράσταση διαμαρτυρίας από την ΕΛΜΕ Λέσβου: απόσυρση αποφάσεων για κατηγοριοποίηση σχολείων

Τη Δευτέρα 5/9/2016 συνεδρίασε το ΔΣ της ΕΛΜΕ ΛΕΣΒΟΥ. 

 
Ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν είναι οι πρόσφατες υπουργικές αποφάσεις που ορίζουν τις προϋποθέσεις λειτουργίας τμημάτων ομάδων προσανατολισμού και μαθημάτων επιλογής σε Γενικά Λύκεια και τμημάτων, τομέων και ειδικοτήτων σε Επαγγελματικά Λύκεια. Σύμφωνα με αυτές προκύπτει ότι η εφαρμογή τους θα οδηγήσει στη μετακίνηση μαθητών απομακρυσμένων σχολικών μονάδων σε άλλα Λύκεια (αρχικά τα 2 επόμενα έτη για τη Β΄. Λυκ. και μετά από 2 σχολικά έτη για τους μαθητές και της Γ΄ Λυκείου) και σε σταδιακή συγχώνευση σχολικών μονάδων. 
 
Ακυρώνεται  η δυνατότητα που είχαν μέχρι τώρα οι Περιφ. Διευθυντές, να εγκρίνουν τη λειτουργία ολιγομελών τμημάτων, και με αυτόν τον τρόπο σχολικές μονάδες απομακρυσμένων περιοχών , κυρίως, κάποιες μικρές,  δε θα μπορέσουν να λειτουργήσουν όλες τις ομάδες προσανατολισμού και τομέων. Αυτό θα αναγκάσει πολλούς μαθητές να μετακινηθούν σε αναζήτηση ομάδων προσανατολισμού, τομέων μακριά από τον τόπο κατοικίας τους ή θα υποχρεωθούν να επιλέξουν ομάδες άσχετες με τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους. 
Είναι η πρώτη φορά που κατηγοριοποιούνται οι σχολικές μονάδες με βάση τα μόρια δυσμενών συνθηκών για τον προσδιορισμό του ελάχιστου αριθμού μαθητών, για να λειτουργήσουν τμήματα σε ομάδες προσανατολισμού, τομέων και ειδικοτήτων.
Οι συγκεκριμένες Υπουργικές Αποφάσεις εντάσσονται σε μία σειρά αντιλαϊκών κυβερνητικών επιλογών, που αποτυπώνονται και στην εκπαίδευση. Έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων των τελευταίων χρόνων όπως: αύξηση ωραρίου, αύξηση ορίου μαθητών/τμήμα, αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα, η κατάργηση των 3 ωρών των υπευθύνων στα εργαστήρια φυσικών• επιστημών και πληροφορικής,  ορισμένες παρεμβάσεις στην ΤΕΕ, που κλείνουν σχολεία και ο καθορισμός των επιπέδων στη διδασκαλία των Αγγλικών.
Όλες οι παραπάνω ρυθμίσεις εντάσσονται στη λογική της εξοικονόμησης πιστώσεων και εκπαιδευτικού προσωπικού και οδηγούν αναπόφευκτα στη συρρίκνωση του αγαθού της Δημόσιας Δωρεάν Εκπαίδευσης, και στην επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ ιδιαίτερα για τις παραπάνω Υπουργικές αποφάσεις  τονίζει ότι:
- Το συγκεκριμένο γεγονός είναι απαράδεκτο και δεν συνάδει με τις προϋποθέσεις μιας σύγχρονης δημόσιας εκπαίδευσης.
-Μαθητές και γονείς οδηγούνται στην επιλογή της εσωτερικής μετανάστευσης κυρίως των σχολείων επαρχίας για να επιλέξουν  άλλη σχολική μονάδα, αφού το σχολείο τους δεν έχει τη δυνατότητα να προσφέρει αν δεν συμπληρώσει το αριθμό μαθητών. Πρόκειται για ένα μέτρο με αρνητικό κοινωνικά πρόσημο, που πλήττει κυρίως τους μαθητές από τα χαμηλά αγροτικά και λαϊκά στρώματα.
- Κατηγοριοποιείται  το σχολείο ως υποβαθμισμένο αφού δεν έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στους μαθητές του όλες τις επιλογές τους.
-  Οι Υπουργικές αποφάσεις συνεχίζουν να ορίζουν κατώτερα όρια αριθμού μαθητών για τη λειτουργία τμημάτων είτε Γενικής παιδείας, ομάδων προσανατολισμού, τομέων και ειδικοτήτων, ενώ το ορθότερο θα ήταν να ορίζουν ανώτερο επιτρεπτό αριθμό μαθητών που θα εντάσσονται στα τμήματα αυτά.
- Στις μικρές σχολικές μονάδες πρακτικά οδηγούμαστε σε συγχωνεύσεις τμημάτων ομάδων προσανατολισμού με άλλες γειτονικές. Είναι εμφανής ο σχεδιασμός για σε κατηγοριοποίηση και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ απαιτεί:
-Την απόσυρση άμεσα των παραπάνω Υπουργικών Αποφάσεων. 
Υπενθυμίζουμε  τις  προτάσεις του κλάδου:
για ανώτερα όρια μαθητών (20 στα τμήματα Γενικής παιδείας, 15 στα τμήματα ομάδων προσανατολισμού•  10 στα εργαστήρια.• 
Μόνιμοι διορισμοί (και όχι οι συνηθισμένες υποσχέσεις, που παραπέμπονται από Σεπτέμβρη σε Σεπτέμβρη) - ως μοναδική πραγματική διέξοδο από τη λογιστική λογική
Κανένα κλείσιμο τμήματος.
Καμία υποχρεωτική μετακίνηση είτε καθηγητών είτε μαθητών
Όχι στις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων
Επαναφορά ωραρίου στις 21 ώρες, τρίωρης μείωσης εργαστηρίων, δυνατότητα επιπέδων στα αγγλικά κλπ – 
καμία τεχνητή εξαφάνιση των κενών στα σχολεία
 
Τη συνεδρίαση παρακολούθησαν και συνάδελφοι και γονείς διαμαρτυρόμενοι για το συγκεκριμένο μέτρο.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ ΛΕΣΒΟΥ σε συνεργασία με τους γονείς αποφάσισε:
Παράσταση διαμαρτυρίας για την ΑΠΟΣΥΡΣΗ των συγκεκριμένων Υπ. Αποφάσεων  την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9/Σεπτεμβρίου ώρα 1.00 μ.μ                        
Για το λόγο αυτό κηρύσσει 2ωρη διευκολυντική στάση εργασίας,από τις 12-2.                                                                    
 
Καλούμε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές από κοινού να διεκδικήσουμε ισότιμη πρόσβαση ΟΛΩΝ των μαθητών στη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία.
Βασικό κριτήριο για την ΕΛΜΕ είναι η κατοχύρωση των βασικών μορφωτικών δικαιωμάτων όλων των μαθητών και βασικά αποδεκτών εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών. Τα τελευταία μέτρα του υπουργείου δεν εξυπηρετούν τίποτα ΑΛΛΟ παρά  ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΈΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ και επιδεινώνουν τις μορφωτικές διαδικασίες των μαθητών και τις συνθήκες εργασίας των συναδέλφων.
 

Μοιράσου το άρθρο!