Εκπαίδευση

24/02/2016 - 11:02

Στην Ισπανία το 3ο Λύκειο Μυτιλήνης

Η

συνάντηση έλαβε χώρα στην πόλη Dos Hermanas της Ισπανίας. Σχολείο υποδοχής ήταν το IES Virgen de Valme. Συμμετείχαν στη συνάντηση ομάδα 5 μαθητών και 3 συνοδών (Κοντέλλης Γεώργιος- αρχηγός, Κατρακάζας Σάββας και  Τσομπανελλης Προκόπιος) από το 3ο Λύκειο Μυτιλήνης, και 5 μαθητές και 2 συνοδοί  από το σχολείο Alytaus Putinu gimnazija της Λιθουανίας.

Πριν την συνάντηση είχαν προηγηθεί εκτεταμένες επαφές των παιδαγωγικών ομάδων του προγράμματος για την διοργάνωση της επίσκεψης. Επίσης έγιναν συσκέψεις της παιδαγωγικής ομάδας του σχολείου μας για την προετοιμασία της επίσκεψης καθώς και δύο συναντήσεις με τους γονείς όπου τους δόθηκε απαραίτητο ενημερωτικό υλικό. Επίσης έγιναν επαφές με το Εμπορικό Επιμελητήριο και άλλους φορείς του νησιού για προβολή του τόπου μας.

Αντικείμενο του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του ΙΚΥ, ταξιδιού ήταν η παρουσίαση της πορείας των εργασιών του project, το οποίο αφορά την δημιουργία ενός τρισδιάστατου παιχνιδιού με ιστορικά ή μυθικά στοιχεία από τις 3 χώρες- εταίρους. Επίσης αντικείμενο της συνάντησης ήταν ο συνδυασμός και ο διαμοιρασμός από κοντά σε μεικτές ομάδες εργασίας των γνώσεων και της προόδου των μαθητών, προκειμένου να ανταλλάξουν ιδέες, προτάσεις, τεχνογνωσία προκειμένου να  συντονιστούν ώστε να επιτύχουν το τελικό αντικείμενο του έργου καθώς και ο προγραμματισμός των υπόλοιπων δραστηριοτήτων του διετούς προγράμματος για την επιτυχημένη κατάληξή του.

Το 3ο Λύκειο Μυτιλήνης είναι το σχολείο-συντονιστής της συγκεκριμένης σχολικής σύμπραξης. Οργανωτικοί υπεύθυνοι του προγράμματος είναι οι κ Καπιωτάς Μιχαήλ (νόμιμος εκπρόσωπος) και Χατζηπαρασκευάς Ευριπίδης (υπεύθυνος επικοινωνίας).

 

Την αποστολή του σχολείου μας υποδέχτηκαν εκπαιδευτικοί και γονείς των οικογενειών όπου επρόκειτο να φιλοξενηθούν οι μαθητές.

Κατά την μετάβαση στο σχολείο μας υποδέχτηκε ο σύλλογος των καθηγητών και η διευθύντρια του σχολείου. Έγινε μία μικρή ξενάγηση στο σχολικό συγκρότημα. Προετοιμάστηκε μια μικρή έκθεση τοπικών προϊόντων και εντύπων που μας δόθηκαν από το Εμπορικό Επιμελητήριο.

Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις-ξεναγήσεις στη Σεβίλλη. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Morocco Pavilion (Μνημείο αφιερωμένο στη συνύπαρξη των τριών μεγάλων θρησκειών της Μεσόγειου), στο Las Setas, στον εντυπωσιακό καθεδρικό ναό (μεγαλύτερο Γοτθικού ρυθμού στον κόσμο) και την Giralda.  

Το πρωί όταν οι μαθητές δεν δούλευαν για το πρόγραμμα πήγαιναν στις τάξεις των Ισπανών όπου  παρουσίασαν την χώρα μας και παρακολούθησαν μαθήματα.

Οι ομάδες των τριών σχολείων μετέβηκαν στο δημαρχείο του Dos Hermanas όπου και μετείχαν σε σύσκεψη με την εκπρόσωπο του δημάρχου της πόλης και υπεύθυνης εκπαίδευσης María Antonia Naharro. Οι καθηγητές παρουσίασαν την χρήση τεχνολογίας στην τάξη με έμφαση τα Computer Games και την πρόοδο του προγράμματος αλλά και ενημέρωσαν για το ιδιαίτερα οξυμμένο μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Ιδιαίτερα εντυπωσίασαν οι τοποθετήσεις των μαθητών για την σαφήνεια και την σοβαρότητά τους. Αναφορά για την συνάντηση έγινε στον τοπικό τύπο.

Παράλληλα έγινε συνεδρίαση μεταξύ των παιδαγωγικών ομάδων καθηγητών του προγράμματος, προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται, να επιλεγούν τα επόμενα βήματα του έργου, καθώς και να τεθούν προθεσμίες ολοκλήρωσης. Επίσης αποφασίστηκε η επόμενη συνάντηση των εταίρων να γίνει 19-24 Ιουνίου 2016, στην έδρα του Alytaus Putinu gimnazija της Λιθουανίας όπου και θα γίνει η ολοκλήρωση και αξιολόγηση του έργου.

Το τελευταίο βράδυ έγινε αποχαιρετιστήρια εκδήλωση στο σχολείο, στην οποία μετείχαν καθηγητές, μαθητές και γονείς μαθητών του σχολείου.

Μοιράσου το άρθρο!