Εκπαίδευση

13/04/2016 - 06:23

Ξεσηκωμός των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην Λέσβο

Π

ρωτοβουλία αναπληρωτών-ωρομισθίων-ανέργων εκπαιδευτικών Λέσβου

 
Την Παρασκευή 15 Απριλίου στη 13:00 όλοι έξω από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης στη Μυτιλήνη να φωνάξουμε:
 
 
 
ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ! 
ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 
ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ!
 
Συνάδελφοι,
Έχουμε ενημερωθεί πως το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε νέο «Προσωρινό σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών» για το έτος 2016-2017 που ενσωματώνει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και καταρτίζει νέους πίνακες βάση μοριοδότησης ακαδημαϊκών κριτηρίων, επιτυχίας σε γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, πραγματικής εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας και κοινωνικών κριτηρίων. 
 
Αυτό το έργο, όμως, κάπου το έχουμε ξαναδεί, κάτι μας θυμίζει … 
Τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε ένα κακόγουστο έργο στημένο στις πλάτες τις δικές μας και των μαθητών μας. Πότε μας λένε θα κάνουμε διαγωνισμό ΑΣΕΠ, τρέξτε να γραφτείτε σε φροντιστήρια για τον ΑΣΕΠ, να αγοράσετε την ύλη για τις εξετάσεις… Πότε μας λένε πως για την πρόσληψη στην Ειδική Αγωγή θα μετρήσουν τα σεμινάρια 400 ωρών… ή όχι… μάλλον τα μεταπτυχιακά, τρέξτε πληρώστε δίδακτρα δεξιά κι αριστερά… Έπειτα μας λένε η προϋπηρεσία δεν μετράει… ή μάλλον μετράει… και θα διπλασιάζονται τα μόρια των δυσπροσίτων περιοχών, τρέξτε στα ξερονήσια… Τώρα πάλι μας λένε…
Και για να μας κρατούν σε εγρήγορση κάθε τόσο ανακοινώνουν τα ποσά των μόνιμων διορισμών που θα κάνουν λες και είναι αριθμοί του τζόκερ. Τώρα το Υπουργείο μιλά για 20.000 μόνιμους διορισμούς σε βάθος τριετίας, ανάλογα με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, ενώ εδώ και 14 μήνες που βρίσκονται στην κυβέρνηση δεν έχουν διορίσει ούτε έναν!
 
Έχουμε πλέον την εμπειρία να κρίνουμε ότι:
 
•    πρόκειται για εμπαιγμό από μεριά της κυβέρνησης η οποία δεν παρεκκλίνει ρούπι από την πολιτική των προκατόχων της στο να κάνει τις ζωές μας «μπαλάκι». Με τις διαρκείς αλλαγές στο σύστημα πρόσληψης, εναλλάσσει μισο-άνεργους με άνεργους και εντείνει την αβεβαιότητα ώστε να μην απαιτούμε δικαιώματα για μόνιμη δουλειά, διατηρεί ένα πλήθος φοβισμένων εκπαιδευτικών πρόθυμων να κάνουν οτιδήποτε για μια θέση στο δημόσιο σχολείο και ταυτόχρονα στρέφει τον ένα κλάδο και υπο-κλάδο ενάντια στον άλλο για να μην κατηγορούμε την ίδια αλλά εκείνο το συνάδελφο που μας «κλέβει» τη θέση.
•    για αυτή την κατάσταση δεν φταίει ο κάθε συνάδελφος που έχει ανάγκη για δουλειά και τρέχει κάθε φορά να μαζέψει τα προσόντα που του ζητούν. Κανένα καλό δεν μας έφεραν ως τώρα οι μεταξύ μας αντιδικίες και το αλληλοφάγωμα κάθε φορά που η κυβέρνηση ανακοίνωνε αλλαγές στο σύστημα πρόσληψης.
•    μόνο οι μόνιμοι μαζικοί διορισμοί μπορούν να ανταποκριθούν στην ανάγκη που έχουν τα σχολεία για εκπαιδευτικούς και οι εκπαιδευτικοί για μόνιμη και σταθερή δουλειά.
 
Για πόσο καιρό θα μένουμε στο ίδιο έργο θεατές, αφήνοντάς τους να παίζουν με τις ζωές μας και με τη μόρφωση των παιδιών μας;
Όσους διορισμούς και να εξαγγείλουν, όσους ελιγμούς και να κάνουν, δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από τις κυβερνήσεις που μας κοροϊδεύουν πατώντας στην ανάγκη μας να δουλέψουμε, να στήσουμε τις ζωές μας. Εδώ βαφτίζουν «ένταξη» και «συμπερίληψη» τη συρρίκνωση και κατάργηση των Τμημάτων Ένταξης!
 
Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στις συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΔΟΕ και ΟΛΜΕ που καλλιέργησαν στάση αναμονής και αυταπάτες ότι μέσα από διαρκείς διαβουλεύσεις με το Υπουργείο θα λυθούν τα προβλήματά μας. Αυτή τους την υπονομευτική στάση επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι για την απεργία της 7 Απρίλη για το ασφαλιστικό ούτε ένα κάλεσμα  δεν έστειλαν, ενώ η ΟΛΜΕ επέλεξε να παίξει το παιχνίδι του Υπουργείου προσφέροντάς του γνωμοδότηση και δική της πρόταση νόμου.
 
Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Διεκδικούμε:
    Κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με μόνη προϋπόθεση το πτυχίο, χωρίς άλλους όρους ή προϋποθέσεις. 
    Μαζικούς διορισμοί  για την κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία. Μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση χωρίς όρους και προϋποθέσεις. 
    Ένα εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης σε κάθε παιδί με ανάλογη διάγνωση. Να αποσυρθεί η απαράδεκτη εγκύκλιος και η τελευταία τροπολογία που τσακίζουν Τμήματα Ένταξης και Ειδική Αγωγή.
    Κανένα τμήμα πάνω από 20 μαθητές - Καμία συγχώνευση - σύμπτυξη τμημάτων.
    Καμία καταστρατήγηση εργασιακού ωραρίου.
    Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους.
    Κατάργηση της ετήσιας κατάθεσης ιατρικών γνωματεύσεων κατά την ανάληψη εργασίας.
    Πλήρη δικαιώματα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε περίπτωση ασθένειας και φυσικά αναγνώριση της εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας για όλη τη διάρκεια της αναρρωτικής τους άδειας. Εξασφάλιση άδειας ανατροφής τέκνων σε όλους τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, όπως ισχύει και στους μόνιμους εκπαιδευτικούς.
    Να καταβληθεί εδώ και τώρα επίδομα ανεργίας 600 ευρώ σε όλους τους ανέργους (αναπληρωτές, 5μηνιτες), χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όσο διαρκεί η ανεργία.
 
Ξεσηκωνόμαστε:
•    Να μη λείψει κανείς την Παρασκευή 15 Απριλίου στη 13:00 από τη διαμαρτυρία έξω από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Μυτιλήνη (Βενιζέλου Ελευθερίου 26- απέναντι από τη μαρίνα). Στις 15/4 η ΔΟΕ καλεί σε στάση εργασίας 11:00-14:00 και ο Σύλλογος Πρωτοβάθμιας αποφάσισε επιπλέον στάση εργασίας 14:00-16:00, διευκολυντική για τους συναδέλφους που εργάζονται στο ολοήμερο. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ έχει επίσης πάρει απόφαση για στάση εργασίας. Καλούμε και την ΕΛΜΕ Λέσβου να αποφασίσει για επιπλέον διευκολυντική στάση εργασίας και να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις.
•    Όταν η κυβέρνηση φέρει τον αντι-ασφαλιστικό νόμο λαιμητόμο στη Βουλή, συμμετέχουμε στην 48ωρη απεργία μαζί με όλο το λαό για τα δίκαια αιτήματά μας.
 
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ - ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ - ΑΝΕΡΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
 
 

Μοιράσου το άρθρο!