Ελλάδα

26/09/2016 - 06:30

Άξιος! Πρώτη χειροτονία Επισκόπου στη Σμύρνη μετά το 1922

Μέρα ευφρόσυνης η χθεσινή για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς της Σμύρνης, καθώς έγινε η πρώτη από το 1922 χειροτονία και μάλιστα Επισκόπου, του Ερυθρών Κυρίλλου, με καταγωγή από τις Κυδωνίες (Αϊβαλί) της Μικράς Ασίας. Η χειροτονία τελέστηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, συλλειτουργούντων και συμπροσευχομένων πολλών Ιεραρχών και κληρικών.


Ο νέος Επίσκοπος Ερυθρών τα τελευταία χρόνια ανέπτυξε αξιόλογο έργο ως εφημέριος για την ανασύσταση της ορθόδοξης κοινότητας. Την κυβέρνηση εκπροσώπησαν οι υφυπουργοί Ι. Αμανατίδης και Τ. Κουίκ. Επίσης, παρέστησαν ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, βουλευτές, ο πρέσβης της Ελλάδος στην Άγκυρα κ. Λουκάκης , ο Γενικός Πρόξενος στην Πόλη, Ευάγγελος Σέκερης, η Γενική Πρόξενος στην Σμύρνη, Αργυρώ Παπούλια, ο Ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος, εκπρόσωπος του δημάρχου Σμύρνης και η δήμαρχος Κονάκ.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι κατά την μέχρι τώρα διακονία του στην Ορθόδοξη Κοινότητα Σμύρνης αναδείχθηκε ανώτερος πάσης προσδοκίας και κέρδισε «την αγάπην των εκει χριστιανών μας, την εμπιστοσύνην των τοπικών Αρχών, την εκτίμησιν των άλλων χριστιανών των παροικούντων εν Σμύρνῃ». Επίσης, πολύ ουσιαστική και απόδειξη της πατρικής Σας αγάπης η επισήμανση: «Ο αδελφός Κύριλλος ώργωσε τόν αγρόν της χηρευούσης μέχρι τώρα Επαρχίας σου και τώρα ακολουθεί η σπορά, η βλάστησις, η καρποφορία, η συγκομιδή».

Ο Επίσκοπος Ερυθρών, Κύριλλος, μεταξύ άλλων τόνισε ότι τα τελούμενα υπό του Οικουμενικού Πατριάρχου, Βαρθολομαίου, συμβάλλουν στο "θαύμα" της Μικρασίας. Προσέρχομαι, πρόσθεσε, στα "κράσπεδα του θυσιαστηρίου του Ναού του Πρώτου Επισκόπου των Σμυρναίων, Αγίου Βουκόλου».

Ο Άγιος Βουκόλος είχε οσιακό τέλος. Οι χριστιανοί της Σμύρνης, σύμφωνα με την παράδοση, τον ενταφίασαν με δέος, κοντά στο Κοιμητήριο της “Εφεσιανής Πύλης”, και στον τάφο του φύτρωσε μια μεγάλη μυρτιά, που γονατιστή έγερνε πάνω του. Τα μύρτα της έκαναν θαύματα στις γυναίκες που ήθελαν να γίνουν μάνες και στους ανθρώπους που βασανιζόταν από τη θλίψη της αρρώστιας.

Στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, σε χώρο κοντά στον τάφο, οικοδομήθηκε από τη ρωμαίικη κοινότητα της Σμύρνης μεγαλοπρεπής ναός επ' ονόματι του Αγίου Βουκόλου στην περιοχή Μπασμανέ. Επειδή στη συνοικία έμεναν Τούρκοι, ο ναός δεν κάηκε, αλλά λεηλατήθηκε και χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως αρχαιολογικό μουσείο και αργότερα ως αποθήκη της όπερας. Το τέμπλο, ο δεσποτικός θρόνος και ο άμβωνας μεταφέρθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1940 στην Αθήνα και κοσμούν τον ιερό ναό Αγίας Φωτεινής Νέας Σμύρνης.

Στα τέλη του 2000, με πρωτοβουλία του δημάρχου Σμύρνης, Αζίζ Κοτζάογλου, ο ναός ανακαινίστηκε ως μουσειακός χώρος, αποκαλύφθηκαν ορισμένες τοιχογραφίες και παραχωρείται ορισμένες φορές τον χρόνο για την τέλεση Ιερών Ακολουθιών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

 


Διαβάστε από το αρχείο του Lesvosnews.net

 

Αρχιμ.Κύριλλος Συκής: έφυγε «διωγμένος» από την Μυτιλήνη και σήμερα υπηρετεί στην Μικρά Ασία, θαυματουργών και θριαμβεύων!
 

Μοιράσου το άρθρο!