Ελλάδα

21/06/2016 - 18:05

Γιούνκερ: Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στο σωστό δρόμο

yle="text-align: justify;">Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. 

 
Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το κλείσιμο της αξιολόγησης, επαναλαμβάνοντας όμως την ανάγκη να προχωρήσει και η ρύθμιση του ελληνικού χρέους.
 
«Όλοι πρέπει να δώσουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα φιλική στον παραγωγικό επενδυτή» συνέχισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας αναφορά και στα έργα που έχουν ήδη υποβληθεί προς έγκριση από το λεγόμενο «πακέτο Γιούνκερ».
 
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε επίσης την ελπίδα οι βρετανοί να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, υπενθυμίζοντας ότι 12 μήνες πριν, κάποιοι έκαναν σχέδια για Grexit.
 
«Τώρα φαίνεται πόσο κοντόφθαλμα ήταν αυτά τα σχέδια. Τώρα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση και πρέπει να επαναπροσδιορίσει το σχέδιο και την προοπτική της» υπογράμμισε, καλώντας στη λήψη πρωτοβουλιών με στόχο μια καλύτερη Ευρώπη.
 
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Κομισιόν για τη στήριξη που παρέχει στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
 
Τέλος, ο κ. Τσίπρας σημειώσε ότι η σχέση της Ελλάδας με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι μια ειλικρινή σχέση φιλίας, που δοκιμάστηκε και σφυρηλατήθηκε σε δύσκολες στιγμές.
 
Από την πλευρά του ο λουξεμβούργιος πολιτικός επανέλαβε τη χαρά του που βρίσκεται για μια ακόμα φορά στην Ελλάδα.
 
«Χαιρετίζω τις προσπάθειες που κάνουν οι έλληνες, η χώρα έχει περάσει έναν σημαντικό κάβο και στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας» τόνισε. 
 
Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη οι Έλληνες να γίνουν οι ίδιοι «ιδιοκτήτες» του προγράμματος που εφαρμόζεται, όχι γιατί αυτό ζητούν οι Βρυξέλλες, αλλά γιατί αυτό θα είναι προς όφελος των μελλοντικών γενεών.
 
Σε ερώτηση προς τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το τι στάση θα τηρήσει η Κομισιόν εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης και των συζητήσεων στα εργασιακά, ο Γιούνκερ είπε ότι δεν θέλει να μπει στη συζήτηση, αλλά σε κάθε περίπτωση στο θέμα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι συνθήκες και η ελληνική πραγματικότητα.
 
«Καλωσορίζω έναν αληθινό φίλο»
 
«Καλωσορίζω έναν αληθινό φίλο της Ελλάδας και έναν υποστηρικτή της ευρωπαϊκής ιδέας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Κομισιόν.
 
«Θα ανταλλάξουμε σκέψεις για την σταθεροποίηση της σχέσης κυβέρνησης-Κομισιόν, καθώς η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει σελίδα και να οδηγηθεί στην δίκαιη ανάπτυξη και σε μια αισιόδοξη προοπτική για το λαό» τόνισε ο πρωθυπουργός.
 
«Είμαι βέβαιος ότι με την ίδια σοφία που κινηθήκαμε σε δύσκολές στιγμές, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να δημιουργήσουμε μια καλύτερη Ευρώπη για το μέλλον των λαών της» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
 
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, από την πλευρά του, τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στο σωστό δρόμο και δήλωσε ικανοποιημένος από τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής.
 
«Την πρώτη φορά που συναντηθήκαμε, οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες γιατί η Ελλάδα δεν ήταν στο σωστό δρόμο και η Ευρώπη, αλλά και η Ελλάδα είχαν κάνει λάθη» είπε.
 
«Στη συνέχεια συναντηθήκαμε πολλές φορές για να αμβλύνουμε αυτές τις γωνίες και η Ελλάδα πλέον βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Ακόμη και η ανεργία βρίσκεται σε πτώση, όχι βέβαια ικανοποιητική» συνέχισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
 
«Έχουν ληφθεί αποφάσεις και έχουν απελευθερωθεί κονδύλια για την Ελλάδα» σημείωσε και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση και ο λαός «θα πρέπει να έχουν την πραγματική ιδιοκτησία των προγραμμάτων που εφαρμόζονται».
 
«Η Ελλάδα ήταν και θα είναι ένα σπουδαίο μεγάλο έθνος και θα πρέπει να θέσει στη διάθεση του λαού της ένα κράτος πιο ισχυρό και πιο καλά οργανωμένο. Είναι δύσκολο εγχείρημα αλλά ο κ. Τσίπρας έχει δεσμευτεί για αυτό».
 
Ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε και στην προσφυγική κρίση, εκφράζοντας τον θαυμασμό του προς τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη που έδειξε στους πρόσφυγες. «Ο ελληνικός λαός κλήθηκε να σηκώσει μεγάλο βάρος και γι' αυτό κανείς δεν θα πρέπει να προσβάλει του Έλληνες. Ζητώ σεβασμό για την αξιοπρέπεια των Ελλήνων, διότι τα πράγματα έχουν αλλάξει» τόνισε.
 
 
πηγή: www.tanea.gr

Μοιράσου το άρθρο!