Ελλάδα

23/05/2017 - 06:28

Χωρίς συμφωνία έληξε το Eurogroup

Δεν βγήκε «άσπρος καπνός» για την υπόθεση της ελάφρυνσης τους ελληνικού χρέους, καθώς το Eurogroup το οποίο διήρκησε περισσότερες από 8 ώρες δεν μπόρεσε να γεφυρώσει τις διαφορές Γερμανίας και ΔΝΤ και πλέον η όποια συμφωνία μετατίθεται για τον Ιούνιο.


Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές στο επίκεντρο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και των διαβουλεύσεων που είχαν με το ΔΝΤ βρέθηκε η μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδος και ο καθορισμός της διάρκειας κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.
Αρχικά προτάθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% να ισχύσει μέχρι το 2022 και ακολούθως να μειωθεί στο 2% έως το 2060. Ακολούθως κατατέθηκε σχέδιο που προέβλεπε πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ για την περίοδο 2023 -2060. Αλλά ούτε επί του συγκεκριμένου σχεδίου διαπιστώθηκε συναίνεση.
Είναι ενδεικτικό πως μετά από σχεδόν 3.30 ώρες διακοπής και αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις για την λήψη μιας απόφασης που θα επιτρέπει την επιστροφή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ και ο Διευθυντής του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν δεν κατάφεραν να βρουν κοινό σημείο επαφής.

Μοιράσου το άρθρο!