Ελλάδα

08/12/2016 - 21:32

Η προσφυγική κρίση σώζει τη Λέσβο και τα άλλα νησιά - Αναστολή αύξησης ΦΠΑ

&n

bsp;

Τη διανομή 617 εκατ. ευρώ προς χαμηλοσυνταξιούχους, εν είδει «13ης σύνταξης», καθώς και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, διανέμοντας κατ' αυτόν τον τρόπο την υπεραπόδοση των δημοσίων εσόδων έναντι του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα.

 

Αναλυτικά:

Μέτρα ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι αναστέλλεται η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Ανατολικού και Βορείου Αιγαίου.
 
«Δέσμευση αυτής της κυβέρνησης είναι κάθε ευρώ που πλεονάζει από τους διαθέσιμους πόρους να αναδιανέμεται στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Σήμερα, παραμένοντας σταθεροί στην δέσμευσή, αποφασίζουμε την άμεση διανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων του 2016 στους χαμηλοσυνταξιούχους», δήλωσε.
 
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα δοθεί η δυνατότητα να δοθεί 13η σύνταξη σε χαμηλοσυνταξιούχους. Πιο συγκεκριμένα, θα διανεμηθούν 617 εκατ. ευρώ σε 1.600. 000 χαμηλοσυνταξιούχους που παίρνουν λιγότερα από 850 ευρώ. Το σχέδιο θα εφαρμοστεί αντισυμμετρικά, δηλαδή όσοι παίρνουν μικρότερη σύνταξη θα λάβουν μεγαλύτερη ενίσχυση. Το χαμηλότερο ποσό που θα λάβει κάποιος θα είναι τα 300 ευρώ.
 
Ακόμα, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Ανατολικού και Βορείου Αιγαίου που, όπως είπε, σηκώνουν «το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης».

Είπε ο προωθυπουργός:

"Για αυτά τα νησιά, του Βόρειου και του Ανατολικού Αιγαίου αποφασίσαμε να αναστείλουμε, για όσο μαίνεται η προσφυγική κρίση, την αύξηση του ΦΠΑ.

Η εξίσωση του ΦΠΑ είναι ένα μέτρο που είμαστε δεσμευμένοι να εφαρμόσουμε και θα εφαρμόσουμε, όχι όμως την ώρα που οι συμπολίτες μας εκεί, σηκώνουν στις πλάτες τους το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Σήμερα, άλλωστε, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι χάρη στην Ελλάδα θα αποκατασταθεί από το Μάρτη η κανονικότητα και θα ξαναμπεί σε εφαρμογή η Συμφωνία του Δουβλίνου, γιατί σταμάτησαν πλέον οι ροές προς την Ευρώπη.

Η σωστή όμως διατύπωση είναι: Χάρη στα νησιά μας και χάρη στους νησιώτες μας που έχουν σηκώσει ψηλά τις αξίες της Ευρώπης.

Τους χρωστά λοιπόν η Ευρώπη.

Τους χρωστά η Ελληνική Πολιτεία ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στήριξη.

Και είμαστε αποφασισμένοι να τους το δείξουμε έμπρακτα"

 

 
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως όσο θα ανακάμπτει η οικονομία, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η κοινωνική προσφορά. Αναφερόμενος στην απόφαση του Eurogroup, φάνηκε αισιόδοξος, δήλωνοντας πως η χώρα κάνει ένα σημαντικό βήμα για να βγει σταδιακά στις αγορές.
 
«Διανύουμε τα τελευταία δύσκολα μέτρα ένός πολύ δύσκολου μαραθώνιου. Θα βγούμε από την κρίση όρθιοι και δυνατοί», είπε.
 
------------------

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τα δίκαια επιχειρήματα των νησιωτών, επικράτησαν στον αγώνα για τη διατήρηση του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α.

Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την εξέλιξη αυτή, που αποδεικνύει ότι όταν οι νησιώτες είναι ενωμένοι μπορούν να πετύχουν πολλά.

 

         Ανακοίνωση από το Συντονιστικό Όργανο των Φορέων:

Κατόπιν του χθεσινού διαγγέλματος του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, στο οποίο ανακοινώθηκε η αναστολή της απόφασης της αύξησης των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, το Συντονιστικό Όργανο των Επαγγελματικών και Επιστημονικών Φορέων εκφράζει την ικανοποίησή του για την απόφαση αυτή, έστω και αν είναι προσωρινή. Κερδήθηκε μια μάχη, η οποία οφείλεται στην συσπείρωση των πολιτών, των επιχειρηματιών και των επαγγελματιών των νησιών μας γύρω από τους Φορείς, οι οποίοι πραγματοποίησαν τις κινητοποιήσεις.

Ο αγώνας και οι προσπάθειές μας θα συνεχιστούν με στόχο την τροποποίηση του νόμου, ώστε να παραμείνουν οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α. στα νησιά μας, μιας και αυτό αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα με βάση το άρθρο 101 του Συντάγματος περί νησιωτικότητας.

Καλούμε τους πολίτες και τους επαγγελματίες των νησιών μας,  σε επαγρύπνηση για νέες κινητοποιήσεις όταν και όποτε χρειαστεί.

 

Το Συντονιστικό Όργανο των Φορέων

 

 

Δείτε το βίντεο:

Μοιράσου το άρθρο!