Ελλάδα

24/07/2017 - 06:55

Κόλαφος δικαστών κατά της κυβέρνησης, «ακολουθεί το παράδειγμα της Τουρκίας»

Σε σκληρότατη ανακοίνωσή της εναντίον της κυβέρνησης, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) καταγγέλλει διαρκή «συστηματική και μεθοδική επιχείρηση» για «πλήρη υποταγή και χειραγώγηση» της Δικαιοσύνης - φτάνοντας μάλιστα στο στο σημείο να πει ότι ακολουθείται «το παράδειγμα της Τουρκίας και της Πολωνίας».

Η ΕΔΕ αφήνει επίσης αιχμές για «"δημοσιογράφους" έμμισθους κονδυλοφόρους» που υποκινούνται μέχρι και από βουλευτές.


«Υπουργοί και βουλευτές εκτοξεύουν καθημερινά αστήρικτες κατηγορίες σε βάρος δικαστών και εισαγγελέων για μεροληπτικές αποφάσεις και ύπαρξη σκοπιμοτήτων που στόχο έχουν δήθεν την παρεμπόδιση του Κυβερνητικού έργου» τόνισαν οι δικαστές.

Η ανακοίνωση άνοιξε νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και δικαστών αλλά και μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης: Το Μέγαρο Μαξίμου κατηγόρησε την ΕΔΕ πως λειτουργεί ως «γραφείο Τύπου της ΝΔ», επιτεθέμενο επίσης και στην αξιωματική αντιπολίτευση, την οποία κάλεσε να «δώσει απαντήσεις» για καταγγελίες που αφορούν τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου.


Προηγουμένως, η Νέα Δημοκρατία κάλεσε τον πρωθυπουργό να «συνειδητοποιήσει τις βαριές ευθύνες του στον ολισθηρό δρόμο χειραγώγησης της Δικαιοσύνης». Υπογράμμισε δε χαρακτηριστικά πως όταν οι δικαστές αισθάνονται διαρκείς παρεμβάσεις και δέχονται επιθέσεις, η Δημοκρατία δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Την ίδια στιγμή, αντιδρώντας ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι οι δικαστές «λειτουργούν ως το μακρύ χέρι της ΝΔ».

Ο ίδιος ο Χαράλαμπος Αθανασίου ανακοίνωσε πως θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, μιλώντας για «αθλιότητες των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ».

Δικαστές: Η κυβέρνηση θέλει είμαστε κυβερνητικός μηχανισμός

Στην ανακοίνωση-καταπέλτη που εξέδωσε την Κυριακή, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιχειρεί συστηματικά την πλήρη υποταγή και χειραγώγηση της Δικαιοσύνης. Ειδικότερα, η ΕΔΕ αναφέρει ότι «συστηματικά και μεθοδικά επιχειρείται εδώ και καιρό η πλήρης υποταγή και χειραγώγηση της Δικαιοσύνης ώστε να λειτουργεί όχι ως ανεξάρτητη εξουσία αλλά ως κυβερνητικός μηχανισμός» και προσθέτει: «Υπουργοί και βουλευτές εκτοξεύουν καθημερινά αστήρικτες κατηγορίες σε βάρος δικαστών και εισαγγελέων για μεροληπτικές αποφάσεις και ύπαρξη σκοπιμοτήτων που στόχο έχουν δήθεν την παρεμπόδιση του Κυβερνητικού έργου».

Έτσι, συνεχίζει η ΕΔΕ, «επιχειρούν να τρωθεί το κύρος της Δικαιοσύνης ώστε να μπορούν να την ελέγχουν ευκολότερα και να εμφανιστούν οι ίδιοι ως μοναδικοί υπερασπιστές της νομιμότητας και ‘'γνήσιοι εκφραστές του κοινού συμφέροντος'', ακολουθώντας το παράδειγμα της Τουρκίας και της Πολωνίας, οι κυβερνήσεις των οποίων είτε με διώξεις κατά δικαστικών λειτουργών είτε με ωμές νομοθετικές παρεμβάσεις καταργούν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».

Για τις εξελίξεις στην Πολωνία, αναφέρει η ΕΔΕ, «έχει εκδοθεί ήδη «αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών στον Πρόεδρο της χώρας και υπάρχει μεγάλο κύμα διεθνών αντιδράσεων» και προσθέτει: «Ο δικαστικός έλεγχος των νόμων, που θωρακίζει ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα από κρατικές αυθαιρεσίες, θεωρείται πλέον εμπόδιο στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς».

Παράλληλα, η ΕΔΕ αναφέρει ότι «στην απόπειρα ελέγχου και υποταγής της Δικαιοσύνης, χρησιμοποίησαν από τότε τους πιο βρώμικους μηχανισμούς που διαθέτει το κράτος: το παρακράτος ευτυχώς ελάχιστων διαθέσιμων 'δημοσιογράφων' - έμμισθων κονδυλοφόρων» και οι εντολείς τους, «καλύπτονται συχνά πίσω από "ασυλίες" και προνόμια και παραμένουν στο παρασκήνιο, χρησιμοποιώντας ενίοτε το κοινοβουλευτικό βήμα, για βολικούς μονολόγους», ενώ «οι ίδιοι οι εντολοδόχοι δεν έχουν να χάσουν τίποτα αφού οι συκοφαντίες και οι μηχανορραφίες είναι το κύριο επάγγελμά τους».

Επίσης, η ΕΔΕ αναφέρει ότι «στο στόχαστρο αυτών των κύκλων μπήκε από χθες και ο Α΄ αντιπρόεδρος της Ένωσης, που σήκωσε μεγάλο βάρος της ανυποχώρητης μάχης της Ένωσης για την δικαστική ανεξαρτησία και την Δημοκρατία, με έωλες και ανυπόστατες λασπολογίες». Τέλος, η ΕΔΕ διαμηνύει «στους διάφορους σκευωρούς και στους προστάτες τους ότι η Ένωσή μας θα πράττει το καθήκον της, που είναι η κατοχύρωση του ελεύθερου δικαστικού φρονήματος και η συνταγματική ομαλότητα, με οποιοδήποτε τίμημα, χωρίς να φοβάται από τέτοιου είδους πιέσεις, που αντίθετα δυναμώνουν την προσήλωσή μας».
 

Μοιράσου το άρθρο!