Ελλάδα

06/07/2015 - 19:14

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παίρνει τη σκυτάλη από το Γιάνη Βαρουφάκη

yle="text-align: justify;">Την θέση του υπουργού Οικονομικών αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπως έγινε γνωστό μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

 
Η ορκωμοσία του κ.Τσακαλώτου στην νέα του θέση στο κυβερνητικό σχήμα είναι προγραμματισμένο να γίνει στις 8 το βράδυ.
Το όνομα του κ.Τσακαλώτου είχε ακουστεί ως ένα εκ των βασικών για τη θέση που άφησε ο Γιάνης Βαρουφάκης με την αιφνίδια παραίτησή του, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος. Η αιφνίδια παραίτηση Βαρουφάκη βρέθηκε στα πρώτα θέματα του διεθνούς Τύπου.
Ποιος είναι ο «αντιστάρ» που χαρακτηρίζεται «η ήρεμη δύναμη» της διαπραγμάτευσης
Το Εθνος είχε παρουσιάσει μία αναλυτική προσωπογραφία του νέου υπουργού Οικονομικών στα μέσα του Φεβρουαρίου, αποκαλύπτοντας τις άγνωστες πτυχές της ζωής του «κύριου καθηγητή», «επίμονου Τσακ» αλλά και του «δάσκαλου», όπως είναι μερικά από τα παρωνύμια που χρησιμοποιούν οι σύντροφοί του στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην κυβέρνηση.
 
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που ακολουθούσε τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη σε όλα τα ταξίδια στο εξωτερικό, διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, καθώς ήταν από τα πρώτα μέλη της ομάδας Δραγασάκη που συνέταξαν το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι κλήθηκε εσπευσμένα να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες προκειμένου να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ελληνική αντιπροσωπεία που διαβουλεύεται με τα τεχνικά κλιμάκια της ΕΕ για τη διαμόρφωση προτάσεων με στόχο τη νέα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης.
Παρά το γεγονός ότι κατάγεται από αστική οικογένεια, ο Ευ. Τσακαλώτος ξεχωρίζει για την απλότητα και την αμεσότητα που διαθέτει αλλά και την επιμονή στην υπεράσπιση των απόψεών του. Εχει χαρακτηριστεί από τους συντρόφους του στην κυβέρνηση ως η «ήρεμη δύναμη» της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας. Σε αντίθεση με τον «σταρ υπουργό» Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στις μελέτες, τις αναλύσεις και στα στοιχεία γύρω από τη διεθνή οικονομία.
 
Φανατικός ευρωπαϊστής
Ο υπουργός με τη βρετανική προφορά είναι γνωστός για την απλότητά του και τον λιτό ενδυματολογικό κώδικα που δεν περιλαμβάνει γραβάτες, αλλά μάλλινα κασκόλ και την γκαρνταρόμπα ενός μέσου Ελληνα πολίτη, με μόνη ιδιαιτερότητα την έμφαση στα χρώματα. Χαρακτηριστικό ήταν το κιτρινόμαυρο μάλλινο κασκόλ που φορούσε όταν επισκέφθηκε μαζί με τον Γ. Βαρουφάκη τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μ. Σαπέν ή το «φωτεινό» παντελόνι που φορούσε κατά την υποδοχή του Γ. Ντάισελμπλουμ στο υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα.
 
Με την ίδια άνεση που συνομιλεί με την πολιτική και την πανεπιστημιακή ελίτ της Ευρώπης μπορεί να ασκεί και καθήκοντα... ταμία στα φεστιβάλ του ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, σε αρκετά φεστιβάλ του κόμματος δεν δίσταζε να πάρει θέση μπροστά από το κουτί με τα εισιτήρια και τις εισπράξεις, μοιράζοντας χαρτάκια προτεραιότητας σε όσους πλήρωναν για να αγοράσουν σουβλάκια!
Ωστόσο, η απλότητα του αν. υπουργού Εξωτερικών δεν αφορά μόνο τις ενδυματολογικές επιλογές του. Με την ίδια άνεση μπορεί να συνομιλεί με την πολιτική και την πανεπιστημιακή ελίτ της Ευρώπης ή να ασκεί καθήκοντα... ταμία στα φεστιβάλ του ΣΥΡΙΖΑ.
Αλλωστε, ο σημερινός υπουργός παραμένει πιστός στις αριστερές αντιλήψεις του όχι μόνο στην πολιτική αλλά και στην καθημερινότητά του. Ετσι, σε αρκετά φεστιβάλ του κόμματος δεν δίσταζε να πάρει θέση μπροστά από το κουτί με τα εισιτήρια και τις εισπράξεις, μοιράζοντας χαρτάκια προτεραιότητας σε όσους πλήρωναν για να αγοράσουν σουβλάκια! Μάλιστα, σε μια από τις πιο πρόσφατες εκδηλώσεις είχε κινητοποιήσει όλη την οικογένειά του για να προσφέρει εθελοντική εργασία: Ο ίδιος παρέμενε στη γνώριμη θέση του ταμία, ενώ τα παιδιά του είχαν αναλάβει το ψήσιμο των μεζέδων...
Ριζοσπάστης αλλά και φανατικός ευρωπαϊστής, ο Ευ. Τσακαλώτος ήταν από τους πρώτους οικονομολόγους που επισήμαναν την αδιέξοδη πολιτική των μνημονίων που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα. Στις αναλύσεις του για την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, ο καθηγητής Ευ. Τσακαλώτος είχε επισημάνει τη λανθασμένη επιλογή της Ευρώπης να χρησιμοποιήσει ως φάρμακο τη λιτότητα.
Ηταν από τα βασικά μέλη της ομάδας Δραγασάκη που επεξεργάστηκε το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και οι σύντροφοί του τον θυμούνται τους τελευταίους μήνες πριν από τις εκλογές να πηγαίνει στα κεντρικά γραφεία του κόμματος σε καθημερινή βάση, όπου συνεδρίαζε η επιτροπή. Το σακίδιο στην πλάτη είναι αξεσουάρ που χρησιμοποιούσε ο Ευ. Τσακαλώτος πολύ πριν γίνει μόδα με τον Σταύρο Θεοδωράκη.
Ο καθηγητής Οικονομικών, με σπουδές στο φημισμένο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τροφοδοτούσε τακτικά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και σημερινό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με αναλύσεις για τα μακροοικονομικά μεγέθη της Ευρώπης, όπου είναι και το επιστημονικό του αντικείμενο. Είναι ένας από τους «πατέρες» της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ ότι το ελληνικό ζήτημα και το θέμα του δημόσιου χρέους πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ευρωπαϊκό πρόβλημα, ενώ από την αρχή ήταν υπέρμαχος της ενίσχυσης των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων με κύριο στόχο όχι μόνο την αλληλεγγύη προς τους ασθενέστερους που αποτελεί βασική αρχή κάθε αριστερού πολιτικού, αλλά κυρίως για να θωρακιστεί η οικονομία της χώρας.
 
Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ
Η ελληνική παρέα της Οξφόρδης και ο ομηρικός καβγάς με τον Γιάννη Στουρνάρα στις Αλπεις
Ο Ευκλειδης Τσακαλώτος γεννήθηκε το 1960 στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας όπου ζούσε η οικογένειά του, καθώς ο πατέρας του εργαζόταν ως μηχανικός σε ναυτιλιακές εταιρείες. Σε ηλικία 5 ετών μετακόμισαν στην Αγγλία, όπου και πήγε σχολείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφοίτησε από το ίδιο σχολείο όπου ήταν μαθητής και ο σημερινός υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζ. Οσμπορν ο οποίος είναι μικρότερος σε ηλικία από τον Ελληνα υπουργό.
Τα αγγλικά είναι η μητρική του γλώσσα και για τον λόγο αυτό έχει βρετανική προφορά ακόμα και όταν μιλάει στα ελληνικά. Οργανώνεται στο ΚΚΕ Εσωτερικού από τα μαθητικά του χρόνια και κατά τη διάρκεια των σπουδών του εντάσσεται στον Δημοκρατικό Αγώνα, τη φοιτητική παράταξη του κόμματος. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Οξφόρδη συμμετέχει ως ο μικρότερος σε μια παρέα Ελλήνων που πρωταγωνίστησαν στην πολιτική ζωή της χώρας μετά από χρόνια. Ο Ευ. Τσακαλώτος γνωρίστηκε και συνδέθηκε με φιλική σχέση κατά τη διάρκεια των σπουδών του με τον πρώην υπουργό Οικονομικών και σημερινό διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, και τον πρώην πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, Γιώργο Ζανιά.
Ο Ευ. Τσακαλώτος ήταν ο πιο ριζοσπάστης και... αριστερός από τους δύο συνοδοιπόρους του, όπως αναφέρουν όσοι γνωρίζουν καλά την παρέα της Οξφόρδης. Με ισχυρή φιλική σχέση συνδέθηκε με τον Γ. Στουρνάρα ο οποίος το 1979 είχε πάρει το πτυχίο του και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στην Οξφόρδη την περίοδο που ο κατά τέσσερα χρόνια μικρότερός του Ευ. Τσακαλώτος βρισκόταν στο προπτυχιακό στάδιο και είχε επιλέξει το πτυχίο του διάσημου πανεπιστημίου με τίτλο Φιλοσοφία, Πολιτική και Οικονομικά. Ο Γιάννης Στουρνάρας ανέλαβε την προετοιμασία του Ευ. Τσακαλώτου. Κανείς από τους δύο δεν περίμενε ότι μετά από 35 χρόνια το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο είχε εκλεγεί ο Ευ. Τσακαλώτος, θα έκανε μομφή στον τότε υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα.
Ο κ. Τσακαλώτος σε παλαιότερες δηλώσεις του είχε επισημάνει ότι στην Ελλάδα τον θεωρούσαν «δεξιούλη» λόγω των σπουδών του στη Βρετανία. Με τον Γ. Στουρνάρα όμως τους χώριζαν πολλά στην πολιτική και οικονομική θεώρηση των πραγμάτων, αφού ο νυν υπουργός ήταν ο αριστερός της παρέας και ο διοικητής της ΤτΕ περισσότερο μεταρρυθμιστής - προσδιορισμός που αποτελούσε... κατηγορία για τους αριστερούς της εποχής.
Οι κόντρες τους ήταν συχνές, με χαρακτηριστικότερη την αντιπαράθεση που είχαν σε ένα ταξίδι επιστροφής στην Ελλάδα, οδικώς, όπου η διαφωνία τους για τη σχέση μεταξύ οικονομικών μαθηματικών και μαρξισμού λίγο έλειψε να τους οδηγήσει να έρθουν στα χέρια, διασχίζοντας τις Αλπεις με οδηγό τον Ευ. Τσακαλώτο!
Σκοτσέζα η σύζυγος
Ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Κεντ όπου οι φοιτητές του τον αποκαλούσαν «Euclid» (Γιούκλιντ). Το 1993 επέστρεψε στην Ελλάδα με τη γυναίκα του, τη Σκοτσέζα Χέδερ Ντενίζ Γκίμπσον με την οποία γνωρίστηκαν την περίοδο των σπουδών τους. Σήμερα η κυρία Γκίμπσον εργάζεται στην Τράπεζα της Ελλάδος, στο τμήμα Μελετών. Το ζευγάρι έχει αποκτήσει τρία παιδιά. Ο Ευ. Τσακαλώτος μέσα σε λίγα χρόνια ξεκίνησε να διδάσκει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και έγινε καθηγητής το 2010. Δραστηριοποιήθηκε στις τάξεις του Συνασπισμού και κατόπιν του ΣΥΡΙΖΑ, κερδίζοντας μέρα με τη μέρα την εμπιστοσύνη των συντρόφων του με τις θέσεις του και τη στάση ζωής του.
Ο «κύριος καθηγητής» που έκανε προσπάθεια να βελτιώσει τα ελληνικά του ερχόμενος στην Ελλάδα ήταν και παραμένει πάντα έτοιμος να αναλύσει το εκάστοτε θέμα που του θέτουν σε βάθος, τιμώντας τόσο τις αριστερές του καταβολές όσο και την ιδιότητα του πανεπιστημιακού καθηγητή.
Με καταγωγή από την Πρέβεζα όπου τα εφηβικά του χρόνια επισκεπτόταν τα καλοκαίρια τις αγαπημένες του γιαγιάδες, ο Ευ. Τσακαλώτος είναι λάτρης του ποδοσφαίρου όπως κάθε βρετανοτραφής που σέβεται τον εαυτό του. Οι φίλοι του λένε ότι είναι «άρρωστος» ΠΑΟΚτσής και πέρυσι υποστήριζε ότι το 2015 θα ήταν η χρονιά που η ομάδα του θα πάρει πρωτάθλημα και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει στην εξουσία. Οι προβλέψεις του βγήκαν σωστές κατά 50%.
 
 
πηγή: www.ethnos.gr
 

Μοιράσου το άρθρο!