Το πιο πλούσιο ζευγάρι της κυβέρνησης παίρνει €12.000 τον χρόνο κρατική επιδότηση

Το πιο πλούσιο ζευγάρι της κυβέρνησης παίρνει €12.000 τον χρόνο κρατική επιδότηση για να νοικιάζει διαμέρισμα στο Κολωνάκι , ενώ το 2015 είχε €450.000 εισόδημα, καταθέσεις που προσεγγίζουν το μισό εκατομμύριο ευρώ, επενδύσεις που ξεπερνούν τα $3 εκατ. και διαθέτει πολυτελή βίλα στη Σύρο, διαμέρισμα στη Γλυφάδα και τις ΗΠΑ


«Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει», λέει το λαϊκό γνωμικό που μοιάζει να ταιριάζει γάντι στην περίπτωση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου. Η είσπραξη επιδόματος 12 χιλιάδων ευρώ ετησίως για τη διαμονή της, απόφαση που υπογράφεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου στο οποίο και η ίδια προΐσταται (!) έχει δημιουργήσει θύελλα αντιδράσεων.


Η δυσφορία είναι τεράστια και στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ. Ως «ηθικό ατόπημα» χαρακτηρίζουν ακόμα και στελέχη της κυβέρνησης το χρυσό ενοίκιο που έφερε στη δημοσιότητα το Πρώτο Θέμα. «Τη στιγμή που καλούμαστε να υπερασπιστούμε τους πλειστηριασμούς, το γεγονός αυτό αποτελεί τεράστια πρόκληση που δεν καταπίνεται εύκολα», σχολίασε συμπολιτευόμενος βουλευτής, ο οποίος, από τότε που έγινε γνωστή η είδηση, δέχτηκε καταιγισμό παραπόνων, πολλά από αυτά οργισμένα. Όχι αδίκως, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα τελευταία δυόμισι χρόνια, η κ. Αντωνοπούλου λαμβάνει 1000 ευρώ το μήνα και το υπουργείο της για τον ίδιο λόγο (βοήθημα για την αποπληρωμή του ενοικίου) παρέχει 80 ευρώ στα νοικοκυριά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, μάλιστα, στην οποία ανήκει και η ίδια δεν διστάζει να προβάλει διαρκώς το φιλολαϊκό της πρόσωπο, υποστηρίζοντας ότι ασκεί κοινωνική πολιτική που βοηθά τους οικονομικά αδύναμους.


Ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση, όμως, στην όλη ιστορία προκαλεί το γεγονός ότι η προκλητική αυτή απόφαση στηρίζεται σε νόμο της πρώτης αριστερής κυβέρνησης. Με τη διάταξη του ν. 4336/15 (Συνταξιοδοτικές διατάξεις Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης) καλύπτονται από το Δημόσιο τα έξοδα διαμονής στην Αθήνα, όχι μόνο των βουλευτών της επαρχίας, αλλά και των εξωκοινοβουλευτικών Υπουργών. Η νεοσύστατη κυβέρνηση δηλαδή άλλαξε ουσιαστικά την απόφαση του 1994 (του τότε Προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη) που επιδοτούσε μόνο τη διαμονή βουλευτών της επαρχίας για τέσσερις διανυκτερεύσεις στην Αθήνα και συμπεριέλαβε στην επιδότηση και τα έξοδα των εξωκοινοβουλευτικών μελών της κυβέρνησης. Η απόφαση, μάλιστα, ισχύει ανεξαρτήτως μισθώματος και χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο! Tη δεδομένη στιγμή, η αποκάλυψη αυτή αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα στο ηθικό πλεονέκτημα, πίσω από το οποίο οχυρώνεται η κυβέρνηση.Η δυσφορία είναι τεράστια και στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ. Ως «ηθικό ατόπημα» χαρακτηρίζουν ακόμα και στελέχη της κυβέρνησης το χρυσό ενοίκιο που έφερε στη δημοσιότητα το Πρώτο Θέμα. «Τη στιγμή που καλούμαστε να υπερασπιστούμε τους πλειστηριασμούς, το γεγονός αυτό αποτελεί τεράστια πρόκληση που δεν καταπίνεται εύκολα», σχολίασε συμπολιτευόμενος βουλευτής, ο οποίος, από τότε που έγινε γνωστή η είδηση, δέχτηκε καταιγισμό παραπόνων, πολλά από αυτά οργισμένα. Όχι αδίκως, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα τελευταία δυόμισι χρόνια, η κ. Αντωνοπούλου λαμβάνει 1000 ευρώ το μήνα και το υπουργείο της για τον ίδιο λόγο (βοήθημα για την αποπληρωμή του ενοικίου) παρέχει 80 ευρώ στα νοικοκυριά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, μάλιστα, στην οποία ανήκει και η ίδια δεν διστάζει να προβάλει διαρκώς το φιλολαϊκό της πρόσωπο, υποστηρίζοντας ότι ασκεί κοινωνική πολιτική που βοηθά τους οικονομικά αδύναμους.


Ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση, όμως, στην όλη ιστορία προκαλεί το γεγονός ότι η προκλητική αυτή απόφαση στηρίζεται σε νόμο της πρώτης αριστερής κυβέρνησης. Με τη διάταξη του ν. 4336/15 (Συνταξιοδοτικές διατάξεις Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης) καλύπτονται από το Δημόσιο τα έξοδα διαμονής στην Αθήνα, όχι μόνο των βουλευτών της επαρχίας, αλλά και των εξωκοινοβουλευτικών Υπουργών. Η νεοσύστατη κυβέρνηση δηλαδή άλλαξε ουσιαστικά την απόφαση του 1994 (του τότε Προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη) που επιδοτούσε μόνο τη διαμονή βουλευτών της επαρχίας για τέσσερις διανυκτερεύσεις στην Αθήνα και συμπεριέλαβε στην επιδότηση και τα έξοδα των εξωκοινοβουλευτικών μελών της κυβέρνησης. Η απόφαση, μάλιστα, ισχύει ανεξαρτήτως μισθώματος και χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο! Tη δεδομένη στιγμή, η αποκάλυψη αυτή αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα στο ηθικό πλεονέκτημα, πίσω από το οποίο οχυρώνεται η κυβέρνηση.Παρά το ντόρο, δεν έχει υπάρξει ακόμα καμία επίσημη απάντηση. Σύμφωνα, όμως, με αποκλειστικές πληροφορίες, η ίδια η αναπληρώτρια υπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το Μέγαρο Μαξίμου μέσα στο Σαββατοκύριακο, έτσι ώστε να υπάρξει μία κοινή γραμμή πλεύσης. Το Μέγαρο Μαξίμου παρουσιάζεται ιδιαίτερα ενοχλημένο με τη διάσταση που έχει πάρει το θέμα, ενώ ενδεικτικό της αμηχανίας που κυριαρχεί είναι το σχόλιο που αποσπάσαμε από κυβερνητικό παράγοντα. «Είμαι εξίσου σοκαρισμένος με τους υπόλοιπους για το γεγονός ότι η συγκεκριμένη υπουργός μπήκε σε διαδικασία να διεκδικήσει το συγκεκριμένο επίδομα, αν αναλογιστεί κανείς το εισόδημά της». Συνέχισε, μάλιστα, λέγοντας ότι «Αυτό δεν έγινε εν γνώσει του πρωθυπουργού αν και κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την κ. Αντωνοπούλου ότι δεν τήρησε το γράμμα του νόμου. Έτσι έκρινε, έτσι έκανε».

Έντονη ήταν και η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία κάλεσε την κυβέρνηση να «τροποποιήσει άμεσα την επίμαχη διάταξη, θέτοντας αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια για τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς που δικαιούνται την επιδότηση και να βάλει όριο στο ύψος του μισθώματος που καλύπτει ο κρατικός προϋπολογισμός». «Αυτοί που έχτισαν πολιτικές καριέρες παριστάνοντας τους προστάτες των αδυνάτων, τελικά εκμεταλλεύονται μέχρι και την τελευταία δυνατότητα που τους δίνει ο νόμος για να επωφεληθούν οικονομικά από τα χρήματα των φορολογουμένων», σχολίασε ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρος Καράογλου, με αφορμή την επίμαχη αποκάλυψη.

 

------

 

up date η απάντηση από την Υπουργό

«Επειδή δεν ήρθα στην Ελλάδα για να γίνω πλουσιότερη και επειδή μοναδικό μου μέλημα ήταν πάντα να υπηρετήσω την προσπάθεια να ξεπεράσει η χώρα μου την οικονομική κρίση, δηλώνω ότι κίνησα ήδη τις διαδικασίες επιστροφής των χρημάτων. Ζητώ από τους συμπολίτες μου να με κρίνουν για το έργο μου» δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει για το επίδομα ενοικίου που λαμβάνει- προσθέτοντας ότι «παραμένει στη διάθεση του πρωθυπουργού».

Όπως σημειώνει η κ. Αντωνοπούλου αιτήθηκε και έλαβε «ένα σημαντικό ποσό» ως επιδότηση ενοικίου, βάσει του νόμου που δίνει το δικαίωμα σε εξωκοινοβουλευτικά μέλη της κυβέρνησης να λαμβάνουν επιδότηση διαμονής, εφόσον δεν διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία στην Αθήνα- μια πρόνοια του νομοθέτη που, όπως αναφέρει, «απολαμβάνουν από το 1994 όλοι οι βουλευτές που δεν έχουν έδρα την Αθήνα, χωρίς άλλες εισοδηματικές προϋποθέσεις». Παράλληλα προσθέτει πως ως βουλευτής Επικρατείας, κατά τη διάρκεια της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν αιτήθηκε να λάβει την εν λόγω επιδότηση.


«Πολλούς μήνες μετά της θεσμοθέτησή της πληροφορήθηκα ότι ως εξωκοινοβουλευτικό μέλος της κυβέρνησης δικαιούμαι επιδότηση, και μάλιστα από συναδέλφους μου. Έτσι κατέθεσα αίτηση και έκτοτε έλαβα συνολικά 23.000 ευρώ για δύο χρόνια. Από τον Αύγουστο 2017, οπότε έληξε η περίοδος για την οποία είχα αιτηθεί την επιδότηση, σταμάτησα να την λαμβάνω, καθώς δεν κατέθεσα νέα αίτηση» τονίζει η αναπληρώτρια υπουργός- τονίζοντας πως δεν διανοήθηκε πως υπήρχε κάτι αμφιλεγόμενο ή μεμπτό στην επιλογή της, καθώς «η επιδότηση αποτελεί τμήμα της αμοιβής μου».

 

 

up date 2

Παρελθόν από την κυβέρνηση αποτελεί η Ράνια Αντωνοπούλου, καθώς το Μαξίμου με ανακοίνωση επισημοποίησε την έξοδό της από το υπουργικό συμβούλιο.


"Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε δεκτή την παραίτηση της αναπληρώτριας Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ρ. Αντωνοπούλου και την ευχαριστεί για την τριετή σημαντική προσφορά της", σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Νωρίτερα, η κ. Αντωνοπούλου με δήλωσή της είχε ανακοινώσει ότι προχωρά στην επιστροφή των χρημάτων, ενώ είχε τονίσει ότι "παραμένει στην διάθεση του πρωθυπουργού.

Σε σχετικές τοποθετήσεις είχαν προχωρήσει ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητά από την κ. Αντωνοπούλου να επιστρέψει τα χρήματα και να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό και το ΠΑΣΟΚ να κάνει λόγο για "καλά και συμφέροντα".

Την δυσφορία του πρωθυπουργού σχετικά με την το συγκεκριμένο περιστατικό είχε αφήσει να διαφανεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, ο ο οποίος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη είχε δηλώσει πως "ο πρωθυπουργός δεν θεωρεί ορθή τη χρήση της διάταξης της οποίας έκανε χρήση η αν. υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου για επιδότηση ενοικίου". 

 

 

 

 

 

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ