Ελλάδα

12/02/2016 - 08:14

Τι θα κάνει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο .... Οι πρώτες αντιδρασεις

Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Άμυνας έκαναν γνωστό ότι η ΝΑΤΟϊκή δύναμη θα δρα ανατολικά των ελληνικών νησιών, με σκοπό την άμεση επιστροφή στην Τουρκία, όσων προσώπων περνούν και καταφέρουν να βγουν από τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας και φθάσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Στην περιοχή αυτή ισχύει η αρχή της εξ ημισείας απόστασης.

Τα ΝΑΤΟϊκά πλοία θα εντοπίζουν το ίχνος (συντεταγμένες του πλοίου των διακινητών) και άμεσα θα ειδοποιούν ή την τουρκική ακτοφυλακή ή την FRONTEX και το σκάφος θα επιστρέφει στην Τουρκία. Σε περίπτωση που περάσει τη μέση γραμμή και έλθει προς Ελλάδα τότε το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή θα επιστρέφει τη βάρκα στο ΝΑΤΟϊκό πλοίο και αυτό στην Τουρκία.

Στην απόφαση προβλέπεται με σαφήνεια ότι θα υπάρχει απόλυτος σεβασμός των πλοίων της δύναμης προς το αντίστοιχο περιφερειακό κέντρο έρευνας και διάσωσης - για την Ελλάδα είναι το ΕΚΣΕΔ του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας - όσον αφορά τη δράση τους, στο πλαίσιο της επιχείρησης. Η ελληνική πλευρά πρότεινε επίσης τη διοίκηση της ΝΑΤΟϊκής δύναμης να αναλάβουν σύμμαχες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ πλην της Ελλάδας και της Τουρκίας ενόσω διαρκεί η επιχείρηση.

Σημειώνεται, ότι τη διοίκηση της δύναμης μέχρι τον Ιούνιο έχει η Γερμανία και ακολουθούσε η Τουρκία. Το ΝΑΤΟ, συμφώνησε ο επόμενος διοικητής της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης Μεσογείου να προέλθει από άλλη σύμμαχη χώρα.

 

Διεθνής Αμνηστία

«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ να γίνουν ένα ακόμη εμπόδιο μεταξύ των προσφύγων και της διεθνούς προστασίας που δικαιούνται νομίμως», δήλωσε η επικεφαλής του γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας για τα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, Ιβέρνα Μακγκόουαν, υπογραμμίζοντας ότι ενδεχόμενη «αναχαίτιση» προσφύγων που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη και η επιστροφή τους στην Τουρκία θα ήταν «μια σοβαρή καταπάτηση του δικαιώματός τους να ζητήσουν άσυλο και παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

 

Δήλωση Π. Λαφαζάνη

“Είναι αδιανόητο ότι Γερμανία και Τουρκία, με αφορμή την προσφυγική τραγωδία, κάνουν προτάσεις και μάλιστα ερήμην της ελληνικής κυβέρνησης, για την στρατιωτική δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ στον Αιγαιακό χώρο.  

Το γεγονός αυτό μαρτυρά μια συμπεριφορά αγνόησης και απαξίωσης της χώρας μας και δείχνει την ανυποληψία στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση Τσίπρα με την εθελόδουλη μνημονιακή στάση της.  

Οποιαδήποτε εμπλοκή του ΝΑΤΟ, στο όνομα των προσφύγων και σε οποιοδήποτε χώρο του Αιγαίου, όχι μόνο δεν θα είναι χρήσιμη αλλά θα είναι και από κάθε άποψη απαράδεκτη, ενώ μπορεί να αποβεί και άκρως επικίνδυνη, ειδικά για τα ελληνικά συμφέροντα.  

Η ανάμειξη του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, το οποίο με τους τυχοδιωκτισμούς του είναι κατ' εξοχήν υπεύθυνο για τις αιτίες που προκαλούν τις προσφυγικές ροές, όχι μόνο δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα αλλά αντιθέτως θα περιπλέξει και θα εντείνει την προσφυγική τραγωδία, ενώ, αν λάβουμε υπόψη μας τις κατά καιρούς θέσεις του ΝΑΤΟ για το Αιγαίο, η παρουσία του μπορεί να έχει αρνητικές έως επικίνδυνες συνέπειες για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.  

Η θέση του Αλέξη Τσίπρα, με την οποία ζητά να περιοριστεί η ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ στα τουρκικά χωρικά ύδατα, πέραν του ότι στρατιωτικοποιεί ευθέως το προσφυγικό πρόβλημα, συνιστά ατόπημα, είναι απολύτως επιζήμια και μπορεί να προκαλέσει μείζονες επιπλοκές και εθνικούς κινδύνους.  

Η απαράδεκτη και εγκληματική κατάσταση με τους διακινητές των προσφύγων θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με πολλούς τρόπους και πρώτα απ' όλα από την ίδια την Τουρκία, η οποία ανέχεται, αν δεν καλύπτει την εγκληματική συμπεριφορά τους. Το μόνο που δεν χρειάζεται στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το ΝΑΤΟ με την γνωστή ιμπεριαλιστική και μονομερή πολιτική του”.

 

Άρθρο από τον Ριζοσπάστη

Ο όρος που προβάλλει η τωρινή ελληνική κυβέρνηση, όπως και άλλα αστικά κόμματα, τάχα η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη διαχείριση του Προσφυγικού να περιοριστεί στα τουρκικά χωρικά ύδατα, δεν αποτελεί παρά ένα ευχολόγιο, ή και ανυπόφορη υποκρισία, εφόσον είναι γνωστό πως το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ των μελών του και στηρίζει τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο. Από κοντά και η ΕΕ, όπως φάνηκε καθαρά τέλη Γενάρη, όταν ευρωβουλευτής του ΚΚΕ έθεσε στον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το εξής ερώτημα: «Σε περίπτωση ανάληψης μονομερούς δράσης από την ΕΕ στο Αιγαίο, με βάση τη "νέα Συνοριοφυλακή - Ακτοφυλακή της ΕΕ", σε ποια σύνορα αυτή και οι δυνάμεις ταχείας επέμβασής της θα αναλάβουν δράση μονομερώς; Στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία; 'Η σε αυτά που ισχυρίζεται η Τουρκία ότι αποτελούν σύνορά της και με βάση αυτά προχωρά σε συστηματικές παραβιάσεις εναέριου χώρου, χωρικών υδάτων και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας όσο και της Κύπρου, έχοντας μάλιστα προκλητική ασυλία τόσο από την ΕΕ όσο και από το ΝΑΤΟ;». Τι απάντησε ο ευρωενωσιακός αξιωματούχος; «Δυστυχώς, δεν μπορώ να απαντήσω στην ερώτησή σας»... Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι ΝΑΤΟ και ΕΕ διόλου τυχαία δεν αντιδρούν στις συνεχείς παραβιάσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο. Η ένοχη σιωπή τους ή οι τοποθετήσεις του τύπου «είναι διμερές ζήτημα και βρείτε τα...» μαρτυρούν ότι η επιχείρηση γκριζαρίσματος του Αιγαίου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και τα λεγόμενα «ευρωπαϊκά σύνορα» αποτελούν το όχημα για συνολικότερες, ντε φάκτο, αμφισβητήσεις σε Αιγαίο και Κύπρο, που εξυπηρετούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Μοιράσου το άρθρο!