Ελλάδα

15/07/2016 - 07:22

Τσίπρας: Θα κάνω δημοψήφισμα για εκλογή προέδρου από το λαό

Την πρόθεσή του να κάνει δημοψήφισμα για την αναβάθμιση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας και την εκλογή του από το λαό, ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ και στον Αλέξη Παπαχελά, μιλώντας εφ' όλης της ύλης ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ώριμες τις συνθήκες για εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. «Όταν έχεις τη δυνατότητα να εκλεγείς κοινοτάρχη, όταν έχεις τη δυνατότητα να εκλέγεις δήμαρχο, να μην έχεις άποψη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;» διερωτήθηκε. Είπε επίσης ότι θέλει να κάνει δημοψήφισμα προκειμένου να επικυρωθεί η βούληση του ελληνικού λαού επ' αυτού.  «Το δημοψήφισμα ενδεχομένως να γίνει συμβουλευτικά. Θεσμικά, αυτό που κατοχυρώνει την συμμετοχή του λαού στην αναθεώρηση, είναι η απλή αναλογική» σχολίασε.
 
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε «πρόθυμος» να κουβεντιάσει για το θέμα των αρμοδιοτήτων του ΠτΔ, ξεκαθαρίζει πάντως ότι δεν επιθυμεί δυαρχία εξηγώντας πως δεν είναι εποικοδομητική.
Ο Πρωθυπουργός έδειξε έτσι τις προθέσεις του σε σχέση με την συνταγματική αναθεώρηση που επίκειται, μετά την αλλαγή του εκλογικού νόμου που προωθεί.
 
Επιπλέον, παραδέχθηκε ότι ο ίδιος έδωσε εντολή στον Γιάνη Βαρουφάκη να μελετήσει τις επιπτώσεις εξόδου της χώρας από το ευρώ, αν και σημείωσε ότι ήταν θεωρητική μελέτη. Οπως ομολόγησε, όταν είδε την μελέτη και τις επιπτώσεις στα λαϊκά στρώματα, έδωσε εντολή να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Αποκάλυψε ότι ο Β. Σόιμπλε ετοίμαζε εξευτελιστική συμφωνία για έξοδο από το ευρώ, ενώ αίσθηση προκάλεσε η θετική του αναφορά στον Κώστα Καραμανλή.
 

Μοιράσου το άρθρο!