Ελλάδα

31/01/2017 - 12:45

«Βόμβα» Ξυδάκη: Δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε τη συζήτηση για τη δραχμή

yle="text-align: justify;">Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής και πρώην υπουργός «δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού όταν κουβεντιάζουμε για τη μοίρα του λαού. Πρέπει να φτιάχνουμε σενάρια.

Θέμα επιστροφής στη δραχμή άνοιξε εκ νέου την Τρίτη ο Νίκος Ξυδάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Και τούτο σε μια περίοδο που το αδιέξοδο με τους Θεσμούς γίνεται όλο και πιο εμφανές, ενώ ευρωπαίοι αξιωματούχοι με διφορούμενες δηλώσεις και αμφιλεγόμενους τους επαναφέρουν φαντάσματα του 2015. 
 
 Όπως ανέφερε ο βουλευτής και πρώην υπουργός «δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού όταν κουβεντιάζουμε για τη μοίρα του λαού. Πρέπει να φτιάχνουμε σενάρια, να βλέπουμε την ιστορική εμπειρία»».  «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που δεν υπάρχουν άλλες φυσικές αντοχές ενός πληθυσμού... Εγώ νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση επί της ουσίας πολιτική και εθνική που δεν έχει γίνει τα τελευταία επτά χρόνια. Και φυσικά πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση από τη Βουλή. Τα περασμένα χρόνια δαιμονοποιήθηκε μια κουβέντα, εγώ είχα πει ότι και επί δραχμής η Ελλάδα μεγαλούργησε».  «Είχαμε δραχμή και πριν το ευρώ… Το 1910, το 1912, 1930, το 1960 κάτι έκανε μια χώρα, κάπως ζούσαμε, ζούσαμε και σε άλλες περιόδους. Εγώ τη βάζω ιστορικά τη συζήτηση αυτή» δήλωσε δε ο κ. Ξυδάκης.
 
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επέρριψε ευθύνες για το θέμα της δραχμής που άνοιξε στον γερμανό υπουργό Οικονομικών λέγοντας ότι «άμα στην ανοίξουν οι άλλοι, εσύ τι θα πεις εγώ δεν κουβεντιάζω; Αφού το λέει ο κ. Σόιμπλε».
 
Ο κ. Ξυδάκης επιτέθηκε και στο ΔΝΤ λέγοντας πως «αυτά για εσωτερική υποτίμηση που προτείνει είναι για ηλιθίους». 
 
Για την προσωπική του στάση απέναντι στο Μνημόνιο είπε ότι «ψήφισα Μνημόνιο όχι γιατί μου αρέσει γιατί υπήρχαν άλλα χειρότερα για τους εκβιασμούς. Με βάρος φέρω αυτή την πολιτική αλλά μεγαλύτερο βάρος είναι να δημιουργήσουμε μια άλλη κατεύθυνση για το λαό». Κατέληξε, δε, αφήνοντας κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό λέγοντας ότι «μερικές παίρνεις κάποιο πολιτικό κόστος γιατί έχεις πληροφορίες που δεν έχουν άλλοι. Αυτή τη στιγμή με τον κυνισμό των δανειστών πρέπει κάπως να σταματήσει και να καταλάβει ο κόσμος ότι έχουμε όρια Αν οι πολιτικοί γίνουν κλοτσοσκούφι κινδυνεύει η δημοκρατία γι' αυτό πρέπει να συζητούμε πράγματα».
 
Κουμουτσάκος: Να πάρει θέση η κυβέρνηση
 
Να πάρει θέση για τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ξυδάκη περί συζήτησης για επιστροφή στη δραχμή στη Βουλή κάλεσε την κυβέρνηση ο Γιώργος Κουμουτσάκος.
 
«Πού το πάμε; να μάς πουν τι ακριβώς εννοούν… Πώς να αφαιρέσουμε από τους ξένους να λένε για Grexit όταν το λέμε εμείς;» διερωτήθηκε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ.  Η συζήτηση αυτή πυροδοτειται από δηλωσεις προβεβλημένων κυβερνητικών στελεχών, να κάνει διευκρίνιση η κυβέρνηση τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.
 
«H πολιτική της κυβέρνησης οδήγησε στο πιο σοβαρό τρίτο αχρείαστο μνημόνιο και η υπερήφανη διαπραγμάτευση σε μια σφαγιαστική φορολογία. Τα παθήματα δεν έγιναν μαθήματα, η κυβέρνηση οδηγεί σε αδιέξοδο και τη χώρα» προειδοποίησε ο βουλευτής της ΝΔ.
 
Σύμφωνα με τον Γιώργο Κουμουτσάκο, η κυβέρνηση έχει σήμερα δύο επιλογές: Grexit ή τέταρτo μνημόνιο. H κυβέρνηση υβρίζει και μετά τόλμα να υπαινίσσεται διαδικασίες συνεννόησης με τις πολιτικές δυνάμεις, αυτό δεν γίνεται, συμπλήρωσε. 
 
Θεοχάρης: Υπάρχει σχέδιο δραχμής ή με γιουρούσια στο νομισματοκοπείο θα τη βγάλουμε;
 
«Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει συζήτηση στη Βουλή για τη δραχμή γιατί -όπως είπε- με αυτή μεγαλουργήσαμε 200 χρόνια. Το επιχείρημα είναι αστείο. Τα 200 χρόνια με τη δραχμή, κατά αντιστοιχία με τα 400 χρόνια υπό τον ζυγό των Τούρκων, αποτελεί ένα υπεραπλουστευτικό σχήμα.
 
Η σύγκριση ανόμοιων ιστορικών περιόδων, αγνοώντας τις κραυγαλέες διαφορές τους, σκοπεύει στο συναίσθημα και παραβιάζει κάθε έννοια λογικής. Ο ιδεαλισμός του παρελθόντος είναι λανθασμένο και λαϊκίστικο επιχείρημα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης και προσθέτει:
 
«Ας μας πει ο κ. Ξυδάκης, έχει σχέδιο μετάβασης στη δραχμή ή πάλι με γιουρούσια στο νομισματοκοπείο θα τη βγάλουμε;
 
Όταν με το ευρώ η κυβέρνηση κατάφερε να αυξήσει τους μισθούς του δημοσίου κατά 1,3 δισ. μέσα σε ένα χρόνο -από το 2015 έως το 2016- όλοι μπορούν να καταλάβουν γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν τη δραχμή.
 
Με αυτό το πολιτικό σύστημα η δραχμή είναι καταστροφική. Με ένα άλλο, δε θα τη χρειαζόμασταν. Ας μην υπάρχει αμφιβολία. Στο -25% του ΑΕΠ θα προστεθεί τουλάχιστον -15% ακόμη. Και θα το πληρώσουν οι πιο αδύναμοι.
 
Ο κ. Τσίπρας οφείλει να πάρει θέση για τις απόψεις του κ. Ξυδάκη. Ταυτίζεται και ο ίδιος με τις απόψεις Σόιμπλε, όπως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του;».
 
 
πηγή: www.thetoc.gr
 

Μοιράσου το άρθρο!