Ελλάδα

06/08/2017 - 12:39

Υπουργός Παιδείας : εξαγόρασε επί χούντας την 8μηνη θητεία του στο στρατό

Ο υπουργός Παιδείας ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής για την απόφασή του να καταργήση την αριστεία ως κριτήριο επιλογής του σημαιοφόρου στα δημοτικά σχολεία, απέφυγε να υπηρετήσει τη στρατιωτική το θητεία όταν πήρε την ελληνική ιθαγένεια και κάνοντας χρήση του νόμου της Χούντας την εξαγόρασε εν έτει 1971 πληρώνοντας 3.200 δραχμές.

 
Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα όταν ο Κώστα Γαβρόγλου έφτασε σε ηλικία 24 ετών και κλήθηκα να υπηρετήσει στον Ελληνικό Στρατό για μια θητεία μόλις οκτώ μηνών, προτίμησε να την εξαγοράσει ώστε να συνεχίσει τις σπουδές του στα καλύτερα πανεπιστήμια της Βρετανίας και των ΗΠΑ.
 
Ωστόσο, ενώ το ελληνικό κράτος του έκανε την τιμή να του απομείνει την ελληνική ιθαγένεια σε ηλικία 22 ετών, εκείνος απέφυγε να αφιερώσει μια περίοδο οκτώ μηνών για να υπηρετήσει την πατρίδα του και την ελληνική σημαία. Βάσει του νόμου που ίσχυε τότε, ο φοιτητής Κώστας Γαβρόγλου χρίστηκε αυτομάτως "υπόχρεος στρατιωτικής θητείας οκτώ μηνών", ενώ την περίοδο της δικτατορίας που έλαβε την ελληνική ιθαγένεια η στρατιωτική θητεία για τους Έλληνες έφτανε τους 30 μήνες. Ζητά αναβολή στράτευσης λόγω σπουδών η οποία εγκρίνεται έως το 1973.
 
Στις 10 Σεπτεμβρίου του 1970 ο φοιτητής Γαβρόγλου αλλάζει πανεπιστήμιο και μετακομίζει στη Νέα Υόρκη, η αναβολή της θητείας του διακόπτεται αναγκαστικά, αλλά του εγκρίνεται δεύτερη αναβολή για να ολοκληρώσει τις σπουδές του, όπως προέβλεπε ο νόμος και πάλι έως το 1973,
 
Ωστόσο, το 1970 η δικτατορία θεσπίζει το Νομοθετικό Διάταγμα 720/1970 που επιτρέπει την εξαγορά της στρατιωτικής θητείας για ορισμένες κατηγορίες μονίμων κατοίκων του εξωτερικού ή Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό το μεγαλύτερο μέρος του έτους, αναφέρει το Πρώτο Θέμα.
 
Ο άνθρωπος που εξαγόρασε επί χούντας την 8μηνη θητεία του σήμερα καταργεί όλους τους ηθικούς πυλώνες που διαπλάθουν τον χαρακτήρα του Έλληνα μαθητή, όπως η έπαρση της σημαίας στα δημοτικά, η επιλογή των σημαιοφόρων και των παραστάσεων με κριτήριο την αριστεία και η διαγωγή τους που, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, δεν χρειάζεται να είναι κοσμιώτατη...

Μοιράσου το άρθρο!