Επιστήμη - Τεχνολογία

25/08/2014 - 17:00

Αεροπλάνα με έξυπνο «ανθρώπινο δέρμα» αισθάνονται «πόνο»

style="text-align: justify;"> 
Ένα πρωτοποριακό σύστημα που θα επιτρέπει σε αεροσκάφη να “αισθάνονται” τις ζημιές και τις βλάβες όπως το ανθρώπινο δέρμα αισθάνεται τους τραυματισμούς αναπτύσσει η βρετανική εταιρεία BAE Systems.
 
Η εταιρεία ανάπτυξης αμυντικών συστημάτων υποστηρίζει ότι αυτό επιτυγχάνεται μέσω της τοποθέτησης δεκάδων χιλιάδων μικροσκοπικών αισθητήρων σε όλη την επιφάνεια του κελύφους του αεροσκάφους. Οι αισθητήρες αυτοί εντοπίζουν τα προβλήματα προτού αυτά γίνουν ορατά στους χειριστές των αεροσκαφών.
 
Οι εξελιγμένοι μικροαισθητήρες που αξιοποιήθηκαν για το πείραμα μπορούσαν να μετρήσουν την ταχύτητα του ανέμου, τη θερμοκρασία, αλλά και κάθε κίνηση στο εξωτερικό του αεροσκάφους και μπορούν σύμφωνα με την εταιρεία να βρουν εμπορικές εφαρμογές πέραν των στρατιωτικών.
 
“Παρατήρησα πόσο χρήσιμος είναι ο αισθητήρας που είναι ενσωματωμένος στο στεγνωτήριό μου, ο οποίος προειδοποιεί το χρήστη για κάθε ενδεχόμενη υπερθέρμανση της συσκευής, και σκέφτηκα ότι μπορούμε να αντικαταστήσουμε μεγάλους, ογκώδης και ακριβούς αισθητήρες με μικρότερους, φθηνότερους και σαφώς πιο εξελιγμένους ακόμη και στο εξωτερικό αεροσκαφών”, υπογράμμισε η Λίντια Χάιντ, η επικεφαλής ερευνήτρια που ηγήθηκε της ανάπτυξης της συγκεκριμένης τεχνολογίας για τα αεροσκάφη.
 
“Κατά τον ίδιο τρόπο, αυτοκίνητα και πλωτά σκάφη μπορούν να καλυφθούν από χιλιάδες μικροαισθητήρες δημιουργώντας ένα “έξυπνο δέρμα” που θα μπορεί να “αισθάνεται” τον κόσμο γύρω του και να εντοπίζει προβλήματα προτού ακόμη αυτά εμφανιστούν”, πρόσθεσε η ίδια
 
Οι αισθητήρες που μπορούν να έχουν μέγεθος σωματιδίων σκόνης είναι ενεργειακά αυτόνομοι και μπορούν να ψεκαστούν στο εξωτερικό μέρος των αεροσκαφών σαν βαφή, υποστηρίζει η εταιρεία.
 
Η τεχνολογία θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την έγκαιρη πρόγνωση φυσικών καταστροφών, αλλά και για την αποτροπή ατυχημάτων που συμβαίνουν στην καθημερινότητα.
 
Για παράδειγμα, θα μπορούσε να προειδοποιεί για την εμφάνιση τριχοειδών ρωγμών σε αντιπλημμυρικά έργα και φράγματα και να καλεί έγκαιρα τους υπευθύνους να φροντίσουν για την επισκευή τους.
 
Επίσης θα μπορούσε να επιτρέπει σε αγωγούς ύδρευσης να διαχέουν αυτόματα θερμικά στοιχεία κατά τους χειμερινούς μήνες στις βόρειες χώρες ώστε να μην παγώνουν εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών.
 
Τέλος, στην αυτοκίνηση θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.
 
πηγή: www.econews.gr
 
 

Μοιράσου το άρθρο!