Επιστήμη - Τεχνολογία

20/09/2014 - 11:59

Απονεμήθηκαν τα «Νόμπελ του τρελού επιστήμονα»

style="text-align: justify;"> 
Για 24η χρονιά απονεμήθηκαν τα βραβεία Ig, τα γνωστά και ως «Νόμπελ του τρελού επιστήμονα», με τα οποία βραβεύονται επιστήμονες για ανακαλύψεις αστείες ή γελοίες, εξεζητημένες και τρελές ή απλώς άχρηστες.
 
Τη διοργάνωση της τελετής ανέλαβε το επιστημονικό χιουμοριστικό περιοδικό «Annals of Improbable Research» (Χρονικά της Απίθανης Έρευνας) και έγινε, όπως πάντα, στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ και αποτέλεσε μια πρόγευση για τα κανονικά Νόμπελ που έπονται εντός του Οκτωβρίου.
 
Τα βραβεία -σύμφωνα με τους διοργανωτές- γίνονται χρόνο με τον χρόνο όλο και πιο δημοφιλή καθώς όλο και περισσότεροι επιστήμονες στον κόσμο κάνουν πια έρευνες έχοντας «στο μάτι» το συγκεκριμένο βραβείο.
 
Κάθε χρόνο -σύμφωνα με τον εκδότη του περιοδικού- κατατίθενται περίπου 9.000 υποψηφιότητες κυρίως από τρίτους στην επιτροπή επιλογής, από τις οποίες το 10% έως 20% αφορούν αυτο-προτάσεις των ίδιων των ερευνητών, αλλά αυτές οι τελευταίες σπάνια κερδίζουν κάποια διάκριση.
 
Ανάμεσα στους φετινούς νικητές ξεχωρίζει η βράβευση (με το βραβείο φυσικής) μιας ιαπωνικής επιστημονικής ομάδας, υπό τον Κιγιόσι Μαμπούτσι του Πανεπιστημίου Κιτασάτο, που εξήγησε γιατί γλιστράμε όταν πατάμε μια μπανανόφλουδα, ενώ δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο με τη φλούδα του μήλου ή του πορτοκαλιού. Για όσους ενδιαφέρονται, έχει να κάνει με τη διαφορά τριβής μεταξύ των διαφορετικών φρούτων.
 
Επίσης, ξεχώρισε και μία καναδική ερευνητική ομάδα, η οποία ασχολήθηκε με το πρόβλημα της «παρειδωλίας», όταν δηλαδή οι άνθρωποι (νομίζουν ότι) βλέπουν πρόσωπα ή άλλα σύμβολα πάνω σε αντικείμενα, π.χ. τον Χριστό πάνω στη φέτα του τοστ ή τη γιαγιά τους στα σύννεφα. Οι ερευνητές, που πήραν το βραβείο νευροεπιστήμης, μελέτησαν εγκεφάλους εθελοντών με λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) και διαπίστωσαν ότι οι ίδιες περιοχές του εγκεφάλου ενεργοποιούνται είτε κανείς βλέπει ανύπαρκτα πρόσωπα, είτε υπαρκτά.
 
Τα υπόλοιπα βραβεία που απονεμήθηκαν ήταν τα εξής:
 
- Ψυχολογίας: Στον Αυστραλό Πήτερ Γιόνασον του Πανεπιστημίου του Δυτικού Σίδνεϊ για την έρευνά του που δείχνει ότι όσοι συστηματικά αργούν να σηκωθούν από το κρεββάτι, είναι κατά μέσο όρο πιο ναρκισιστές, πιο επιρρεπείς στη χειραγώγηση των άλλων και με περισσότερα ψυχοπαθητικά στοιχεία στην προσωπικότητά τους, σε σχέση με όσους ξυπνάνε νωρίς το πρωί.
 
- Δημόσιας Υγείας: Στον Τσέχο Γιάροσλαβ Φλεγκρ του Πανεπιστημίου του Καρόλου για την έρευνά του κατά πόσο είναι επικίνδυνο για την ψυχική υγεία ενός ανθρώπου να έχει στο σπίτι του μια γάτα.
 
- Βιολογίας: Στον επίσης Τσέχο Βλαστιμίλ Χαρτ του Τσεχικού Πανεπιστημίου Επιστημών Υγείας για την ανακάλυψή του ότι όταν οι σκύλοι αφοδεύουν και ουρούν, προτιμούν (για άγνωστους λόγους) να ευθυγραμμίζουν τον άξονα του σώματός τους με τις γραμμές βορρά - νότου του γεωμαγνητικού πεδίου της Γης.
 
- Τεχνών: Στην Ιταλίδα Μαρίνα ντε Τομάζο του Πανεπιστημίου του Μπάρι για την ανακάλυψη ότι οι άνθρωποι νιώθουν μεγαλύτερο πόνο από ένα λέιζερ, όταν βλέπουν έναν άσχημο πίνακα, από ό,τι έναν όμορφο.
 
- Οικονομικών: Στο Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Ιταλίας για την ανακοίνωσή του ότι στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας θα συμπεριλαμβάνονται πλέον και τα έσοδα από την πορνεία, τα ναρκωτικά και το λαθρεμπόριο.
 
- Αρκτικής Επιστήμης: Στον Νορβηγό Εϊγκίλ Ράιμερς του Πανεπιστημίου του Όσλο για την έρευνά του σχετικά με το πώς αντιδρούν οι τάρανδοι, όταν βλέπουν ανθρώπους ντυμένους σαν πολικές αρκούδες.
 
-Διατροφολογίας: Στην Ισπανίδα Ραχήλ Ρούμπιο που μελέτησε την αξιοποίηση των βακτηρίων, που περιέχονται στα κόπρανα των παιδιών, ως προβιοτικών για την παραγωγή λουκάνικων.
 
 
 
Πηγή: www.iefimerida.gr
 

Μοιράσου το άρθρο!