Επιστήμη - Τεχνολογία

21/04/2015 - 07:06

To κινητό στα… νύχια σας!

Έ

να μικροσκοπικό σύστημα ελέγχου του smartphone και άλλων φορητών ηλεκτρονικών συσκευών δια της αφής, ικανό να κολλάει στα νύχια ως «έξυπνο» nail art, ανέπτυξαν αμερικανοί ερευνητές από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, το ΜΙΤ.

Το σύστημα NailO, όπως ονομάζεται, εφαρμόζεται στο νύχι του αντίχειρα του χρήστη επιτρέποντάς του να ελέγχει εύκολα και γρήγορα τις φορητές συσκευές του εξ αποστάσεως.

«Το NailO αποτελεί μια φορετή συσκευή με τη μορφή ενός αυτοκόλλητου νυχιών του nail art» εξηγούν οι ερευνητές. «Λειτουργεί ως μια επιφάνεια ελέγχου αφής, με μέγεθος και πάχος νυχιού και συνδέεται με φορητές συσκευές. Ακόμα, επιτρέπει στους χρήστες να το προσαρμόσουν στα γούστα και στο προσωπικό τους στυλ, αλλάζοντας ανάλογα την εμφάνισή του».



Γκάτζετ «νυχάκι»

Με τη βοήθεια του NailO ο χρήστης μπορεί να δώσει διάφορες εντολές εξ αποστάσεως όπως π.χ. να κάνει scroll στη σελίδα στην οποία σερφάρει, να ελέγξει τα email του κ.ά στο κινητό ή στο λάπτοπ του, ακόμα και όταν τα χέρια του κρατούν άλλα αντικείμενα.
«Τα διακοσμητικά αυτοκόλλητα στα νύχια είναι ένα προϊόν ιδιαίτερα δημοφιλές στις ασιατικές χώρες» αναφέρει η ερευνήτρια Σίντι Χσιν-Λιού Κάο. «Το NailO είναι μια μικροσκοπική συσκευή η οποία γίνεται ένα με το σώμα του χρήστη κατά την εφαρμογή της. Ο ίδιος μπορεί ανά πάσα στιγμή να την αφαιρέσει, γεγονός που του χαρίζει τον πλήρη έλεγχο».
Το πλεονέκτημα της μικροσκοπικής αυτοκόλλητης συσκευής είναι το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα διακριτική, έως αόρατη. Η επαφή του δείκτη με τον αντίχειρα, αποτελεί μια φυσιολογική κίνηση, γεγονός που, όπως θεωρούν οι επιστήμονες,αναμένεται να βοηθήσει στο να συνηθίσουν οι χρήστες τη συσκευή.


«Οι εντολές που δίνει ο χρήστης μέσω του NailO είναι τόσο προσωπικές όσο και διακριτικές. Για παράδειγμα οι γύρω δεν θα αντιλαμβάνονται εύκολα ότι ασχολείται π.χ. με το κινητό του ή με κάποια άλλη ηλεκτρονική συσκευή» αναφέρει η Κάο.
Στην παρούσα φάση, οι ερευνητές αναζητούν τρόπους ώστε να περιορίσουν ακόμα περισσότερο την ενεργειακή κατανάλωση του «έξυπνου» νυχιού. Ηδη βρίσκονται σε συνομιλίες με κατασκευάστρια εταιρεία μπαταριών από την Κίνα, για τον σχεδιασμό μιας λιλιπούτειας μπαταρίας μεγέθους νυχιού και πάχους μόλις μισού χιλιοστού.

Περισσότερες πληροφορίες γύρω από το καινοτόμο πρότυπο των ερευνητών του ΜΙΤ θα ανακοινωθούν στο πλαίσιο του συνεδρίου σχετικά με τη διάδραση ανθρώπου-ηλεκτρονικού υπολογιστή «Computer Human Interaction» που πραγματοποιείται (18-23 Απριλίου) στη Σεούλ, στη Νότια Κορέα.

 

tovima.gr

Μοιράσου το άρθρο!