Επιστήμη - Τεχνολογία

05/08/2016 - 12:55

Oι ΗΠΑ ενέκριναν την πρώτη ιδιωτική αποστολή στη Σελήνη

yle="text-align: justify;">Οι αρχές των ΗΠΑ ενέκριναν την πρώτη ιδιωτική αποστολή στη Σελήνη, καθώς μέχρι τώρα κάθε εξερεύνηση του διαστήματος γινόταν αποκλειστικά με κρατική μέριμνα.  

Η εταιρεία που υπέβαλε το αίτημα είναι η Moon Express, που εδρεύει στη Φλόριντα, με έδρα το Ακρωτήριο Κανάβεραλ.   Η άδεια δόθηκε από την  αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA), η οποία είναι ήδη υπεύθυνη για την έκδοση εντολών για τις εμπορικές εκτοξεύσεις πυραύλων στις ΗΠΑ.

Η υπηρεσία αυτή έχει αναγνωριστεί ως η αρχή για την εποπτεία των ιδιωτικών αποστολών πέρα από την τροχιά της Γης.   Η NASA πρόκειται να ενεργεί ως σύμβουλος της Moon Express, αλλά δεν θα ρυθμίζει τις δραστηριότητές της εταιρείας στην επιφάνεια του φεγγαριού.  

Σύμφωνα με την Συνθήκη για το Διάστημα του 1967, οι ΗΠΑ φέρουν διεθνή ευθύνη για τυχόν διαστημικές πτήσεις που εκτελούνται από το έδαφός τους από εθνικές μη κυβερνητικές οντότητες.  

Η αποστολή της Moon Express θα είναι ένα μονόδρομο ταξίδι που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του βραβείου Google Lunar της Χ, η οποία θα απονείμει  20 εκατομμύρια δολάρια στην πρώτη εταιρεία που θα μπορέσει να στείλει ένα σκάφος στο φεγγάρι.

Το σκάφος αυτό θα πάρει φωτογραφίες και βίντεο, αλλά θα μεταφέρει και αντικείμενα στη σεληνιακή επιφάνεια, όπως αποτεφρωμένα λείψανα ανθρώπων που θα θελήσουν να ταφούν στο φεγγάρι.

 

Πηγή: www.lifo.gr

Μοιράσου το άρθρο!