Επιστήμη - Τεχνολογία

22/09/2017 - 06:06

Σεισμός στη Λέσβο - Όλα τα επιστημονικά δεδομένα σε ένα εξαιρετικό Story Map application

 

Δημοσιοποιήθηκε Story Map application που περιλαμβάνει επιστημονικά δεδομένα που σχετίζονται με το σεισμό της 12ης Ιουνίου στη Λέσβο με την υπογραφή της ερευνητικής ομάδας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.


Πρόκειται για τον καρπό μίας μεγάλης, μακροχρόνιας και ομαδικής δουλειάς που ξεκίνησε με την άμεση μετάβαση της ερευνητικής ομάδας στη Λέσβο μετά την εκδήλωση του σεισμού και συνεχίστηκε με την δημοσιοποίηση των συλλεχθέντων δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και την ενημέρωση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας μέσω προκαταρκτικών εκθέσεων (preliminary report) και ερευνητικών εργασιών.

Με τη βοήθεια της εφαρμογής Story Map ενοποιήθηκαν για πρώτη φορά σε μία ενιαία πλατφόρμα δεδομένα που αφορούν στη σεισμική ακολουθία, το γεωλογικό περιβάλλον, την ιστορικότητα, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, την κατανομή των ζημιών ανά πληγέντα οικισμό και την ιδιαιτερότητα του οικισμού της Βρίσας.

Η ανοιχτή δημοσιοποίηση των δεδομένων συμβάλλει τόσο στην αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης που αποκτήθηκε από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, όσο και στην ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου, ενώ η χρήση της ψηφιακής on-line πλατφόρμας εξασφαλίζει τη συνεχή επικαιροποίησή των δεδομένων.

Η προσπάθεια αυτή υποστηρίχθηκε υλικοτεχνικά από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών "Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων" του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος.

Οι διεθνούς κύρους Έλληνες επιστήμονες Δρ. E. Λέκκας, Δρ. Β. Aντωνίου, Δρ. E. Σκούρτσος, Ε. Aνδρεαδάκης, M.Sc., Σ. Μαυρούλης, M.Sc., Π. Μπαρδούλη, N. I. Σπύρου, M.Sc., Δρ. Π. Kαρύδης, Δρ. N. Βούλγαρης, Δρ. Π. Παπαδημητρίου, Δρ. Γ. Τσελέντης, Δρ. Β. Kουσκουνά-Tσιμπιδάρου, Δρ. Γ. Kασσάρας, Δρ. Γ. Kαβύρης, Δρ. Β. Σακκάς, Δρ. Γ. Χουλιάρας υπογράφουν το Story Map, το οποίο και αναρτήθηκε από την ESRI -κορυφαία εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού GIS- στην πρώτη σελίδα της διαδικτυακής της πλατφόρμας.

 

Το Story Map περιλαμβάνει:

 

Μοιράσου το άρθρο!