Εργασία

10/09/2014 - 18:58

Απόφαση - σταθμός για συμβασιούχο του Δήμου Μυτιλήνης. Τον απάλλαξαν από 25.000 ευρώ ΦΠΑ!

yle="text-align: justify;">Γράφει ο Στρατής Σαμιώτης  / εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Λέσβου

- Πρόκειται για συμβασιούχο του πρώην Δήμου Μυτιλήνης , ο οποίος αντιμετώπιζε τον κίνδυνο κατάσχεσης, καθώς είχε ελεγχθεί και βρέθηκε να μην έχει αποδώσει τον ΦΠΑ

- Το δικαστήριο δέχθηκε ότι ακόμα και οι συμβασιούχοι με μπλοκάκι που απασχολούνται σε συνθήκες εξαρτημένης εργασίας δεν υπόκεινται στις διατάξεις του ΦΠΑ

Βρισκόταν χρεωμένος έναντι του Ελληνικού Δημοσίου με το ποσό των 25.000 ευρώ το οποίο είχε προσαυξηθεί από τις 17.000 ευρώ που του είχαν καταλογιστεί αρχικά μετά από έλεγχο της Εφορίας, οπότε και διαπιστώθηκε η μη υποβολή εκ μέρους του περιοδικών και εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ για 4 χρόνια που απασχολούνταν ως συμβασιούχος, με δελτίο παροχής υπηρεσιών στον πρώην Δήμο Μυτιλήνης.

Η απόφαση του δικαστηρίου τροφοδοτεί τις ελπίδες και άλλων παλιών συμβασιούχων, που έχουν συσσωρευμένες οφειλές έναντι του Δημοσίου λόγω μη απόδοσης ΦΠΑ ή οφείλουν εισφορές στο Ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών, στο οποίο ήταν υποχρεωμένοι να συνεισφέρουν στο παρελθόν οι πολλές δεκάδες των συμβασιούχων που απασχολήθηκαν με αυτή τη σχέση εργασίας παλιότερα στην Αυτοδιοίκηση της Λέσβου.

Το σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι με την απόφασή του το Διοικητικό Πρωτοδικείο Μυτιλήνης αναγνωρίζει ότι δεν υπόκεινται στις διατάξεις απόδοσης του ΦΠΑ οι συμβασιούχοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών και αντιμετωπίζονται τυπικά ως εργολάβοι, επί της ουσίας όμως απασχολούνται ως συμβασιούχοι τηρώντας συγκεκριμένο ωράριο και καθήκοντα εργασίας και υπόκεινται στον εργοδότη τους, ο οποίος τους ελέγχει καθημερινά για την πρόοδο της εργασίας που τους έχει ανατεθεί.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για συμβασιούχο που απασχολήθηκε με "μπλοκάκι" από το 2000 μέχρι το 2004 και ο οποίος δεν κατέβαλε τον ΦΠΑ που προβλέπεται και γι’ αυτές τις περιπτώσεις, επιλέγοντας, όταν ελέγχθηκε και έγινε ο καταλογισμός με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις το 2009, να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, όπου και δικαιώνεται σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε το Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Μυτιλήνης. Αυτό το οποίο ωστόσο φαίνεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κρίση του δικαστηρίου είναι ότι ο συγκεκριμένος συμβασιούχος πέτυχε το 2006 τη μετατροπή της σύμβασής του σε αορίστου χρόνου (και μάλιστα έχει μεταταγεί από το Δήμο στον ΕΟΠΥΥ).

Η παραπάνω εξέλιξη ήταν που ενίσχυσε τη θέση του συμβασιούχου ώστε να εκδοθεί η ευεργετική απόφαση του δικαστηρίου, καθώς αποδείχθηκε περίτρανα ότι ο φαινομενικά ως εργολάβος εκτελούσε τα καθήκοντα συμβασιούχου εργαζομένου.

Το δικαστήριο με την απόφασή του (171/2014) ακυρώνει τις τέσσερις πράξεις προσδιορισμού ΦΠΑ της Εφορίας Μυτιλήνης μετά από έλεγχο. Να σημειωθεί ότι ο έλεγχος της Εφορίας στον πρώην συμβασιούχο έγινε το 2009, όταν δηλαδή είχε ξεσπάσει οικονομική κρίση στη χώρα μας και οι οικονομικές υπηρεσίες άρχισαν να σφίγγουν τον κλοιό για την απόδοση του ΦΠΑ, καθώς επίσης και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Ο συμβασιούχος είχε εργαστεί χρόνια πριν στον πρώην Δήμο Μυτιλήνης, επί μία τετραετία, χωρίς να αποδώσει τον προβλεπόμενο ΦΠΑ στο κράτος, με συνέπεια όταν ελέγχθηκε να του καταλογίσουν 17.000 ευρώ τα οποία με τις προσαυξήσεις έφτασαν τις 25.000 ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα ο ίδιος προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Μυτιλήνης υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν εργολάβος, αλλά απασχολούνταν με εξαρτημένη εργασία ως συμβασιούχος, καθώς προσερχόταν στην υπηρεσία του καθημερινά τηρώντας ωράριο και με την καθοδήγηση και την επιτήρηση του εργοδότη του, που σε αυτήν την περίπτωση ήταν ο Δήμος.

Το δικαστήριο λαμβάνει υπόψη τα όσα προβλέπει η φορολογική νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία υποκείμενοι στο ΦΠΑ είναι όσοι ασκούν κατά τρόπο ανεξάρτητο οικονομική δραστηριότητα, ενώ δεν θεωρείται ότι ασκούν τέτοια δραστηριότητα όσοι συνδέονται με τον εργοδότη τους με σύμβαση εργασίας ή οποιαδήποτε άλλη νομική σχέση που δημιουργεί δεσμούς εξάρτησης, όσον αφορά τους όρους εργασίας και αμοιβής. Κατόπιν των παραπάνω το Πρωτοδικείο Μυτιλήνης αναγνωρίζει ότι από τις ανωτέρω διατάξεις προκύπτει ότι δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ όσοι παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε συγκεκριμένο εργοδότη με σύμβαση μίσθωσης έργου, η οποία στην πραγματικότητα έχει τα χαρακτηριστικά σύμβασης εξαρτημένης εργασίας.

Ο Γιώργος Λάγος

Την εκπροσώπηση του συμβασιούχου ανέλαβε ο δικηγόρος Γιώργος Λάγος, ο οποίος με δήλωσή του χθες στα "Νέα της Λέσβου" τόνισε ότι «για 30 και πλέον χρόνια το Ελληνικό Δημόσιο με αποκλειστικό σκοπό την μείωση του μισθολογικού κόστους και εκμεταλλευόμενο την ανάγκη για εργασία χρησιμοποίησε για τη στελέχωση των υπηρεσιών του χιλιάδες μισθωτούς συμβασιούχους, τους οποίους ενώ απασχολούσε με συνθήκες μισθωτής εξαρτημένης εργασίας, τους "βάφτιζε" σε εργολάβους, μεταθέτοντας σε αυτούς όχι μόνο το βάρος της ασφάλισής τους αφού φερόμενοι ως ανεξάρτητοι επαγγελματίες κάλυπταν εξ ιδίων όχι μόνο τις ασφαλιστικές τους εισφορές προς το ΤΕΒΕ, αλλά απέδιδαν προς τον εργοδότη (Ελληνικό Δημόσιο) και ΦΠΑ ως ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να περιορίζονται δραματικά οι αποδοχές τους».

Και συνεχίζει: «Υπάρχει ωστόσο πλήθος συμβασιούχων, οι οποίοι ακόμη και σήμερα φέρονται υπόλογοι απέναντι στο Δημόσιο για μη απόδοση ΦΠΑ διωκόμενοι ποινικά και απειλούμενοι με κατασχέσεις. Ανάσχεση σε αυτήν την απαράδεκτη πρακτική και παθογένεια θέτει η απόφαση 171 /2014 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Μυτιλήνης, η οποία ερμηνεύοντας τις διατάξεις του Κώδικα ΦΠΑ και εκτιμώντας τα αποδεικτικά στοιχεία ακύρωσε τις πράξεις καταλογισμού. Αυτή η εξαιρετικά κρίσιμη απόφαση με το πρωτοποριακό σκεπτικό της αποδεσμεύει πλήθος παρόμοιων περιπτώσεων υπόλογων σε ΦΠΑ συμβασιούχων μισθωτής εργασίας, οι οποίοι θα προωθηθούν από το γραφείο μας στη Διοικητική Δικαιοσύνη», ανέφερε καταλήγοντας ο δικηγόρος.

 

 

Μοιράσου το άρθρο!