Εργασία

29/05/2014 - 17:28

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Ευκαιρίες απασχόλησης στη Λέσβο»

style="text-align: justify;"> 
Το απόγευμα της Τετάρτης 28 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Λέσβου, στα πλαίσια του προγράμματος ΠΡΑΞΗ: «ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ Ε.Μ.Ι.Ε», ημερίδα με θέμα «Ευκαιρίες απασχόλησης στη Λέσβο» την οποία παρακολούθησαν επιχειρηματίες του νησιού που ενδιαφέρονται να καλύψουν συγκεκριμένες θέσεις στην επιχείρησή τους, καθώς και άνεργοι που έχουν ωφεληθεί από το πρόγραμμα. 
Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Λέσβου, που είναι εταίρος της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «Α.Σ. Π.Ε. ΛΕΣΒΟΣ – ΛΗΜΝΟΣ ΓΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ», η οποία υλοποιεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα. 
Κύριος ομιλητής ήταν ο Εργασιακός Σύμβουλος του ΟΑΕΔ Λέσβου κ. Ξενοφών Ψαρρός, ενώ στη εκδήλωση παρέστησαν, εκτός από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Θ. Καλογρίδη, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, ο Α’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Β. Μυρσινιάς, ο Πρόεδρος του ΚΕΚΑΠΕΛ Α.Ε. αλλά και της Αναπτυξιακής Σύμπραξης κ. Θ. Βουνατσής, η κα Μ. Κωνστάντογλου, Διευθύντρια του ΚΕΚΑΠΕΛ Α.Ε., ο τ. Γ.Γ. Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής και υποψήφιος Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου κ. Γ. Σπιλάνης, καθώς και εκπρόσωποι τοπικών και θεσμικών φορέων.
Ο κ. Ψαρρός ενημέρωσε το κοινό για τις δυνατότητες απασχόλησης και πρόσληψης προσωπικού που υπάρχουν μέσα από τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ, αλλά ειδικότερα για τα προγράμματα τοπικών παρεμβάσεων που υλοποιούνται στο Νομό Λέσβου, όπως το ΤΟΠΕΚΟ που αφορά σε ευπαθείς ομάδες ανέργων που θέλουν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Σε αυτή την προσπάθεια συντονιστής φορέας είναι το ΚΕΚΑΠΕΛ που έχει αναλάβει και ολοκληρώσει το πρώτο στάδιο του προγράμματος, δηλαδή αυτό της  κατάρτισης και της συμβουλευτικής. 
Μέχρι τώρα έχουν καταρτιστεί 100 άνεργοι της Λέσβου, σε ένα μεγάλο εύρος ειδικοτήτων όπως, σε θέματα κοινωνικών επιχειρήσεων και επιχειρηματικότητας, τουρισμού και βιωματικού τουρισμού, ανακύκλωσης, ενέργειας, τεχνικής υλικών, συντήρησης κήπου,  φροντίδας ατόμων που χρήζουν βοήθειας κ.α.. Το δεύτερο στάδιο  του προγράμματος που ανοίγει αυτό το διάστημα, αφορά στην απασχόληση και την απορρόφηση των ανέργων αυτών, από τοπικές επιχειρήσεις. 
Βασική προϋπόθεση για τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα, είναι να προσλάβουν τα άτομα αυτά που έχουν ήδη ωφεληθεί από το συγκεκριμένο πρόγραμμα και έχουν τη βεβαίωση κατάρτισης που δίνει ο συντονιστής φορέας. 
Το προσεχές διάστημα αναμένεται η δημοσιότητα της πρόσκλησης, στην οποία θα αναφέρονται λεπτομέρειες για το είδος της απασχόλησης, τη συνάφεια αντικειμένου – επιχείρησης κ.λ.π.  Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 4 μήνες, ενώ η επιδότηση που θα λάβουν οι επιχειρήσεις για ηλικίες κάτω των 25 ετών, είναι 15ευρώ/ημέρα, για 25 ημέρες/μήνα, ενώ για ηλικίες άνω των 25 ετών, η επιδότηση ανεβαίνει στα 18ευρώ/ημέρα. Με το ποσό αυτό  που θα είναι άπαξ, ο εργοδότης πρέπει να καλύψει τον μισθό και τις εισφορές, οι οποίες εξαρτώνται από τη σύμβαση που θα κάνει με τον εργαζόμενο, από την ειδικότητα, καθώς και από τη συλλογική σύμβαση εργασίας που ισχύει.
 
 
 
 

Μοιράσου το άρθρο!