Γεύσεις

22/08/2014 - 12:49

Γκομενομακαρονάδα

 
Υλικά:
250 γρ. ζυμαρικά (σπαγγέτι, λιγκουίνι, ό,τι σας βρίσκεται)
1 κονσέρβα τόνος σε λάδι
1 κρεμμύδι, καθαρισμένο και ψιλικομμένο (προαιρετικά)
1 πιπεριά, καθαρισμένη και κομμένη σε ροδέλες (προαιρετικά)
2-3 φρέσκες, ώριμες, καλοκαιρινές ντομάτες (προαιρετικά) ή 250-300 γρ. ντοματάκι με κρεμμύδι ψιλοκομμένο σε κονσέρβα (υποχρεωτικά)
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο –σε όποιον αρέσει
ελιές (προαιρετικά)
 
Εκτέλεση:
Ζεσταίνετε το λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και όσοι έχετε πιπεριές και κρεμμύδια τα ρίχνετε μέσα να σοταριστούν. Οι υπόλοιποι αντί να χαζεύετε ανοίξτε την κονσέρβα με το ντοματάκι και πλύντε κανένα χτεσινό ποτήρι –ευκαιρία είναι.
Μόλις σοταριστούν τα κρεμμύδια και οι πιπεριές, ρίχνετε όλοι μαζί πια (σαν καλή παρέα) τις φρέσκες ντομάτες ή τα ντοματάκια στο τηγάνι, αλατίζετε, πιπερώνετε, καρυκεύετε κατά βούληση και ανακατεύετε ό,τι υλικά έχει ο καθένας. Αν δείτε ότι θέλουν νεράκι, αλλιώς θα κολλήσουν, προσθέστε άφοβα. Κοινός στόχος όλων είναι να απορροφηθούν τα νερά και να μείνουν τα λαχανικά μαγειρεμένα με το λαδάκι.
Όταν η ντοματένια σάλτσα γίνει, όταν δηλαδή στο τηγάνι έχετε μια ντοματένια σάλτσα και όχι μια κινέζικη ντοματόσουπα, ρίχνετε μέσα τον τόνο, τον κομματιάζετε επιτόπου με ένα πιρούνι και τον ανακατεύετε να πάει παντού.
Βράζετε τα ζυμαρικά σε κατσαρόλα (και όχι σε ταψί, λόγου χάρη) σύμφωνα με τις οδηγίες τις συσκευασίας τους ή όπως τα βράζατε πάντα –οι δυο σας θα τα φάτε άλλωστε, τι λόγος να μου πέφτει εμένα; Αναμειγνύετε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα τόνου, προσθέτε τις ελιές (αν υπάρχουν) και σερβίρετε την γκομενομακαρονάδα όπου θέλετε: στο τραπέζι, τον καναπέ ή το κρεβάτι...
 
Η γκομενομακαρονάδα χρωστάει το όνομά της στη Μυρσίνη, που κατάφερε να συνοψίσει σε μία λέξη, το ασαφές εκείνο συνταγογραφικά πιάτο που μοιράζονται οι πεινασμένοι εραστές και για το οποίο το μόνο σίγουρο είναι ότι έχει βάση τα ζυμαρικά. Γιατί τα ζυμαρικά, όσο αιφνιδιαστικά και να μπουκάρει ο έρωτας απ’ το παράθυρο, είναι τα μόνα που βρίσκονται στάνταρντ στο ντουλάπι και του πιο ορκισμένου εργένη/ισσας. Υπάρχουν τόσες γκομενομακαρονάδες, όσα κι ερωτευμένα ζευγάρια, αφού σχεδόν κάθε ζευγάρι καταλήγει στη δική του. Είναι όλες γευστικές, γρήγορες και αξιοποιούν απλώς ό,τι υπάρχει στο ντουλάπι ή το ψυγείο. Αυτή στην πλήρη ανάπτυξή της –δηλαδή με κρεμμύδια, πιπεριές, ελιές ή κάππαρη– είναι ένα απολαυστικότατο μεσογειακό πιάτο. Αλλά και τις φορές που θα έχετε μόνο τον τόνο και την ντομάτα, πάλι υπέροχα θα κυλήσει η νύχτα.
 
 
πηγή: www.icookgreek.com
 

Μοιράσου το άρθρο!