Γεύσεις

21/11/2014 - 05:53

Λικέρ Αμπαρόριζας

style="text-align: justify;"> Σε πολλές περιοχές της Λέσβου, εκτός από το βασιλικό και τη γαρυφαλλιά, τα μπαλκόνια και τις αυλές των σπιτιών στολίζει και το "δεντράκι", που σε άλλα μέρη είναι γνωστό ως αρμπαρόριζα. Άλλες ονομασίες του: πελαργόνιο το ηδύοσμο, μοσχομολόχα, ορμπακανέλα, αλμπαρόζα, αλμπανόριζα, αμπερόριζα (ίσως από το ιταλ. erba rosa=φυτό ροζ). Πράσινο όλο το χρόνο, με τα χαρακτηριστικά πλατιά χνουδωτά φύλλα, τα ροζ άνθη και το άρωμα που θυμίζει τριαντάφυλλο, είναι ταυτόχρονα διακοσμητικό φυτό και αρωματικό για τα γλυκά κουταλιού, ιδιαίτερα το κυδώνι.
     Ωστόσο το λικέρ αρμπαρόριζας δεν είναι γνωστό στο χωριό μας. Γι' αυτό σας δίνουμε παρακάτω συνταγές, μία από την Ιερισσό Χαλκιδικής, μία από τα Παράκοιλα Λέσβου και δύο από το Διαδίκτυο, για να φτιάξετε αυτό το εύκολο και πρωτότυπο αρωματικό λικέρ, που μπορεί να γίνει οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.
                                           
1η συνταγή:
 
Υλικά:
- 1 λίτρο κρασί ρετσίνα
- 10 φύλλα μοσχομολόχας (αρμπαρόριζας)
- 700 gr ζάχαρη
- 1 βανίλια
 
Παρασκευή:
1. Πλένουμε τα φύλλα αρμπαρόριζας και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.
2. Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη με τα φύλλα αρμπαρόριζας και ρίχνουμε ρετσίνα ίσα που να σκεπάζει τη ζάχαρη. Βράζουμε, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη κι έπειτα κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε την υπόλοιπη ρετσίνα και τη βανίλια. Το αφήνουμε μία μέρα. 
3. Την άλλη μέρα σουρώνουμε το λικέρ και το βάζουμε σε αποστειρωμένα μπουκάλια. Μπορούμε να το καταναλώσουμε άμεσα. Είναι εύκολο και αρωματίζει ευχάριστα το στόμα.
Στην Υγειά σας! 
 
Σημείωση: Τη συνταγή αυτή έδωσε η κ. Βιργινία Κατσαντώνη από την Ιερισσό Χαλκιδικής, μέσω της εξαδέλφης της κ. Ελένης Καππέ, γειτόνισσάς μου.
 
2η συνταγή: 
Υλικά:              
- ½ κιλό τσίπουρο
- 20 φύλλα αρμπαρόριζας (στη Λέσβο τη λέμε δεντράκι > διντρέλ’)
Για το σιρόπι:
- 2 ποτήρια νερού ζάχαρη
- 2 ποτήρια νερό
 
Παρασκευή:        
1. Πλένουμε τα φύλλα της αρμπαρόριζας και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Μπορούμε να βάλουμε και δροσερά κλωναράκια, όχι μόνο τα φύλλα.
2. Βάζουμε μέσα σε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο το τσίπουρο και την αρμπαρόριζα και τα αφήνουμε 20 μέρες σε ένα ντουλάπι.
3. Όταν περάσουν οι 20 ημέρες, ετοιμάζουμε το σιρόπι ως εξής: Βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη σε μια μικρή κατσαρόλα, ανακατεύουμε καλά και βράζουμε λίγα λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και ν’ αρχίσει να δένει το σιρόπι. Έπειτα σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
4. Ρίχνουμε το σιρόπι στο βάζο και το αφήνουμε άλλες 25 μέρες.
5. Σουρώνουμε το λικέρ με τουλουπάνι και το αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα μπουκάλια. Έχει κίτρινο χρώμα κι είναι πολύ αρωματικό. Καλό είναι να το αφήσουμε μερικούς μήνες έως ένα χρόνο, να ωριμάσει (μπορούμε να το καταναλώσουμε και γρηγορότερα).               
                            Καλή Επιτυχία!
 
Σημείωση: Τη συνταγή αυτή μου έδωσε η κ. Ευανθία Σαχτούρη από τα Παράκοιλα Λέσβου, που ζει στο Γαλάτσι κι είναι ονομαστή για τα νόστιμα φαγητά και γλυκά της.
 
3η συνταγή:
 
Υλικά:                            
- 1½ κιλό κρασί ροζέ
- 25 φύλλα αρμπαρόριζας
- 400 gr ζάχαρη
 
Παρασκευή: 
1. Πλένουμε τα φύλλα της αρμπαρόριζας και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.
2. Βάζουμε το κρασί σε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο. Προσθέτουμε μετά τη ζάχαρη κι ανακατεύουμε, για να αρχίσει να διαλύεται η ζάχαρη. Τέλος, ρίχνουμε τα φύλλα αρμπαρόριζας και τα αφήνουμε 15-20 μέρες. Κατά διαστήματα, ανακινούμε το περιεχόμενο του βάζου, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.  
3. Μετά 15 μέρες το σουρώνουμε και το αποθηκεύουμε σε μπουκάλια αποστειρωμένα. Καλό είναι να αρχίσουμε να το καταναλώνουμε, αφού περάσουν δύο μήνες, για να γίνει η απαραίτητη ζύμωση.
                            Καλή Επιτυχία!
 
4η συνταγή:
 
Υλικά: 
- 1½ λίτρο κρασί λευκό ή ροζέ ή κόκκινο ή ρετσίνα
- 30-40 φύλλα αρμπαρόριζας
- 600 gr ζάχαρη
 
Παρασκευή:
1. Πλένουμε τα φύλλα της αρμπαρόριζας και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.
2. Ζεσταίνουμε το κρασί σε μία κατσαρόλα και, μόλις αρχίσει να αφρίζει, ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να λιώσει.
3. Όταν λιώσει η ζάχαρη κι αφρίσει το μείγμα, το κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε την αρμπαρόριζα και το αφήνουμε να κρυώσει.
4. Το σουρώνουμε, το βάζουμε σε μπουκάλια και το διατηρούμε στο ψυγείο.
5. Σερβίρεται σκέτο ή με παγάκια. 
                            Στην Υγειά σας!
 
paleochori-lesvos.blogspot.gr/
 

Μοιράσου το άρθρο!