Γεύσεις

02/08/2016 - 12:33

Το ούζο στη Λέσβο δεν πίνεται ποτέ ξεροσφύρι!

 

Οι Μυτιληνιοί αργοπίνουν το ουζάκι τους με καλή παρέα και καλό μεζέ!

 Στο σπίτι, στους καφενέδες, στην ταβέρνα, ακόμα και στις καλοκαιρινές καντίνες της παραλίας, όπου και να ζητήσεις ένα ουζάκι στη Λέσβο, θα σου έρθει με τη διακριτική συνοδεία του μεζέ. Και ο μεζές δεν είναι ό,τι κι ό,τι! Πρέπει να έχει  έντονη και πιπεράτη γεύση για να ταιριάζει με τον αψύ χαρακτήρα του ούζου.

Στην πρώτη γραμμή προτίμησης είναι ασφαλώς τα θαλασσινά, τα όστρακα και τα μικρά ψαράκια στο τηγάνι.  Οι φρεσκοπαστωμένες σαρδέλες κρίνονται απαραίτητες, αλλά και η σπιτική λακέρδα. Το ούζο βέβαια δεν σνομπάρει και ένα μυρωδάτο κεφτέ με δυόσμο, μια ντομάτα κομμένη στα τέσσερα και πασπαλισμένη με χοντρό αλάτι Καλλονής, μερικές πικάντικες ελιές, λίγες φέτες δροσερό αγγουράκι, ένα κομμάτι λαδοτύρι Μυτιλήνης...  και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό!                         
Picture
Ένα ταξιδάκι στη Λέσβο θα ήταν ό,τι πρέπει για να απολαύσουμε το ουζάκι μας στον τόπο του. Αλλά το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και στο σπίτι μας, στην καλοκαιρινή μας βεράντα, με καλή διάθεση και ωραία συντροφιά. Αρκεί να προνοήσουμε μαζί με το μυτιληνιό μας ούζο να παρουσιάσουμε νόστιμους μεζέδες.

Δείτε εδώ  μια σειρά από μεζεδάκια που συνηθίζουμε στο χωριό μου, το Μεσότοπο, στα νοτιοδυτικά της Λέσβου, δοκιμάστε τα και κάντε μια μεσοτοπίτικη βραδιά!

 

Άντζελα Κοντού
 

Μοιράσου το άρθρο!