Γεύσεις

14/03/2017 - 12:08

Ψυρούκι: το παραδοσιακό γλυκό του Παλαιοχωρίου Λέσβου που κάποτε έσωσε ζωές

Τ

ο ψυρούκι/ψιρούκι/ψειρούκι (ιδιωμ. ψυρούτς) είναι παραδοσιακό γλύκισμα, κρέμα με βασικά υλικά γάλα, αλεύρι και ζάχαρη, πολύ συνηθισμένο στο Παλαιοχώρι  Λέσβου κυρίως ως θρεπτική παιδική τροφή. Τους καιρούς που η επιβίωση για τις φτωχές πολύτεκνες παλιοχωριανές οικογένειες ήταν δύσκολη, με το ψυρούκι γλίτωσαν από τον υποσιτισμό πολλά φτωχά Παλιοχωριανόπουλα.

Άρχιζαν να ταΐζουν τα παιδιά ψυρούκι από 6 - 9 μηνών, κυρίως μετά το θηλασμό. Είναι ιδιαίτερα θρεπτική και χορταστική τροφή, με λίγα απλά υλικά, εύκολη στην παρασκευή της. Τα παιδιά των πολύτεκνων φτωχών οικογενειών μεγάλωσαν με ψυρούκι, που το έφτιαχναν με γάλα από τις κατσίκες που κάθε οικογένεια είχε μία-δυο, για να καλύπτει τις ανάγκες της. Πάνω στην επιφάνεια έκαναν με κανέλα: ζικ-ζακ, μαργαρίτες, ήλιους, μονογράμματα κ.ά., για να είναι το ψυρούκι ελκυστικό και στην εμφάνιση. Συνήθως τη διακόσμηση των πιάτων αναλάμβαναν τα μικρά κορίτσια της οικογένειας, γιατί χρειαζόταν υπομονή και μεράκι.

 

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΚΡΕΜΑΣ

Υλικά:
- 5 φλιτζάνια γάλα
- 1 φλιτζάνι αλεύρι
- 1½ φλιτζ. ζάχαρη
- κανέλα ή καρύδα, για πασπάλισμα
- λίγο ανθόνερο (προαιρετικά)
 
Εκτέλεση:
     
     1. Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε 4 φλιτζάνια γάλα σε μέτρια φωτιά, αφού κρατήσουμε 1 φλιτζάνι, για να διαλύσουμε τα στερεά υλικά.
      
     2. Σε ένα μπολ, ρίχνουμε κρύο το 1 φλιτζάνι γάλα και διαλύουμε σ’ αυτό τη ζάχαρη και το αλεύρι (το κοσκινίζουμε πριν ή το ψήνουμε). Προσέχουμε να μη γίνουν σβώλοι. Αν συμβεί αυτό, περνάμε το μείγμα από ένα σουρωτήρι, σπάζοντας τους σβώλους.
                   
     3. Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς σε σιγανή φωτιά, για να μην κολλήσει, μέχρι να πήξει. Όταν αρχίσει να κάνει φουσκάλες, είναι έτοιμο και σβήνουμε τη φωτιά.
                            
     4. Έχουμε έτοιμα πιάτα ή μπολ με λίγο ανθόνερο και το σερβίρουμε ζεστό. Όταν κρυώσει, πήζει.
                                                       
     5. Πασπαλίζουμε με κανέλα ή καρύδα. Η ποσότητα της κανέλας ανάλογη με το γούστο μας, αλλά όχι υπερβολική.
Καλοφάγωτο!
 

 Μυρσίνη Βουνάτσου/http://paleochori-lesvos.blogspot.gr

 

 

φωτογραφία: Ηλίας Σολωμός

Μοιράσου το άρθρο!