Γεύσεις

13/04/2014 - 19:58

Βαμμένα αυγά με φυσικό εναλλακτικό τρόπο

Βαμμένα αυγά με φυσικό εναλλακτικό τρόπο

Φ

ίλη του Lesvosnews.net  προτείνει:

Κατ’ αρχήν πρέπει τα αυγά να είναι λευκά, καλά πλυμένα, περασμένα , σε θερμοκρασία δωματίου κι η κατσαρόλα μεγάλη, να χωρά όσο γίνεται περισσότερα.
Για ΩΡΑΙΟ ΣΧΕΔΙΟ, προτείνω τον κλασικό τρόπο… φυλλαράκι γιασεμιού ή μαϊντανού, σε απόλυτη επαφή με το αυγό, τυλιγμένο σε κομμάτι από καλσόν και σφιχτά δεμένο με κλωστή.

Για το - κλασικά πασχαλινό - ΚΟΚΚΙΝΟ:
Την Κυριακή των Βαΐων ξεπλένω καλά τα κρεμμυδόφυλλα για να φύγουν τυχόν χώματα, για ευκολία τα τυλίγω σε τούλι κι αφήνω στην κατσαρόλα με νερό μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη για να πάρω τα μέγιστα από τις χρωστικές τους.
Το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης τα βράζω για περίπου 30΄ κι αφήνω όλο το βράδυ για να κρυώσει το ζουμί.
Αν θέλω να έχουν «νερά» τα αυγά τα βάφω μέσα στο ζουμί που έχω αφήσει και τα κρεμμυδόφυλλα στο τούλι, αν όμως θέλω πιο ομοιόμορφο χρώμα στραγγίζω το ζουμί Υπολογίστε ότι για κάθε 10 αυγά χρειάζονται 5 φλιτζάνια ζουμί.
Όπως και να έχει, βράζω τα αυγά στο ζουμί μαζί με 3-5 κ.σ. ΛΕΥΚΟ ξύδι, σε χαμηλή φωτιά ίσα που να παίρνουν βράση (για να μη σπάσουν από τον έντονο κοχλασμό του νερού) για 30΄περίπου ή παραπάνω αν θέλω πιο βαθύ κόκκινο χρώμα.
Τέλος τα βγάζω από το ζουμί, αφαιρώ το καλσόν και το φυλλαράκι, αφήνω να στεγνώσουν και τα γυαλίζω τρίβοντάς τα με λαδωμένο πανί.
Για κάθε επόμενη παρτίδα αυγών συμπληρώνω ξύδι και ζουμί στην κατσαρόλα.

Για το – ενίοτε εναλλακτικό - ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ:
Κάνω τα ίδια όπως για το κόκκινα χρώμα, αλλά χρησιμοποιώ λιγότερα κρεμμυδόφυλλα στη κατσαρόλα.

Για το - όχι του μίσους - ΚΙΤΡΙΝΟ:
Βράζω τα αυγά για 20΄ περίπου, πάντα σε χαμηλή φωτιά, σε νερό που να τα σκεπάζει μαζί με 3 κ.σ. λευκό ξύδι, 1 κ.σ. αλάτι. Και 3-5 κ.σ. κουρκουμά. Ο κουρκουμάς ή αλλιώς κιτρινόριζα «δουλεύει» καλύτερα από το σαφράν, θα τον βρείτε σε μπαχαροπωλείο, είναι λίγο ακριβός αλλά σαφώς φθηνότερος από το σαφράν και δε χρειάζεται να πάρετε μεγάλη ποσότητα.
Κάθε 20 αυγά συμπληρώνω ξύδι, κουρκουμά και αλάτι.
Όταν βγάλω τα αυγά τα σκουπίζω αμέσως με χαρτί κουζίνας για να απομακρύνω τον κουρκουμά, γιατί εάν μείνει πάνω στο αυγό καθώς αυτό στεγνώνει δε βγαίνει μετά εύκολα. Εναλλακτικά μπορεί κανείς να βράσει πρώτα το μίγμα για 30΄ και να το περάσει από λεπτή σήτα και μέσα στο διάλυμα να βράσει μετά τα αυγά. Μετά τα περνώ με το λαδόπανο για γυαλάδα.
Διάβασα, αλλά δεν το έχω δοκιμάσει, ότι για πολύ έντονο κίτρινο βράζουμε με τα αυγά κορυφές και φύλλα από αμυγδαλιά, λέω φέτος να το κάνω το πείραμα, θα σας πω.

Για το - της υπομονής - ΓΑΛΑΖΙΟ-ΜΩΒ:
Αυτό το χρώμα απαιτεί πολύωρη παραμονή των βαμμένων αυγών στο ζουμί, γι’ αυτό αρχίζω το βάψιμο την Μ. Πέμπτη μ’ αυτό το χρώμα. Μπορεί κανείς να κάνει τη διαδικασία από το βράδυ της Μ.Τετάρτης και να αφήσει τα αυγά όλη νύχτα μέσα στο λάχανο, απλά τότε δεν θα έχει τον έλεγχο για το πόσο σκούρο μπορεί να βγει το χρώμα.
Κόβω το (μέτριο) κόκκινο λάχανο σε χοντρές λωρίδες και το βράζω σε νερό με 1 φλιτζάνι του καφέ λευκό ξύδι για περίπου 30΄. Βράζω τα αυγά μαζί ή έχοντας αφαιρέσει το λάχανο, για δημιουργία «νερών» ή ομοιόμορφο χρώμα αντίστοιχα, σβήνω τη φωτιά κι αφήνω τα αυγά μέσα στο διάλυμα για 2, 3 ή και περισσότερες ώρες, ανάλογα το πόσο σκούρο θέλω να είναι το χρώμα.
Όταν έχω την απόχρωση που θέλω τα βγάζω απ τη κατσαρόλα, αφήνω να στεγνώσουν και γυαλίζω με το λαδόπανο.

Για το –απαραίτητο για διστακτικούς ή λίγο τεμπελάκους– ΚΙΝΗΤΡΟ:
Φωτογραφίες απ’ το περσινό αποτέλεσμα, μαζί με πολλές ευχές για Καλή Επιτυχία και Καλή Ανάσταση!!!

Μοιράσου το άρθρο!