Κοινωνία

19/03/2018 - 13:14

10 χρονών το 5ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Μήθυμνας

Μ

ε μια πραγματική γιορτή τιμήθηκαν τα 10 χρόνια από την επαναδημιουργία του 5ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Μήθυμνας, Γιορτή καταπώς άξιζε στη δημιουργική πορεία της Μολυβιάτικης προσκοπικής παρέας. Μιας ευάριθμης παρέας νέων εθελοντών που ουσιαστικά λειτούργησε όλα αυτά τα χρόνια σε όφελος των νέων της περιοχής και γενικότερα της τοπικής κοινωνίας.

Η γιορτή πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 18 Μαρτίου το βράδυ, στο Συνεδριακό Κέντρο του Μολύβου.

 

Τιμητικές διακρίσεις

Στη διάρκεια της τιμήθηκαν οι παλιοί βαθμοφόροι της περιοχής από τη δεύτερη περίοδο λειτουργίας του Συστήματος από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 μέχρι και την αναστολή της λειτουργίας του το τέλος της δεκαετίας του 1980. Συγκεκριμένα τιμήθηκαν οι Στρατής Αμπουλός, Γιώργος Βατής, Στέλιος Τσανακτσής, και Κυριάκος Καγιόγλου

Στη συνέχεια τιμήθηκε «για την πολύτιμη βοήθειά του στην αναγέννηση της Προσκοπικής ιδέας στην περιοχή», ο πρώτος Αρχηγός του 5ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Μήθυμνας μετά την επαναλειτουργία του το 2007 Θοδωρής Βαμβούκος.

Και τέλος η Δημοτική Κοινότητα Μήθυμνας για την πολύτιμη βοήθειά της στην υλοποίηση του προσκοπικού έργου στην περιοχή. Την τιμητική διάκριση παρέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Θανάσης Νησιώτης. Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση συμμετείχαν και χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Μήθυμνας κατά την επαναδημιουργία του Συστήματος και παλιός Πρόσκοπος της Μήθυμνας Στέλιος Καραντώνης (ο οποίος στο παρελθόν έχει τιμηθεί για αυτό με το μετάλλιο «Φίλων του Προσκοπισμού») και ο σημερινός γεωγραφικός Αντιδήμαρχος Μήθυμνας και παλιός Πρόσκοπος Ταξιάρχης Βέρρος.

Στη σημαία του 5ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Μήθυμνας ο Περιφερειακός Έφορος των Προσκόπων της Λέσβου Στρατής Μπαλάσκας απένειμε εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων το μετάλλιο «ευδοκίμου υπηρεσίας» για τα περισσότερα από 50 χρόνια ζωής του στις τρεις περιόδους λειτουργίας του.

 

Χαιρετισμοί

Η αρχηγός του 5ου Συστήμτος Ναυτοπροσκόπων Ελπινίκη Δεληγιάννη αναφέρθηκε στις δράσεις του Συστήματος τα 10 χρόνια της λειτουργίας του ενώ συνέδεσε τις δράσεις του Συστήματος με τις αρχές της Κίνησης και την ιστορία της.

«Η σχέση του βαθμοφόρου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων με αυτό που κάνει είναι μια βαθειά συνειδητή εθελοντική δράση προσφοράς στη νέα γενιά και την κοινωνία γενικότερα. Είναι αυτή η αόρατη κλωστή που συνδέει το κάθε μέρα μας με τα λόγια της διαθήκης του ιδρυτή μας ‘Αφήστε τον κόσμο ετούτο λίγο καλύτερο απ’ ότι τον παραλάβατε…’» τόνισε ο Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Λέσβου Στρατής Μπαλάσκας απευθυνόμενος στους βαθμοφόρους του Συστήματος της Μήθυμνας ενώ μιλώντας προς τα παιδιά σημείωσε την αξία των αρχών της κίνησης μας και της προσκοπικής υπόσχεσης «που είναι σήμερα τόσο σύγχρονες όσο ποτέ»!

«Προσπαθήστε να τηρείτε την Προσκοπική μας υπόσχεση σαν τους ιππότες των παραμυθιών, λογοδοτώντας στην τιμή σας. Γίνετε καλύτεροι, κάντε τον κόσμο καλύτερο…» τόνισε.

Η γιορτή ολοκληρώθηκε με το σβήσιμο των κεριών της τούρτας των γενεθλίων του Συστήματος που ήταν ένα πραγματικό έργο τέχνης.

 

Και προγραμματική συμφωνία

Στη χθεσινή εκδήλωση ανανεώθηκε και η σχέση των Προσκόπων της Λέσβου με την τοπική κοινωνία, με την υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας της Περιφέρειας των Προσκόπων με το Φορέα Τουρισμού του Μολύβου.

Και με θέματα συνεργασίας :

Α) Τη διοργάνωση εκπαιδευτικών – ενημερωτικών ημερίδων σε θέματα ανάδειξης και προστασίας της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Β) Την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων υπαίθρου.

Γ) Την πραγματοποίηση δράσεων ευαισθητοποίησης και προστασίας του περιβάλλοντος.

Δ) Την πραγματοποίηση δράσεων ανάδειξης και προβολής του Μολύβου και της Λέσβου σε όλη την Ελλάδα.

Την προγραμματική συμφωνία υπέγραψε εκ μέρους του Φορέα Τουρισμού Μολύβου ο Πρόεδρος του Νίκος Μόλβαλης.

Μοιράσου το άρθρο!