Κοινωνία

25/05/2017 - 06:47

25 Μαΐου: «Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών»

Η

μέρα παγκόσμιου μηνύματος ελπίδας κι αλληλεγγύης στους γονείς που βίωσαν ή και βιώνουν αυτό το δραματικό γεγονός αλλά και αφύπνισης, ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού. Τα παιδιά αποτελούν το πιο ζωντανό αλλά αναμφίβολα και το πιο ευάλωτο και απροστάτευτο κομμάτι της κοινωνίας μας. Χωρίς τη βοήθειά μας ψυχική, συναισθηματική, υλική, δε μπορούν να σταθούν, να προοδεύσουν και να πορευτούν και η ευθύνη λοιπόν είναι τεράστια όλων μας- γονέων, σχολείου και των κοινωνικών φορέων- για να περιοριστούν τα όλο και αυξανόμενα περιστατικά της αρπαγής, απαγωγής, παράνομης κατακράτησης, αποπλάνησης, εκμετάλλευσης, κακοποίησης, θανάτωσης ανήλικων παιδιών. 

Γονείς: Δημιουργείστε ένα ασφαλές περιβάλλον εμπιστοσύνης και διαλόγου μεταξύ εσάς και των παιδιών σας. Παραμείνατε σε αφύπνιση και ενημέρωση των παιδιών σας, εκπαιδεύοντας τα να μην εμπιστεύονται άτομα άγνωστα ότι και αν τους πουν ή τους τάξουν. Μιλήστε τους για τον πιθανό κίνδυνο να τους συμβεί κάτι παρόμοιο και πως θα πρέπει να πράξουν σε μία τέτοια πιθανότητα. Γνωρίστε τα άτομα του «κύκλου» των παιδιών σας και τα μέρη που συχνάζουν. Εκπαιδεύστε τα παιδιά σας να σας εμπιστεύονται για οτιδήποτε «περίεργο» ή «διαφορετικό» συμβεί στο σχολείο τους ή στους χώρους δραστηριοτήτων τους.

Εκπαιδευτικοί: Διεξάγετε ενημερώσεις με ειδικούς σχετικά με το πρόβλημα της εξαφάνισης παιδιών, παρακολουθείστε οτιδήποτε περίεργο λάβει χώρα στο σχολικό σας περιβάλλον και ενημερώστε τη σχολική κοινότητα, τους γονείς και μαθητές.

Κοινωνικοί Φορείς: Από κοινού και με την εμπλοκή των γονέων και της σχολικής κοινότητας, μιλάμε ανοιχτά για το τεράστιο αυτό θέμα, ευαισθητοποιούμε, ενημερώνουμε.

Οι κίνδυνοι δυστυχώς ενώ φαντάζουν πολύ μακρινοί, στην πραγματικότητα το σημείο που θα μας αφορούν δεν απέχει πολύ. Κι η εξαφάνιση είναι ένας από αυτούς. Το οφείλουμε στα ίδια μας τα παιδιά.

 

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!