Κοινωνία

11/01/2018 - 16:43

8 χρόνια μετά, δικαίωση! Ομόφωνα ένοχοι κρίθηκαν οι δύο κατηγορούμενοι για τον τραυματισμό του Στρατή Δούκα

yle="text-align: justify;"> 

Ομόφωνα ένοχοι κρίθηκαν οι δύο κατηγορούμενοι από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Κακουργημάτων, που εκδίκασε την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση για τον έναν και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση με ενδεχόμενο δόλο για το δεύτερο. Στον πρώτο επιβλήθηκε ποινή 12 ετών και 10 μηνών συνολικά και στον δεύτερο ποινή 10 ετών και 3 μηνών, καθώς αναγνωρίστηκε σ’ αυτόν το ελαφρυντικό του νεαρού της ηλικίας κατά την περίοδο τέλεσης του αδικήματος. Και οι δυο δε, κατηγορήθηκαν και για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε ψευδορκία.

Μνήμες από την υπόθεση του βαρύτατου τραυματισμού του νεαρού αστυνομικού, μέλος της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Στρατή Δούκα, που τον καθήλωσε σε αναπηρικό αμαξίδιο, τα ξημερώματα της 28ης Αυγούστου του 2010, ξύπνησαν χθες στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Κακουργημάτων, όπου εκδικάστηκε η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό.

Η εκδίκαση διήρκησε πάνω από 8 ώρες, ενώ για άλλη μια φορά οι δύο κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι παμψηφεί.

Η υπόθεση του νεαρού αστυνομικού, ο οποίος έδινε μάχη για τη ζωή του πάνω από τρεις μήνες σε νοσηλευτικά ιδρύματα της Αθήνας και για χρόνια ολόκληρα μέχρι και σήμερα σε κλινικές αποκατάστασης, είχε συγκλονίσει πριν από 7,5 χρόνια την κοινή γνώμη της Λέσβου. Ο Στρατής Δούκας, την ημέρα εκείνη, λίγο πριν ολοκληρώσει την υπηρεσία του, καταδίωξε ύποπτη μοτοσικλέτα, η οποία δεν σταμάτησε σε σήμα των αστυνομικών αρχών που έκαναν μπλόκο στην περιοχή της προκυμαίας. Τη μοτοσικλέτα οδηγούσε ένας 23χρονος τότε με συνεπιβάτη έναν 19χρονο. Οι ίδιοι δε επιβαίνοντες στη μοτοσικλέτα, λίγες ώρες νωρίτερα, αρνήθηκαν επίσης, να συμμορφωθούν στο σήμα αστυνομικών δυνάμεων που διενεργούσαν τροχονομικό έλεγχο στο δρόμο του αεροδρομίου.       

Στην καταδίωξη που ακολούθησε, σύμφωνα με τις καταθέσεις του ίδιου του αστυνομικού, στην παραλιακή οδό Ν. Έλλης στην Επ. Σκάλα, στο ύψος του Ι. Ν. Αγίου Νικολάου, όταν πλησίαζε την ύποπτη μοτοσικλέτα, ο 19χρονος που επέβαινε σ' αυτήν, χτύπησε με το πόδι του το τιμόνι της μηχανής του Στ. Δούκα, καθ' υπόδειξη του οδηγού, με αποτέλεσμα η μοτοσικλέτα ν' ανατραπεί και να βρεθεί στη θάλασσα και στα βράχια.

Στη διάρκεια της χθεσινής ακροαματικής διαδικασίας σε δεύτερο βαθμό, ο νεαρός αστυνομικός περιέγραψε για άλλη μια φορά τα γεγονότα και τα κρίσιμα δευτερόλεπτα πριν την ανατροπή της μοτοσικλέτας του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στο ύψος της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, όταν είχε πλησιάσει αρκετά τη μοτοσικλέτα των κατηγορουμένων, άκουσε τον οδηγό να λέει στο 19χρονο συνοδηγό, «μας έφτασε, δώστου μία κλωτσιά». Ο 19χρονος τότε, χτύπησε, σύμφωνα πάντα με το Στρ. Δούκα, τη μοτοσικλέτα στο τιμόνι, με αποτέλεσμα ο νεαρός αστυνομικός να χάσει την ισορροπία του και να ακολουθήσει η πτώση του στα βράχια και τη θάλασσα.

 

ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ακολούθησαν οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης των δύο νεαρών, 30 και 26 ετών σήμερα, οι οποίοι μίλησαν για δύο εξαίρετους νέους, που ποτέ δεν είχαν δημιουργήσει προβλήματα με τη συμπεριφορά τους, ούτε πριν το περιστατικό, ούτε και μετά από αυτό.

Οι δύο κατηγορούμενοι στην απολογία τους, παραδέχθηκαν το λάθος τους να μην σταματήσουν εξαρχής στους αστυνομικούς ελέγχους. Δεν αποδέχθηκαν επ' ουδενί την κατηγορία ότι προκάλεσαν οι ίδιοι το ατύχημα του Στρατή Δούκα.

Ο 30χρονος οδηγός της μοτοσικλέτας, ο οποίος την περίοδο εκείνη εργαζόταν ως Οπλίτης στον ελληνικό στρατό, εξήγησε ότι αρνήθηκε να συμμορφωθεί στο σήμα του τροχονόμου, διότι όπως είπε, δεν φορούσε κράνος, ούτε και είχε ακόμη πινακίδες στη μηχανή του, που ήταν σχετικά καινούργια. Αναφερόμενος στην καταδίωξη και στον τραυματισμό του αστυνομικού, δήλωσε ότι ένιωσε ένα έντονο τράνταγμα, στο ύψος του Αγίου Νικολάου και άκουσε μια κραυγή από το συνοδηγό του, δεν είχε, όμως, καλή ορατότητα και δεν είδε τον αστυνομικό να πέφτει. Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο οδηγό της μηχανής, το ατύχημα προκλήθηκε από πρόσκρουση της μοτοσικλέτας του αστυνομικού με τη δική του στο «πατητό».

Ανάλογη ήταν και η κατάθεση του 26χρονου, ο οποίος ισχυρίστηκε από την πλευρά του, ότι έχει μετανιώσει πικρά για το συμβάν και κυρίως για το γεγονός ότι δεν προέτρεψε τον οδηγό να σταματήσει στους ελέγχους. Όπως είπε, αν είχε αντιληφθεί έστω και για ένα δευτερόλεπτο πόσο σοβαρά είχε τραυματιστεί ο αστυνομικός, θα έσπευδε να τον βοηθήσει. Ο ίδιος ανέφερε ότι ένιωσε ένα τράνταγμα στη μηχανή και προς στιγμήν φοβήθηκε ότι θα χάσουν την ισορροπία τους. Αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έδωσε κλωτσιά στον αστυνομικό, αφού όπως είπε, κάτι τέτοιο δεν συνάδει με το χαρακτήρα του.

 

ΕΝΟΧΟΙ

Το δικαστήριο μετά από σύσκεψη που διήρκησε πάνω από μία ώρα, έκρινε ομόφωνα, όπως και στην πρωτόδικη απόφαση, ενόχους τους δύο κατηγορουμένους, για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση για τον πρώτο κατηγορούμενο και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση με ενδεχόμενο δόλο για τον δεύτερο.

Αναγνωρίστηκαν και στους δύο τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της κοινωφελούς προσφοράς στην κοινωνία, αφού είναι εθελοντές αιμοδότες. Στον δεύτερο κατηγορούμενο αναγνωρίστηκε επιπλέον το ελαφρυντικό του νεαρού της ηλικίας, κατά την περίοδο τέλεσης του αδικήματος.

Στον πρώτο κατηγορούμενο επιβλήθηκε ποινή 12 ετών και 10 μηνών συνολικά, ενώ στον δεύτερο ποινή 10 ετών και 3 μηνών.

Και οι δυο τους κατηγορούνται και για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε ψευδορκία. Η κατηγορία αυτή αφορά το γεγονός ότι έπεισαν έναν φίλο και συνάδελφο, εκείνη την περίοδο, να τους καλύψει στην αστυνομία και να μην αποκαλύψει την πραγματική τους ταυτότητα.

Μ. ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!