Κοινωνία

22/08/2014 - 08:38

Ανήλικοι μετανάστες: Με χειροπέδες από τη Λέσβο στην Αθήνα

Μ

ε πλαστικές χειροπέδες μεταφέρονταν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι από τη Λέσβο στην Αθήνα την Τρίτη, δίνοντας μάλιστα την εντύπωση στα μέλη της οργάνωσης Welcome to Europe/ Europe without Borders, που έτυχε να βρίσκονται στο ίδιο πλοίο, πως πρόκειται για ποινικούς κρατούμενους που μεταφέρονταν στη φυλακή της Χίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης, παιδιά και έφηβοι, κάποιοι μόλις 13 χρονών ή λίγο μεγαλύτεροι, φρουρούνταν από δεκάδες αστυνομικούς, που δεν τους έβγαζαν τις χειροπέδες ούτε για να πάνε στην τουαλέτα.
Πιθανός προορισμός τους το κέντρο κράτησης ανηλίκων στην Αμυγδαλέζα ή τα κρατητήρια αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη, χώροι που παραβιάζουν τη νομοθεσία σχετικά με την κράτηση ασυνόδευτων ανηλίκων, όπως και η κράτησή τους για τόσο μεγάλο διάστημα σε χώρους κράτησης στη Λέσβο και τα άλλα νησιά. Ο νόμος προβλέπει ότι οι ανήλικοι δεν κρατούνται, αλλά τοποθετούνται σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας. Επιτρέπεται μόνο να μείνουν λίγα 24ωρα σε κέντρο πρώτης υποδοχής, μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες, για να μεταφερθούν σε ξενώνες.
Αλλά για να εφαρμοστεί ο νόμος, πρέπει να υπάρχουν κέντρα πρώτης υποδοχής, διαθέσιμοι ξενώνες και υπηρεσίες που συνοδεύουν τους ανήλικους μέχρι τους ξενώνες, κάτι που δεν προβλέπεται να κάνει η αστυνομία. Αντί λοιπόν οι υπουργοί και οι αστυνομικοί διευθυντές να παραδίδουν τάχα μαθήματα νομιμότητας σε εθελοντές, καλό θα ήταν να είχαν φροντίσει οι ίδιοι να φτιάξουν εκείνες τις δομές που θα ήταν σύμφωνες με τον νόμο και θα εξασφάλιζαν την ομαλή ροή των ανθρώπων και μια στοιχειώδη ανθρώπινη αντιμετώπιση.
Τα πανάκριβα κέντρα κράτησης -για διοικητικούς λόγους- δεν λύνουν κανένα πρόβλημα, μόνο κλείνουν το μάτι στα ακροδεξιά αντανακλαστικά της κοινωνίας. Η τραγική κατάσταση πολλών νησιών φέτος από τις αφίξεις μεγάλου αριθμού προσφύγων θα απαιτούσε να δοθεί προτεραιότητα σε κέντρα πρώτης υποδοχής και δομές φιλοξενίας.
 
Δημήτρης Αγγελίδης/ Εφημερίδα των Συντακτών

 

φωτογραφίες: Λιμάνι Μυτιλήνης / Κέντρο Υποδοχής στη Μόρια Αύγουστος 2014

Μοιράσου το άρθρο!