Κοινωνία

01/12/2015 - 18:13

Αντιδράσεις στην Αγιάσο για την κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος

yle="text-align: justify;">Εκφράζοντας την έντονη ανησυχία και τα αισθήματα σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας, διατρανώνουμε την κάθετη αντίθεσή μας στην προτεινόμενη κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Αγιάσου, για τους κάτωθι λόγους:


1) Η Αγιάσος είναι το γεωγραφικό κέντρο της νότιας Λέσβου και συγκεκριμένα της χερσονήσου του Ολύμπου και χωροταξικά κατέχει στρατηγική θέση στην ευρύτερη περιοχή, πράγμα που αυξάνει τις επιχειρησιακές δυνατότητες της ΕΛΑΣ.


2) Το Α.Τ. Αγιάσου πληρώνει σήμερα το μικρότερο ενοίκιο (70€ μηνιαίως) απ’ όλα τα άλλα αστυνομικά τμήματα του νησιού και συνεπώς ελάχιστα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Αν το κτίριο του Νέου Ξενώνα κρίνεται ακατάλληλο για τη στέγασή του, υπάρχουν άλλα δημοτικά κτίρια τα οποία πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές και μπορούν να στεγάσουν τις υπηρεσίες του (π.χ. το παλιό εξατάξιο Γυμνάσιο, που διαθέτει και αύλειο χώρο για τη στάθμευση περιπολικών και λοιπών υπηρεσιακών οχημάτων).


3) Το Α.Τ. Αγιάσου είναι μικτό (με αρμοδιότητες Τροχαίας, Ασφάλειας, Τμήματος) και έχει στο χώρο ευθύνης του τους οικισμούς των τέως Δήμων Αγιάσου και Ευεργέτουλα, παρέχοντας υπηρεσίες σε ένα συνολικό πληθυσμό 6000 περίπου κατοίκων. Η Αγιάσος, με βάση την τελευταία εθνική απογραφή πληθυσμού (2011), είναι ο τρίτος μεγαλύτερος σε πληθυσμό οικισμός της Λέσβου με 2.293 μόνιμους κατοίκους, που τους καλοκαιρινούς μήνες σχεδόν διπλασιάζεται. Διαθέτει αρκετά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα στάθμευσης, ταλαιπωρείται συχνά από κλοπές, επικίνδυνη οδήγηση, ηχορρύπανση, διατάραξη κοινής ησυχίας κλπ, είναι σημαντικός τουριστικός προορισμός καθόλη τη διάρκεια του έτους και παρουσιάζει έντονη θρησκευτική και πολιτιστική κίνηση (τον Αύγουστο συρρέουν στην κωμόπολη χιλιάδες ντόπιων και ξένων επισκεπτών για τη μεγάλη θρησκευτική και εμπορική πανήγυρη της Παναγίας και το ίδιο συμβαίνει το Πάσχα, τις Αποκριές στο πασίγνωστο καρναβάλι της, στο πανηγύρι του Προφήτη Ηλία, στη Γιορτή Κάστανου κ.ά.).


4) Ο ορεινός όγκος Ολύμπου με τα καταπράσινα βουνά και τα βαθύσκιωτα δάση του προσφέρεται για την χασισοκαλλιέργεια και είναι γνωστό ότι αποτελεί τον «παράδεισο» όχι μόνο των χρηστών, αλλά και των εμπόρων μαλακών ναρκωτικών, τα οποία είναι κοινό μυστικό ότι διακινούνται σε ευρεία κλίμακα και μάλιστα στους κύκλους της νεολαίας μας, πράγμα που συμβάλλει στην εμφάνιση παραβατικών συμπεριφορών και στην αύξηση της εγκληματικότητας. Και μόνο γι’ αυτό το λόγο επιβάλλεται η παραμονή του Α.Τ. στο κεφαλοχώρι μας.


5) Με την εφαρμογή των πολιτικών των τελευταίων χρόνων καταργήθηκαν στην Αγιάσο μια σειρά σημαντικές υπηρεσίες που εξυπηρετούσαν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της καθημερινής ζωής των κατοίκων (Τράπεζες, ΟΤΕ, Δήμος κλπ). Ας μην υποβαθμίσουμε περισσότερο την ήδη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοι της περιοχής μας, σε μια εποχή μάλιστα που η παρατεινόμενη και αυξανόμενη οικονομική κρίση αυξάνει την εγκληματικότητα και ο πόλεμος μαίνεται στη γειτονιά μας δημιουργώντας μια από τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές της ιστορίας, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας δέχεται η ακριτική Λέσβος.

 

Από τον Παναγιώτη Κουτσκουδή


----------------------------------------------


Επιστολή από το Φιλοπρόοδο Σύλλογο Αγιασωτών Αθήνας προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα
 
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ
Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Αγιασωτών, ένας δραστήριος λεσβιακός σύλλογος των Αγιασωτών που κατοικούν στην Αττική, πληροφορήθηκε από τον μυτιληναϊκό Τύπο για ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών της Λέσβου το οποίο αποτελεί εισήγηση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και προτείνει την κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Αγιάσου και τη συγχώνευσή του με το Αστυνομικό Τμήμα Γέρας Πλωμαρίου.


Με αφορμή το υπό συζήτηση σχέδιο, ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Αγιασωτών θα ήθελε να σας θέσει υπόψη το γεγονός ότι η Αγιάσος αποτελεί ένα απ’ τα πιο μεγάλα και ορεινά χωριά της Λέσβου, είναι αρκετά απομακρυσμένη απ’ την πόλη της Μυτιλήνης και από τη Γέρα, και αντιμετωπίζει ήδη μεγάλα προβλήματα εξαιτίας των πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων. Συγκεκριμένα, με την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης» (με το οποίο έγινε ένας δήμος ολόκληρη η Λέσβος, που είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί της Ελλάδας), οι δημοτικές υπηρεσίες της Αγιάσου υποβαθμίστηκαν εντελώς. Για παράδειγμα, για την καθαριότητα του χωριού  προσλαμβάνονται μέσω προγραμμάτων άτομα από όλο το νησί, με αποτέλεσμα να αρνούνται οι προσλαμβανόμενοι να εργαστούν σε ένα χωριό που είναι τουλάχιστον μια ώρα μακριά από την έδρα τους. Κι αυτό είναι ένα μόνο από τα μύρια όσα προβλήματα της Αγιάσου που δημιούργησε ο «Καλλικράτης».


Και τώρα, σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, με το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών της Λέσβου έρχεται να προστεθεί ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα, αυτό της ανασφάλειας, καθώς η παραβατικότητα –που ήδη βρίσκεται σε ανησυχητικά επίπεδα–  θα ενταθεί, λόγω της προκληθησόμενης αδυναμίας αμέσου δράσεως της Αστυνομίας σε ένα χωριό που απέχει μία ώρα από την πόλη της Μυτιλήνης. Η συγκεκριμένη αδυναμία θα τύχει της εκμετάλλευσης των κακοποιών στοιχείων, τα οποία διαρρηγνύουν κατοικίες ηλικιωμένων που ζουν στο χωριό (και είναι πολλοί πλέον οι ηλικιωμένοι, καθώς οι νέοι του χωριού αποδημούν) και τα οποία δεν δίστασαν να διαρρήξουν φέτος μέχρι και την κατοικία του μητροπολίτη Μυτιλήνης στην Αγιάσο.
Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Αγιάσος δεν είναι απλά ένα «κεφαλοχώρι» με πληθυσμό 2.500 κατοίκων, αλλά ένας θρησκευτικός και τουριστικός προορισμός, όπου καταφτάνουν την τουριστική περίοδο χιλιάδες τουριστών καθημερινά, με αποκορύφωμα τις μέρες του Δεκαπενταυγούστου. Και ένα τέτοιο χωριό, πιστεύουμε, δεν θα ήταν σωστό –αλλά απεναντίας επικίνδυνο– να μείνει χωρίς Αστυνομικό Τμήμα. Ειδικά μάλιστα αυτή την εποχή που ολόκληρο το νησί δέχεται μεγάλο όγκο προσφύγων, η σχετική συζήτηση θα έπρεπε να αφορά την αύξηση και ενίσχυση των σωμάτων ασφαλείας και όχι την περιστολή τους.


Εξαιτίας λοιπόν των παραπάνω σας παρακαλούμε, αξιότιμε υπουργέ κ. Τόσκα, να παρέμβετε και να αποτρέψετε το ενδεχόμενο κατάργησης του Αστυνομικού Τμήματος Αγιάσου, ώστε να κατασιγάσει η δικαιολογημένη ανησυχία και αγανάκτηση των κατοίκων.
Ευελπιστούμε ότι η παρούσα παράκλησή μας θα ληφθεί υπόψη και θα ματαιωθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών της Λέσβου –ή τουλάχιστον θα αναβληθεί προς το παρόν η εφαρμογή του.
 
 
 
 
 
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο πρόεδρος                                                                                                    Ο γενικός γραμματέας
 
 Παναγιώτης Σταυρακέλης                                                                                      Μανώλης Τραγάκης

Μοιράσου το άρθρο!