Κοινωνία

17/05/2018 - 06:00

Απάντηση από την Ιερά Μονή Υψηλού : δεν θα γίνει καμία ανοικοδόμηση κτιρίου στο Σίγρι

yle="text-align: justify;">Κύριε Διευθυντά.
Στο με ημερομηνία 5 Μαΐου 2018 δημοσιεύθηκε στον ηλεκτρονικό ιστότοπο του site Lesvosnews.net, άρθρο με το τίτλο «Με την βοήθεια του Θεού θα σας πάρουμε τον κήπο». Προς αποκατάσταση της αληθείας θα ήθελα να σας ενημερώσω πως έχουν τα πράγματα και να παρακαλέσω να δημοσιεύσετε την επιστολή μου, στην εφημερίδας σας μετά την δικάσιμο που έχει ορισθεί στις 11 Μαΐου για να μην θεωρηθεί πως θέλουμε να παρέμβουμε στην δικαιοσύνη, αλλά και να δείτε πως οι θέσεις μας δεν έχουν να κάνουν με την όποια απόφαση του δικαστηρίου.
Το ιστορικό
Ο συγκεκριμένος χώρος περιήλθε εις την Μητρόπολη Μυτιλήνης από ανταλλάξιμη περιουσία του Δημοσίου, με την υπ’ αριθμ.133789/21-12-1931 απόφαση των κ.κ. Υπουργών Οικονομικών και Κεντρικής Υγιεινής. Ο Σεπτός Μητροπολίτης μας, με συμβολαιογραφική πράξη στις 3/4/2009 δώρισε το χώρο αυτό στην Ιερά Μονή Υψηλού με μοναδικό σκοπό την «Ανέγερση εκ μέρους της Ιεράς Μονής Πνευματικού κέντρου». Η Ιερά Μονή Υψηλού πράγματι προχώρησε στην διαδικασία οικοδόμησης Πνευματικού κέντρου με ισόγειο κατάστημα με μοναδικό σκοπό τα έσοδα του καταστήματος να καλύπτουν πάγιες ανάγκες του κέντρου.
Σήμερα
Μετά την επί 5 ετών ταλαιπωρία της Μονής, (που αν εξαπατήθηκε η Μητρόπολη από το Δημόσιο και η παραχώρηση είναι πλαστή δεν το γνωρίζουμε), και με την εμφάνιση αντιδράσεων ελαχίστων κατοίκων του χωριού, η Ιερά Μονή Υψηλού με απόφαση στις 20 Μαρτίου αποφάσισε να μην οικοδομήσει στον συγκεκριμένο χώρο όχι μόνο το κατάστημα αλλά ούτε το Πνευματικό κέντρο. Απόφαση που εγκρίθηκε από τον Μητροπολίτη και κοινοποιήθηκε, προφορικά ευρέως. Στις 29/4 με έγγραφό μας στον Αντιδήμαρχο Ερεσού κάναμε γνωστές τις προθέσεις μας, και ζητήσαμε την συμβολή του, ώστε να σταματήσει η δικαστική ταλαιπωρία της Μονής. Μάλιστα υποβάλλαμε και ένα Πρακτικό συμβιβασμού το οποίο θα υπέγραφε εκπρόσωπος του Δήμου, της Ιεράς Μητροπόλεως και της Ιεράς Μονής. Μοναδική προϋπόθεση να αναγνωριστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ώστε να μην πλανάται η κατηγορία πως η Τοπική Εκκλησία προσπάθησε να οικειοποιηθεί χώρο που δεν της ανήκει. Δυστυχώς οι προσπάθειές μας έπεσαν στο κενό, όχι υπαιτιότητα του κ. Αντιδημάρχου. Και έτσι φτάσαμε στην δικάσιμο της 11ης Μαΐου, η οποία ευχόμεθα να είναι και η τελευταία.
Ανεξαρτήτου της αποφάσεως, σας δηλώνουμε πως η Ιερά Μονή δεν θα προχωρήσει σε ανοικοδόμηση οιουδήποτε κτηρίου στην Τοπική ενότητα Σιγρίου.
Σας ευχαριστώ και είμεθα στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνηση.
Μετά τιμής
Ο ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ
+Αρχιμ. Πρόχορος Ζιμβραγουδάκης

 

----------

Lesvosnews.net

Μας χαροποιεί η απάντηση από τον Ηγούμενο Αρχιμ. Πρόχορο Ζιμβραγουδάκη. Η απάντηση ελπίζουμε να χαροποιήσει περισσότερο τους κατοίκους του Σιγρίου. Από την πλευρά μας εμείς δημοσιεύσαμε την επώνυμη αναφορά 287 κατοίκων του Σιγρίου.  Και μόνο ο παραπάνω αριθμός είναι ικανός να αποδείξει την αγωνία και την ανησυχία των κατοίκων του Σιγρίου.

Μοιράσου το άρθρο!