Κοινωνία

13/06/2017 - 12:20

Αποκάλυψη Παπαζάχου για το φονικό σεισμό στη Βρίσα

&n

bsp;Σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη προέβη ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.


Ο κ. Παπαζάχος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ανέφερε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται, και δη με τον πιο δραματικό τρόπο.


Όπως εξήγησε, ο μεγάλος σεισμός της Δευτέρας (12/06/2017) των 6,1 Ρίχτερ που ισοπέδωσε τη Βρίσα, με αποτέλεσμα μια γυναίκα να βρει τραγικό θάνατο στα ερείπια του σπιτιού της, δεν είναι ο πρώτος στην ιστορία.
Το 1845, πριν από 172 χρόνια δηλαδή, είχε σημειωθεί φονικός σεισμός στο χωριό, με θύμα και πάλι μια γυναίκα, η οποία είχε καταπλακωθεί από το σπίτι της.



«Μέχρι στιγμής έχουμε καταγράψει μετασεισμό μέχρι 4,9 Ρίχτερ, θα περιμέναμε κάτι ισχυρότερο. Μετασεισμοί 5,5 Ρίχτερ είναι αναμενόμενοι για μιας τέτοιας τάξης σεισμό», συνέχισε ο κ. Παπαζάχος.
«Σίγουρα θα υπάρξει τέτοιος μετασεισμός, είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε κάτι διαφορετικό», πρόσθεσε ο καθηγητής σεισμολογίας, υπενθυμίζοντας ότι στον σεισμό του 1845 που «χτύπησε» την ίδια περιοχή στις 11 Οκτωβρίου εκείνου του έτους οι ισχυροί μετασεισμοί έγιναν 12-13 και 23 Οκτωβρίου.


Όπως είπε ο κ. Παπαζάχος, ένας τέτοιος σεισμός θα έχει πάνω από 50 μετασεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ, εξηγώντας ότι η σεισμική ακολουθία θα κρατήσει για άλλους 5 μήνες.
«Η μεγάλη ένταση θα είναι την πρώτη εβδομάδα, αλλά για μήνες μετά θα γίνονται αισθητοί μετασεισμοί», συμπλήρωσε. «Δεν είναι ένα φαινόμενο που σημειώθηκε τη Δευτέρα και τελειώνει την Παρασκευή», πρόσθεσε.
 

Μοιράσου το άρθρο!