Κοινωνία

24/04/2016 - 07:01

«Ασφαλής χώρα» η Τουρκία - Απόρριψη αιτήσεων ασύλου στη Μυτιλήνη

&n

bsp;

Στη Μόρια, το Σάββατο ο αριθμός των προσφύγων που κρατούνται φτάνει περίπου τις 3.900, καθώς η επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας στην παραλία κάτω από το δασύλλιο Τσαμάκια την Τετάρτη, είχε αποτέλεσμα την σύλληψη και μεταφορά περίπου 360 ακόμη προσφύγων στο κέντρου κράτησης.

 
Από τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί για χορήγηση ασύλου, σύμφωνα με πληροφορίες του thepressproject.gr έχουν εκδοθεί περίπου 300 αποφάσεις, στην πλειοψηφία τους απορριπτικές, με την αιτιολόγηση να στηρίζεται στο επιχείρημα ότι η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα προορισμού για τους υπό εξέταση αιτούντες.
 
Παρά το γεγονός ότι η Ελληνική κυβέρνηση ήθελε να παρουσιάσει ως μεγάλη της νίκη το ότι δεν κατονομάστηκε ως ασφαλής τρίτη χώρα η Τουρκία στο νομοσχέδιο για το προσφυγικό, ώστε να κατευναστούν οι -χλιαρές- αντιδράσεις ορισμένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και να μην υπάρξουν διαφοροποιήσεις στην ψηφοφορία της 1ης Απριλίου, ήταν ξεκάθαρο από τότε πως η εφαρμογή των διατάξεων και η δημιουργική ασάφεια θα οδηγούσε σε μαζικές απελάσεις προς την άλλη πλευρά του Αιγαίου. 
 
Η πρώτη απόρριψη αίτησης ασύλου ήρθε στο φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα, με την δημοσιοποίηση του αντιγράφου μιας απόφασης για πρόσφυγα από την Ariel Ricker, αμερικανίδα δικηγόρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα που βρίσκεται στην Λέσβο. Στο έγγραφο φαίνεται πως δεν γίνεται εξέταση των ατομικών χαρακτηριστικών, αλλά η αίτηση απορρίπτεται ως απαράδεκτη καθώς «η Τουρκία θεωρείται ασφαλής τρίτη χώρα για τον αιτούντα». Τις καταγγελίες δικηγόρων για την ελλιπέστατη και τύπου fast-track διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων, έρχονται να ενισχύσουν οι πληροφορίες πως ανάμεσα στις αιτήσεις που έχουν απορριφθεί βρίσκονται και αιτήσεις Κούρδων, για τους οποίους έχουν εκδοθεί αποφάσεις που αναφέρουν ότι η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα ακόμα και για εκείνους.

Μοιράσου το άρθρο!