Κοινωνία

07/07/2015 - 20:49

Αθώα η γυναίκα που βοήθησε πρόσφυγες, «Νίκη της αλληλεγγύης»

Α

ίσιο τέλος είχε σήμερα το μεσημέρι η περιπέτεια της Δάφνης Βλουμίδη, ή οποία είχε συληφθή το περασμένο Σάββατο, όταν προσπάθησε να βοηθήσει δύο οικογένειες μεταναστών μεταφέροντάς τους από τη Θερμή στο κέντρο υποδοχής στον Καρά Τεπέ. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης με αιτιολογία ότι δεν υπήρχε δόλος στην πράξη έκρινε αθώα την κατηγορουμένη, η οποία αντιμετώπιζε την κατηγορία της παροχής διευκολύνσεως σε παράνομους μετανάστες.

 

Στο πλευρό της Δάφνης Βλουμίδη κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας βρέθηκαν πάνω από 50 μέλη εθελοντικών οργανώσεων και πολίτες οι οποίοι υποδέχτηκαν την ανακοίνωση της απόφασης με χειροκρότημα. Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο το πρωί η κ. Βλουμίδη είχε συλληφθεί αστυνομικούς στον Καρά Τεπέ την ώρα που μετέφερε εννιά συνολικά μετανάστες, ανάμεσά τους δύο έγκυες γυναίκες από το Αφγανιστάν μαζί με τα παιδιά τους. «Έκανα αυτό που μου έμαθαν οι γονείς μου και οι δάσκαλοί μου και ήθελα μόνο να βοηθήσω αυτούς τους ανθρώπους. Πως θα μπορούσα να κοιτάξω τα εγγόνια στα μάτια αν είχα εγκαταλείψει αβοήθητα μικρά παιδιά και έγκυες γυναίκες. Το δικαστήριο αναγνώρισε τα κίνητρα της πράξεως μου και δε μου επέβαλε τιμωρία. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους βρέθηκαν στο πλευρό μου από τη στιγμή της σύλληψής μου μέχρι σήμερα. Η απόφαση αυτή είναι δικαίωση που ανήκει σε όλους όσους στέκονται αλληλέγγυοι στο πλευρό των πλευρό των προσφύγων όλα αυτά τα χρόνια στο νησί μας» δήλωσε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ η Δάφνη Βλουμίδη. Ως μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν ο Βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ζερδελής, η Σοφία Κουφοπούλου, η δικηγόρος Τουλίνα Δέμελη και η Έφη Λατσούδη. Ο Γιάννης Ζερδελής δήλωσε: «Πρόκειται για μία πράξη ανθρωπισμού και έμπρακτης αλληλεγγύης και σύντομα θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα σταματήσει την ποινικοποίηση τέτοιων ενεργειών».

Η Έφη Λατσούδη τόνισε: «Είναι μια νίκη όλων όσων στέκονται αλληλέγγυοι σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Μιλάμε για ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν πραγματικά και σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να τους συγχέουμε με περιπτώσεις που οι πρόσφυγες πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και εκεί εξυπακούεται ότι η πολιτεία πρέπει να είναι πολύ αυστηρή».

 

Ηλίας Μαραβάς / ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Γιώργος Παπαδόπουλος

Μοιράσου το άρθρο!