Κοινωνία

25/09/2017 - 16:28

Αυτοτραυματισμοί, αλκοόλ και ναρκωτικά για να γλιτώσουν από την κόλαση της Μόριας

Γ

ια απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα φιλοξενίας στη Λέσβο με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να καταφεύγουν ακόμη και στον αυτοτραυματισμό, ελπίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα επισπεύσουν την «απελευθέρωσή» τους, μιλούν μετανάστες και πρόσφυγες στο βρετανικό Μέσο. 

 
Ένας 18χρονος Αιγύπτιος μετανάστης, ο Mirwaf Mansour, λέει στην εφημερίδα ότι ξεκίνησε να κόβεται σε μια προσπάθεια να μεταφερθεί από το «προ-αναχωριακό κέντρο» της Μόρια όπου έμεινε έγκλειστος επί 30 ημέρες όταν έφτασε στο νησί τον Νοέμβριο του 2016. Μπροστά τον φωτογραφικό φακό αποκαλύπτει τις βαθιές του πληγές στην πλάτη και τον καρπό του. 
 
Ο 18χρονος λέει ότι οι κακές συνθήκες διαβίωσης σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες κάνουν τη ζωή στα κέντρα αυτά δυσβάσταχτη.  
 
 
Η στιγμή που φοβήθηκε περισσότερο ήταν όταν μια ημέρα ξύπνησε για να ανακαλύψει ότι ο ένας από τους επτά συγκατοίκους του στον ίδιο χώρο ήταν νεκρός. «Μετά από αυτό, έκανα να κοιμηθώ τρεις μέρες. Φοβόμουν ότι αν κοιμόμουν, δεν θα ξαναξυπνούσα». 
 
Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, ο Μπόρις Τσεσίρκοφ δηλώνει στον Independent ότι γνωρίζει περιπτώσεις αυτοτραυματισμών προσφύγων στα κέντρα της Ελλάδας.  Όπως λέει, πρόκειται για πρακτική που εφαρμόζουν κάποιοι πρόσφυγες με την ελπίδα να αφεθούν ελεύθεροι. 
 
Ανάμεσά τους ο 26χρονος Saami El Mahdy, ο οποίος έφτασε στη Μόρια το 2016 και παρέμεινε ένα χρόνο στο κέντρο της περιοχής όπου, όπως υποστηρίζει, υπέστη φυσική και φραστική κακοποίηση. 
 
Όπως λέει, πολλές φορές ρώτησε τους αξιωματικούς γιατί παρέμενε τόσο καιρό εκεί, χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση.
 
«Σκέφτηκα ότι θα πεθάνω. Συμπεριφέρονται στους ανθρώπους σαν να είναι ζώα». 
 
Σύμφωνα με την οργάνωση Oxfam, τα ποσοστά αυτοκτονικών συμπεριφορών ανάμεσα στα κέντρα μεταναστών της Ελλάδας έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό, ενώ αρκετοί είναι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που καίγονται με τσιγάρα ή κάνουν χρήση ναρκωτικών όπως Vicodin και Trazadone και αλκοόλ. 
 
Ο Rafat Zaghloul, φίλος του Mr El Mahdy, πέρασε και ο ίδιος αρκετούς μήνες στο κέντρο κράτησης  όταν έφυγε από την Αίγυπτο μετά από απειλές που δέχτηκε τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. 
 
«Γιατί μας κρατούν φυλακισμένους;», αναρωτιέται. «Είναι τρελοί», λέει κουνώντας το κεφάλι του. 
 
 
iefimerida.gr
 
 

Μοιράσου το άρθρο!