Κοινωνία

28/10/2017 - 07:29

Διαμαρτυρία συνταξιούχων Λέσβου

Την Παρασκευή 27 Οκτώβρη επισκεφτήκαμε την Μονάδα Υγείας (πρώην ΙΚΑ) αντιπροσωπεία από τα παρακάτω συνταξιουχικά σωματεία με συμμετοχή πολλών συνταξιούχων:

1.ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΛΕΣΒΟΥ, 2.ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΒΕ (πρώην ΤΕΒΕ),3.ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΝΗΣΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ ΔΕΗ, 4.ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΛ-ΤΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ 5.ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΝΑΤ ΛΕΣΒΟΥ και θέσαμε στον Διευθυντή της Μονάδας κ. Χατζηγιάννη Μ. τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι  συνταξιούχοι  όσο αναφορά τη Μονάδα Υγείας.

  Συγκεκριμένα, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ασφαλισμένων και συνταξιούχων είναι σε τραγική-εκρηκτική κατάσταση, υπάρχει τεράστια έλλειψη γιατρών ειδικοτήτων. Σήμερα λειτουργεί η μονάδα μόνο με 5-6 γιατρούς και αυτούς αποσπασμένους από το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας και καλύπτει εργαζόμενους και συνταξιούχους του ΕΦΚΑ, δηλαδή του νέου Οργανισμού Κοινωνικής Ασφάλισης, στον οποίο εντάσσονται οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι όλων των ταμείων (ΙΚΑ ,ΟΑΕΕ, Δημοσίου, ΝΑΤ κ.λπ.). Ας σημειωθεί ότι η Μονάδα Υγείας καλύπτει και την περίθαλψη των προσφύγων, με αποτέλεσμα να κλείνονται ραντεβού για δυο έως τέσσερις μήνες μετά.

  Η κατάσταση  συνεχώς επιδεινώνεται, γιατί οι εξωτερικοί γιατροί του ΕΟΠΥΥ  έχουν πλαφόν στους ασθενείς που εξετάζουν και συνταγογραφούν,   αδυνατούν να εξυπηρετήσουν κι αυτοί όλο τον κόσμο, αλλά και το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπως δηλώνουν και οι ίδιοι οι γιατροί, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τον πληθυσμό. Και εκεί υπάρχει σοβαρή έλλειψη γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και κλινικές να βρίσκονται στο στάδιο υπολειτουργίας και κλεισίματος.

Αν λάβουμε δε υπόψη και τον φετινό προϋπολογισμό που μειώνει παραπέρα και τις παροχές και σε φαρμακευτική δαπάνη,  ήδη υπάρχει μεγάλη έλλειψη φαρμάκων που απαιτούνται σε ασθενείς χρόνιων και σοβαρών  για την υγεία παθήσεων ( καταγγελία Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου για έλλειψη φαρμάκων), καταλαβαίνουμε όλοι ότι οδηγούμαστε σε πλήρη εμπορευματοποίηση της υγείας, με ολέθριες συνέπειες στην υγεία του λαού.

 

 

                                                                                ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

                                                          ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Μοιράσου το άρθρο!