Κοινωνία

01/10/2014 - 17:21

Εκδήλωση για τους Προσκόπους του Αιδινίου στην Αθήνα

style="text-align: justify;">Επίσημη εκδήλωση του Ιστορικού Αρχείου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων (Σ.Ε.Π) για τα 95 χρόνια από τη θυσία των Προσκόπων του Αϊδινίου το 1919 στη διάρκεια της Μικρασιατικής εκστρατείας με το χαρακτηριστικό τίτλο «Ημέρα Μνήμης Προσκόπων Μικράς Ασίας» πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα «Αθανάσιος Λευκαδίτης» στο Κτήριο Κεντρικής Διοίκησης του Σ.Ε.Π., στην Αθήνα.
 
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς του Προέδρου του Σ.Ε.Π Χρήστου Λυγερού και του υπευθύνου του ιστορικού Αρχείου Χρήστου Σταθόπουλου. Ακολούθησε με ομιλία του Γιάννη Καψή δημοσιογράφου και τέως υπουργού με θέμα «η θυσία των Προσκόπων του Αϊδινίου». Ο κ. Καψής αναφέρθηκε στα γεγονότα της εποχής και στο ρόλο των προσκόπων στη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας και της Μικρασιατικής καταστροφής αλλά και αργότερα στην ανασύνταξη του Ελληνικού κράτους. 
 
Στη συνέχεια παρουσιάσθηκαν οπτικοακουστικά τα γεγονότα της εποχής με μια παραγωγή του Ιστορικού Αρχείου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.
 
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ομιλία του πρώην Περιφερειακού Εφόρου Προσκόπων Λέσβου και σημερινού Αρχηγού του 3ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Μυτιλήνης με θέμα «Μιλώντας στους σημερινούς Προσκόπους για τη θυσία του Αϊδινίου». Ο κ. Μπαλάσκας αναφέρθηκε στην εμπειρία των προσκόπων της Λέσβου στην παρουσίαση των τραγικών γεγονότων του 1919 σε σημερινούς νέους.
«Πώς παρουσιάζουμε σε νέα παιδιά ένα κατ εξοχήν εθνικό θέμα στο οποίο πρωταγωνιστεί η θυσία δεκάδων ανήλικων; Ας κρατήσουμε μια παραδοχή. Μπορεί κανείς να αγαπά την πατρίδα του χωρίς να είναι μισαλλόδοξος και να μισεί την πατρίδα του άλλου.  Άρα; Τι κάνουμε και πως παρουσιάζουμε τα γεγονότα σε νέα παιδιά που δείχνουν να μην πολυθέλουν να ξέρουν κι αν θέλουν κάπως αλλιώς γράφεται για εκείνα η ιστορία στα κεφάλια τους;» αναρωτήθηκε ο κ. Μπαλάσκας παρουσιάζοντας την εμπειρία της Λέσβου και στο ταξίδι των προσκόπων του νησιού πριν επτά χρόνια στο βωμό της θυσίας των Προσκόπων του Αιδίνίου στο Μαίανδρο ποταμό. 
 
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων Χρήστος Λυγερός, ο Γενικός Έφορος Θόδωρος Κεφαλάς, ο Γενικός επιθεωρητής Στρατού Αντιστράτηγος Αναστάσιος Μανώλας, ο πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Βιομηχάνων Ιάσων Στράτος, ο Επίτιμος πρόεδρος των Ιμβρίων της Αθήνας Μιχάλης Μαυρόπουλος, Πανεπιστημιακοί και πολύς κόσμος. Ανάμεσα τους μεγάλος αριθμός παλιών προσκόπων της Ένωσης Παλιών Προσκόπων Λέσβου στην Αθήνα και άλλα μέλη της παροικίας των Μυτιληνιών στην Αθήνα.
 

Μοιράσου το άρθρο!