Κοινωνία

24/11/2014 - 11:19

Ελάχιστες οι γυναίκες της Λέσβου που τόλμησαν να σπάσουν τη σιωπή τους - Ενημέρωση για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας

yle="text-align: justify;">Η Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του  Οργανισμού «Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου», Αναστασία Αντωνέλλη, για την αυριανή Ημέρα 25 Νοεμβρίου, η οποία έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.
Για την Ελλάδα τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι:
•    Η βία κατά των γυναικών είναι κυρίως υπόθεση ενδοοικογενειακή, καθώς το 68% των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση είναι έγγαμες.
•    Το 16% των γυναικών που απευθύνθηκαν στα Συμβουλευτικά Κέντρα είναι αλλοδαπές.
•    Από το σύνολο των αλλοδαπών γυναικών - θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, περίπου τέσσερις στις δέκα προέρχονται από τα Βαλκάνια.
•    Η αντίληψη ότι η κακοποιημένη γυναίκα είναι συνήθως χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και εισοδήματος, δεν επιβεβαιώνεται. 7 στις 10 γυναίκες - θύματα είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή και ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης. Το ίδιο ισχύει και για την οικονομική κατάσταση, καθώς 6 στις 10 γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση βρίσκονται σε μέτρια ή καλή οικονομική κατάσταση.
•    Περισσότεροι από τους μισούς δράστες είναι δευτεροβάθμιας ή ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ ένας στους δέκα εκ των δραστών είναι άνεργος.
Στα πλαίσια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, θύμα της οποίας είναι  η Χώρα μας, έχει αποδειχθεί ότι  οι γυναίκες και ιδιαίτερα εκείνες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (οι πληθυσμιακές ομάδες που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες και σύνθετες δυσκολίες στην εύρεση εργασίας και στην συμμετοχή τους στα κοινωνικά δρώμενα), επιλέγουν να μείνουν σε μια κακοποιημένη σχέση (οικογενειακή ή επαγγελματική) λόγω οικονομικής εξάρτησης.


Εμείς ως Δήμος Λέσβου, μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, καταφέραμε μέσω Ευρωπαϊκού Προγράμματος να δημιουργήσουμε Ξενώνα για Γυναίκες Θύματα Βίας και τα παιδιά τους, με σκοπό να είμαστε αρωγοί τους με την παροχή στέγης, τροφής και υποστήριξης από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, προκειμένου «να σταθούν στα πόδια τους», να πάψουν να υπομένουν βίαιες συμπεριφορές και να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή για κείνες και για τα παιδιά τους.
Δυστυχώς, αν και τα καταγεγραμμένα περιστατικά κατά καιρούς είναι πολλαπλά, ελάχιστες είναι οι γυναίκες αναλογικά που τόλμησαν να σπάσουν την σιωπή τους και να ζητήσουν την βοήθεια μας.


Για άλλη μια φορά λοιπόν απευθύνομαι στις γυναίκες που είναι θύματα βίας και τους λέγω:
Σπάστε την σιωπή σας! Μην υπομένετε άλλο! Μην υποτιμάτε άλλο τους εαυτούς σας και  διεκδικήσετε μια ζωή χωρίς θύτες, χωρίς αισθήματα κατωτερότητας και  ενοχής, χωρίς φόβο και βία. Δεν σας αξίζει και δεν σας τιμά να ζείτε τόσο εσείς όσο και τα παιδιά σας, μέσα στο τρόμο, την απόγνωση, την υποτίμηση και την κακοποίηση. Η ζωή είναι δώρο και έχετε υποχρέωση όχι μόνο στον εαυτό σας, αλλά και έναντι των προτύπων ζωής που δημιουργείτε για τα παιδιά σας, να τιμήσετε και να σεβαστείτε το δώρο τούτο, μακριά από ρόλους υποτιμητικούς και επικίνδυνους για την ψυχική και σωματική σας υγεία και ακεραιότητα!


Αύριο Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014, το προσωπικό του Ξενώνα μας μαζί με το προσωπικό του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Λέσβου, θα βρίσκεται στην Ερμού, μοιράζοντας φυλλάδια για την ενημέρωση σας.


Κι αν όμως σας είναι δύσκολο το πέρασμα από την Ερμού, ρωτήστε για τον Ξενώνα μας, στα γραφεία του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας, Αγίας Ειρήνης 10 Μυτιλήνη, τηλ. 2251027501, στην Αστυνομία, στο Νοσοκομείο, στις Ενορίες, στο Δήμο μας. Και για το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Μυτιλήνης, στα γραφεία του, Παπαδιαμάντη 2, Μυτιλήνη, τηλ. 22510-34470.


  Είμαστε εδώ, είμαστε κοντά σας, έτοιμοι να σεβαστούμε το πρόβλημα και μαζί να σας βοηθήσουμε να το  αντιμετωπίσετε.»   


Εκδήλωση και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Η 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ως Διεθνής Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, αναδεικνύοντας έτσι την παγκόσμια διάσταση του φαινομένου. Ένα φαινόμενο διαχρονικό, έκφραση της έμφυλης ανισότητας, ορατό στον ιδιωτικό και το δημόσιο χώρο, με ποικίλες μορφές. Ένα φαινόμενο που δεν γνωρίζει σύνορα, κοινωνική τάξη, μορφωτικό επίπεδο. Ένα φαινόμενο που μας αφορά όλους και όλες, γιατί η βία, σε όποια της μορφή, όποια της προέλευση, συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Επιτροπή Ισότητας και Ίσων Ευκαιριών "ΑΙΓΑΙΟ 50:50 - Ισόρροπη Συμμετοχή" του Πανεπιστημίου Αιγαίου έχει αποφασίσει τη διοργάνωση μιας σειράς εκδηλώσεων στις 25 Νοεμβρίου, για την ευαισθητοποίηση των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και των τοπικών κοινωνιών στο ζήτημα της βίας κατά των γυναικών.

Στο πλαίσιο αυτών, σε κάθε Πανεπιστημιακή Μονάδα, θα γίνει προβολή ενημερωτικού βίντεο την Τρίτη 25/11/2014 και ώρα 12:00 με ημίωρη διακοπή της εκπαιδευτικής και διοικητικής λειτουργίας, ενώ θα διακινηθεί και ενημερωτικό υλικό.

Η εκδήλωση της Πανεπιστημιακής Μονάδας Μυτιλήνης θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του κτηρίου του Τμήματος Γεωγραφίας.

 

Μήνυμα του Πρύτανη:

Αγαπητές φοιτήτριες και φοιτητές,
Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι και συνεργάτες,
Όπως ήδη θα έχετε διαβάσει, η 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ως Διεθνής Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, αναδεικνύοντας την παγκόσμια διάσταση του φαινομένου.
Ένα φαινόμενο διαχρονικό, έκφραση της έμφυλης ανισότητας, ορατό στον ιδιωτικό και το δημόσιο χώρο, με ποικίλες μορφές. Ένα φαινόμενο που δεν γνωρίζει σύνορα, κοινωνική τάξη, μορφωτικό επίπεδο. Ένα φαινόμενο που μας αφορά όλους και όλες, γιατί η βία, σε όποια της μορφή, όποια της προέλευση, συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Επιτροπή Ισότητας και Ίσων Ευκαιριών "ΑΙΓΑΙΟ 50:50 - Ισόρροπη Συμμετοχή" του Πανεπιστημίου Αιγαίου έχει αποφασίσει τη διοργάνωση σειράς εκδηλώσεων αύριο Τρίτη 25 Νοεμβρίου, για την ευαισθητοποίηση των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και των τοπικών κοινωνιών στο ζήτημα της βίας κατά των γυναικών.
Στο πλαίσιο αυτών, υπενθυμίζεται ότι σε κάθε Πανεπιστημιακή Μονάδα, θα γίνει προβολή ενημερωτικού βίντεο την Τρίτη 25.11.2014 και ώρα 12:00 με ημίωρη διακοπή και της εκπαιδευτικής και της διοικητικής λειτουργίας, ενώ θα διακινηθεί και ενημερωτικό υλικό
Ας είμαστε όλοι παρόντες και όλες παρούσες!
Και ας μην ξεχνάμε πια: Η σιωπή είναι συνενοχή…
 
 
Καθ. Στέφανος Γκρίτζαλης
Πρύτανης
Πανεπιστήμιο Αιγαίου



Οι Οικολόγοι Πράσινοι Βορείου Αιγαίου για την 25η Νοεμβρίου, Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών  
 
Το Θέμα της βία κατά των γυναικών είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα που μας φορά και εμάς στην Ελλάδα. Το πρόβλημα δεν είναι μεγαλύτερο στην Ελλάδα από αλλά ευρωπαϊκά κράτη, η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι η δημόσια συζήτηση για το πρόβλημα της βίας στο σπίτι έχει ανοίξει στην Ελλάδα μόλις τα τελευταία χρόνια.
 
Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούς τις γυναίκες σε όλα τα νησιά μας «να σπάσουν τη σιωπή» και να απευθυνθούν στις κατά τόπους δομές στήριξης για να βρουν βοήθεια στα προβλήματα ενδοοικογενειακής βίας.
 
Η Καρολίνα Κρίστ, υποψήφια βουλευτής των Οικολόγων Πράσινων στις πρόσφατες εκλογές, και καθηγήτρια γυναικείων σπουδών έκανε την παρακάτω δήλωση:
 
 «Όταν περπάτησα στα χωριά για τις εκλογές και ήμουν μόνη μου με γυναίκες πάντα είπα ότι μια από της αρχές μας είναι η «μη βια». Τα μάτια των γυναικών που συναντούσα τα έλεγαν όλα. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει γυναίκα στην Ελλάδα--η και παντού--που δεν ξέρει προσωπικά, ή από κάποια φίλη τι σημαίνει βία μέσα στο σπίτι και πως η βία βλάπτει ζωές. Δεν μπορεί να υπάρχει ισότητα ανδρών και γυναικών όταν η γυναίκα υφίσταται βία. Η βία στο σπίτι δεν αρχίζει από «γυναίκεια σφάλματα» ούτε από «ανδρικό θυμό.»
Η βία στο σπίτι αρχίζει από την κυριαρχία και από την ιδέα που έχουν  κάποιοι ότι ο άνδρας έχει πάντα δίκιο. Για αυτό και δυο από τις αρχές των Οικολόγων πράσινων η «μη βία» και η «κοινωνική δικαιοσύνη» συμπληρώνουν η μια την άλλη και πάνε πακέτο. Είναι ώρα επιτέλους να μάθουν όλοι ότι η βία στο σπίτι δεν πρέπει να υπάρχει πια.»
 
Οικολόγοι Πράσινοι Βορείου Αιγαίου

Μοιράσου το άρθρο!