Κοινωνία

26/04/2016 - 09:30

Ένωση Καταναλώτων Λέσβου: Τι πρέπει να γνωρίζουμε στις Πασχαλινές αγορές

&n

bsp; Βιώνοντας σε καθημερινή βάση την αγωνία των καταναλωτών  που είναι  υποχρεωμένοι  με ένα  διαρκώς  συρρικνωμένο πραγματικό εισόδημα να ανταπεξέλθουν  στις πιεστικές  βιοτικές ανάγκες, θα θέλαμε να  επισημάνουμε  ορισμένα  απλά θέματα σχετικά  με τις Πασχαλινές  αγορές  με την ελπίδα ότι  αυτό θα βοηθήσει  να αποφευχθούν, στο μέτρο του δυνατού, άσκοπες δαπάνες, παγίδες, αγοράς  ακατάλληλων προϊόντων  καθώς και  αχρείαστη ταλαιπωρία.

 

  Συγκεκριμένα  για να γίνουν οι Πασχαλινές αγορές  πιο ευχάριστες  και ποιοτικές  χωρίς να μας εξαντλήσουν  οικονομικά  επισημαίνουμε, καταρχήν, τις παρακάτω βασικές  αρχές που πρέπει  να διέπουν τη συμπεριφορά του ορθολογικού καταναλωτή.

  • Προγραμματίζουμε  έγκαιρα και πάντα σύμφωνα με τις οικονομικές μας δυνατότητες τις αγορές μας.
  • Κάνουμε  όσο το δυνατόν λεπτομερή έρευνα αγοράς  συγκρίνοντας  τιμές και ποιότητα.
  • Ζητάμε οπωσδήποτε απόδειξη για τις αγορές μας  τόσο για λόγους τήρησης των φορολογικών  διατάξεων όσο  και για την  δυνατότητα επιστροφής του προϊόντος εάν διαπιστώσουμε εκ των υστέρων ότι αυτό είναι ελαττωματικό.
  • Οι αγορές μας γίνονται από επίσημα  καταστήματα είτε αυτά είναι στεγασμένα σημεία πώλησης είτε  υπαίθρια  που είναι εφοδιασμένα με την προβλεπόμενη άδεια λειτουργίας.

Ειδικότερα  επισημαίνουμε τα παρακάτω  για τις  αγορές  των παιδικών παιγνιδιών  που είναι ιδιαίτερα  αυξημένες  κατά τις γιορτές του Πάσχα.

  • Πρέπει να δίνουμε  ιδιαίτερη  προσοχή όταν αγοράζουμε  παιδικά παιγνίδια  ώστε αυτά να είναι  κυρίως ασφαλή αλλά  και το δυνατόν οικονομικότερα.
  • Είναι απαραίτητο να φέρουν την ένδειξη EU  πράγμα που πιστοποιεί την τήρηση  των προδιαγραφών  ασφάλειας που έχει θεσπίσει  η ευρωπαϊκή ένωση  για την κατασκευή τους.
  • Αγοράζουμε παιγνίδια  που αντιστοιχούν στην ηλικία των παιδιών  και ιδιαίτερα  όταν πρόκειται  για παιδιά  μέχρι τριών ετών.
  • Αποφεύγουμε  παιγνίδια  με αιχμηρά  σημεία, μακριά κορδόνια, ελατήρια που εκτινάσσονται, μικρά κομμάτια που  όταν αποσπώνται  μπορεί να γίνει η κατάποσή τους.      
  • -Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουμε  στα παιγνίδια που λειτουργούν  με ηλεκτρικό ρεύμα . Χρειάζεται τόσο η γνώση των τεχνικών χαρακτηριστικών τους  όσο και η  διασφάλιση ότι η  χρήση τους γίνεται με τον ενδεδειγμένο και ασφαλή τρόπο.
  • Χρειάζεται να διαβάζουμε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης που πρέπει να αναγράφονται στα ελληνικά πάνω στη συσκευασία του παιγνιδιού.
  • Ιδιαίτερα σημειώνουμε την ανάγκη οι γονείς και όλοι όσοι αγοράζουν λαμπάδες  αυτές τις μέρες  να είναι προσεκτικοί. Να αποφεύγεται  η αγορά λαμπάδων με περιττά  στολίδια , με ενσωματωμένες κούκλες  ή διάφορα παιγνίδια  που μπορεί να καλλιεργήσουν τον ατομικισμό  και την επιδειξιμανία   στο παιδί  οδηγώντας το  έτσι πρόωρα στο χώρο της υπερκατανάλωσης.

Για  να αποφύγουμε άσκοπες δαπάνες αλλά και για να αποτελέσουν τα παιγνίδια  μια ευχάριστη  διαδικασία που θα διασκεδάσει  τα παιδιά  ας προσέξουμε και τα παρακάτω:

  • Ας προγραμματίσουμε τις  αγορές μας με βάση  τις πραγματικές ανάγκες  των παιδιών μας  και σε σχέση πάντα με τις οικονομικές μας δυνατότητες.
  • Να  συζητάμε με τα παιδιά για τι παιγνίδια  θα αγοράσουμε  εξηγώντας  τους γιατί δεν αγοράζουμε όλα που διαφημίζονται στην τηλεόραση και  στις βιτρίνες ή έχουν οι φίλοι  τους.
  • Ας προτιμήσουμε παιγνίδια απλά , από φυσικά υλικά, καλαίσθητα και αν είναι δυνατόν να έχουν πολλές χρήσεις.

Τέλος ας έχουμε ως πυξίδα  ότι το καλύτερο παιγνίδι για τα παιδιά  είναι η  φιλική παρέα των  γονιών  και φυσικά  και των άλλων παιδιών. Ας το προσπαθήσουμε  ακόμη και αν  οι επαγγελματικές  ή και άλλες υποχρεώσεις  δεν αφήνουν πολλά περιθώρια.

 Η Ένωση Καταναλωτών Λέσβου  εύχεται σε όλους Καλό Πάσχα  και Καλή Ανάσταση

Μοιράσου το άρθρο!