Κοινωνία

17/04/2015 - 19:26

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομά στο Δήμο Λέσβου

style="text-align: justify;">Σχετικά με την επιστολή του κ. Νίκου Κούνδουρου, η Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του  Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου, Αναστασία Αντωνέλλη, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 
«Είναι δεδομένο ότι και στον καταυλισμό του Παπάδου, υπάρχουν προβλήματα που αφορούν την διαβίωση των ΡΟΜΑ. Προβλήματα που εμφανίζονται όπου υπάρχει γκετοποίηση. Προσωπικά επισκέφθηκα και αυτόν τον καταυλισμό, προκειμένου να έχω άποψη για τις συνθήκες διαβίωσης εκεί. Γνωρίζω επίσης τις διαμαρτυρίες των κατοίκων στις οποίες έρχεται να προστεθεί και αυτή του κυρίου Κούνδουρου με άλλη αιτιολογία. Είναι κατανοητές και σεβαστές οι διαμαρτυρίες αυτές. Όμως κατά την γνώμη μου δεν είναι λύση η αποσπασματική μεταφορά ενός καταυλισμού σε ένα άλλο μέρος μιας και αυτό απλά θα σήμαινε την μεταφορά του προβλήματος. Λύση θα μπορούσε να είναι μια συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος του κοινωνικού αποκλεισμού των ΡΟΜΑ και της σχεδιασμένης ενσωμάτωσης τους στην κοινωνία.. 
Έτσι   εμείς ως Δήμος Λέσβου, κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με την διαμόρφωση Ευρωπαϊκού Προγράμματος, για την κοινωνική ενσωμάτωση των ΡΟΜΑ, στην διαβούλευση η οποία έγινε με ευθύνη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου παρουσία στελεχών της Διαχειριστικής Αρχής και της ΜΟΔ, σε τηλεδιάσκεψη με τους υπόλοιπους δήμους της Περιφέρειας.
Οι προτάσεις του Δήμου μας υιοθετήθηκαν πλήρως και ως εκ τούτου στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να τρέξει Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα το οποίο θα αφορά τους ΡΟΜΑ και του οποίου δικαιούχος θα είναι και ο Δήμος Λέσβου.
Πιο συγκεκριμένα οι προτάσεις τις οποίες υποβάλλαμε αφορούσαν  
Α) στέγαση, Β)παροχές υγείας, Γ) εκπαίδευση και Δ) δυνατότητα εργασίας
Σε ότι αφορά την στέγαση, η οποία και σχετίζεται με τις εν λόγω  διαμαρτυρίες ζητήσαμε να υπάρχει η δυνατότητα επιδότησης ενοικίου, με δικαιούχους τους ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών, με σκοπό οι ΡΟΜΑ που επιθυμούν, κατόπιν παρεμβάσεων και συμβουλευτικής  από τους ανάλογους επιστήμονες, να μπορούν να κατοικούν εντός τους αστικού ιστού. Τούτο θα έχει ως σταδιακό όφελος την κοινωνική τους ενσωμάτωση, με στόχο την κατάργηση των καταυλισμών και την γκετοποίηση που αυτή επιφέρει, με όλα τα συνεπακόλουθα της όπως παραβατικότητα κ.λ.π. Είναι γνωστό ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ο άνθρωπος αναγκάζεται να γίνει νομοταγής, όταν η ελευθερία του προσκρούει στο δικαίωμα ελευθερίας του άλλου.  Συγχρόνως θα ωφεληθεί η τοπική οικονομία αφού ως γνωστόν η κρίση πλήττει και τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων προς ενοικίαση. Ζητήθηκε δε να υπάρξει πρόνοια στο εν λόγω Πρόγραμμα, πρόβλεψη αποζημίωσης φθορών από την  χρήση των μισθίων. Επίσης θα υπάρξουν δυνατότητες από το Πρόγραμμα για έργα κοινής ωφέλειας στις εν λόγω περιοχές όπως παιδικές χαρές, γήπεδα κ.λ.π.
Για όσους δε ΡΟΜΑ δεν θελήσουν ή δεν υπάρξει ενδιαφέρον από ιδιοκτήτες ακινήτων να εξασφαλιστεί η στέγαση τους σε κανονικές κατοικίες, θα υπάρξει η δυνατότητα παρεμβάσεων με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η διαβίωση τους σε συνθήκες ζωής που δεν θα είναι τουλάχιστον προσβλητικές για τον πολιτισμό μας. Επομένως θα συνιστούσα λίγη υπομονή και ανοχή προς το παρόν, μιας κι όπως είπα είδη έχουμε δρομολογήσει την δυνατότητα επίλυσης του εν λόγω προβλήματος, δια μέσου του Ευρωπαϊκού Προγράμματος.
Τώρα ως προς την παραβατικότητα τους, ισχύει ότι ισχύει για όλους. Είναι υποχρέωση της Αστυνομίας η τήρηση του Νόμου και της Τάξης.
Στο παρόντα χρόνο, με περιορισμένα τα οικονομικά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, εμείς ως Δήμος, με δεδομένη την πεποίθηση ότι δεν αρκεί μόνο να ζητάς από τον πεινασμένο να μην κλέβει, προσπαθούμε είτε με τρόφιμα, γάλατα βρεφικά, ρούχα κ.λ.π. είτε με την παροχή δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, να βοηθήσουμε αυτούς τους διαφορετικούς συνανθρώπους μας, μιας και δεν νοείται πολιτισμένη  κοινωνία χωρίς τον σεβασμό στην διαφορετικότητα, πιστοί στην αρχή της ισοτιμίας των πολιτών. Οι ΡΟΜΑ, δεν είναι «παιδιά ενός κατώτερου Θεού», είναι άνθρωποι περιθωριοποιημένοι με σωρευμένα πάρα πολλά προβλήματα χρόνων, θύματα ενός κοινωνικού αποκλεισμού και ρατσισμού από την ίδια την Ελληνική Πολιτεία. Έ, καιρός είναι να δούμε τα αίτια και να κάνουμε κάτι ουσιαστικό γι’ αυτό. Εμείς ως Δήμος θα αξιοποιήσουμε και θα δουλέψουμε γι’ αυτό, με την μόνη δυνατότητα που έχουμε: Το εκπονούμενο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, μόνη διέξοδο για μας, στην πτωχευμένη Ελληνική μας πραγματικότητα.
Από κει και πέρα θα ήταν καλόδεκτη οποιαδήποτε έμπρακτη βοήθεια από οπουδήποτε, προκειμένου να μην υπάρχουν «φαβέλες» για κανέναν Έλληνα Πολίτη. Τελικά ίσως αυτό να είναι και το ζητούμενο του πολιτισμού  για την Ελλάδα του σήμερα, που ναι μεν διαθέτει  πάμπολλα έργα πολιτισμού, αλλά οι πολίτες της ζουν σε συνθήκες βαρβαρότητας.
 

Μοιράσου το άρθρο!