Κοινωνία

18/05/2016 - 20:52

Φεύγει ο "Πλάτανος" - Ξηλώνει τη δομή στη Σκάλα Συκαμιάς

Η

«Αυτοργανωμένη Δομή Πλατάνου για την Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες», η πιο γνωστή δομή αλληλέγγυων στη Συκαμνιά της βόρειας Λέσβου, με δεδομένο ότι «οι προσφυγικές αφίξεις στη βόρεια Λέσβο είναι σχεδόν μηδενικές» και «η κατάσταση δεν φαίνεται να αλλάζει» ανακοίνωσε πως «έρχεται πλέον η ώρα που η δομή κλείνει σιγά-σιγά τον κύκλο της και πρέπει σταδιακά να απομακρυνθεί από το χώρο που φιλοξένησε τη δράση μας όλους αυτούς τους μήνες».

 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση «το κλείσιμο και απομάκρυνση των υλικών της δομής θα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με την πολύμηνη λειτουργία της». Χαρακτηριστικά σημειώνεται πως «θέλουμε να γίνει με συνέπεια στις αρχές μας, με αξιοπρέπεια, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες και στην τοπική κοινωνία της Σκάλας Συκαμιάς.
 
Γι’ αυτό και έχουμε ήδη ξεκινήσει επικοινωνίες με δομές υποστήριξης προσφύγων/μεταναστών σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να ελέγξουμε τις τρέχουσες ανάγκες σε υλικά και εξοπλισμό. Για να πραγματοποιηθεί η αποδόμηση του καταυλισμού και η απομάκρυνση των υλικών χρειάζονται πολλά χέρια. Όπως επίσης για τη μεταφορά των υλικών, αλλά και για την εξόφληση των αθροισμένων οικονομικών εκκρεμοτήτων χρειάζονται αρκετά χρήματα. Εντός της εβδομάδας θα δημοσιεύσουμε λίστα των αναγκαίων εξόδων για το κλείσιμο της δομής και την μεταφορά των υλικών, καθώς επίσης και το πού σκοπεύουμε να στείλουμε τα υλικά».
 
Με την ανακοίνωση καλείται «ο κόσμος της αλληλεγγύης που από την πρώτη στιγμή στήριξε με κάθε τρόπο την δράση της Αυτοργανωμένης Δομής του Πλατάνου να συνδράμει προκειμένου να γίνει χρήση του συνόλου των υλικών της δομής εκεί όπου σήμερα είναι απαραίτητα, προκειμένου να απομακρυνθούν οι κατασκευές από το χώρο της πλατείας του Πλατάνου και να θυμούνται οι κάτοικοι της Σκάλας από την αυτοοργάνωση, πάνω απ' όλα, την αξιοπρέπειά της».
 
Οι εργασίες απεγκατάστασης της δομής θα ξεκινήσουν το προσεχές Σαββατοκύριακο.
 
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Μοιράσου το άρθρο!