Κοινωνία

14/06/2017 - 17:01

Φήμες για μεγάλο σεισμό στην περιοχή του Πλωμαρίου - Ανακοίνωση Συντονιστικού Οργάνου

&n

bsp;

Σχετικά με την ύπαρξη φημών οι οποίες διαδίδονται τις τελευταίες ώρες στην περιοχή του Πλωμαρίου και γενικότερα στο νησί της Λέσβου για επικείμενο μεγάλο σεισμό, το Συντονιστικό Όργανο κατά τη διάρκεια της σημερινής του συνεδρίασης αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση της ακόλουθης ανακοίνωσης:

 

«Πρόκειται για διασπορά ψευδών ειδήσεων που έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση αναιτιολόγητου πανικού στους πολίτες.

Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών και μην δίνεται σημασία στις φημολογίες, όπως άλλωστε τονίστηκε και στη χθεσινή κοινή ανακοίνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Η θεσμοθετημένοι επιστημονικοί φορείς της χώρας παρακολουθούν συστηματικά και αδιάλειπτα την εξελισσόμενη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή και ενημερώνουν τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας δια μέσου της Επιστημονικής Επιτροπής Βραχυπρόθεσμης Εκτίμησης της Σεισμικής Δραστηριότητας του ΟΑΣΠ».


 

Ανακοίνωση και από το Δήμο Λέσβου

Διάψευση φημολογίας περί επικείμενου σεισμού

 

Θέλουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες ότι η φημολογία περί επικείμενου σεισμού τις επόμενες ώρες στο νησί μας διαψεύδεται κατηγορηματικά από το αρμόδιο Υπουργείο, από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών και από τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας. 

Οι αρμόδιες αρχές και ο Δήμος Λέσβου, επιφυλάσσονται παντός νομίμου δικαιώματος και δεν θα διστάσουν να κινηθούν νομικά εναντίον οποιουδήποτε προβαίνει σε διασπορά ψευδών ειδήσεων και δημιουργεί πανικό στους πολίτες και βλάπτει τον τόπο μας.

Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας να μην υιοθετούν ανεύθυνες φημολογίες και αν επιθυμούν οποιαδήποτε πληροφόρηση σχετικά με τη σεισμική δραστηριότητα να απευθύνονται στο Τοπικό Συντονιστικό Όργανο τηλ. 2251350280, στο αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ή στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο – Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. 

---------------------

 

Στη Λέσβο για άλλη μια φορά έχουμε μπερδέψει μερικά πράγματα. Άλλο οι φήμες άλλο οι επιστημονικές απόψεις. Οι επιστημονικές απόψεις για τη σεισμική ακολουθία είναι σεβαστές και καλό είναι να ακούγονται είτε μας αρέσουν είτε όχι. Κάθε επιστήμονας είναι υπεύθυνος για όσα λέει. Εξάλλου κανείς δεν υπογράφει συμβόλαιο ούτε με τον Εγκέλαδο ούτε με τη ζωή γενικά... Πριν από λίγο προκλήθηκε αναστάτωση στο Πλωμάρι όταν κάποιοι κάτοικοι παρατήρησαν μείωση της στάθμης της θάλασσας. Αυτό τους έκανε να βγάλουν συμπέρασμα ότι σύντομα θα γίνει μεγάλος σεισμός. Και σωστά πριν από λίγο το Συντονιστικό Όργανο έβγαλε σχετική ανακοίνωση διάψευσης των φημών. Όσοι σκόπιμα μπερδεύουν φήμες και επιστημονικές απόψεις απλά προσπαθούν να καλύψουν την ανεπάρκειά τους ή και κάτι άλλο...

Μοιράσου το άρθρο!