Κοινωνία

20/06/2016 - 07:05

Για τους πρόσφυγες του χτες και του σήμερα Τιμητικές διακρίσεις στους Προσκόπους της Λέσβου

Η

Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) το δευτεροβάθμιο όργανο όλων των Σωματείων, Συλλόγων, Ενώσεων, Εστιών,  με καταγωγή από το σύνολο της  Μικράς Ασίας, την Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο την Τένεδο και όλη την Ανατολική Θράκη και το παλιότερο πνευματικό ίδρυμα του Μικρασιατικού Ελληνισμού η «Εστία Νέας Σμύρνης» τίμησαν σήμερα Κυριακή 19 Ιουνίου το πρωί, τους Προσκόπους της Λέσβου.

Το μετάλλιο της Ομοσπονδίας συνοδευόμενο από τιμητικό δίπλωμα απονεμήθηκε από το γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Δημήτρη Παντέλα στη σημαία των Προσκόπων της Λέσβου, για την αλληλεγγύη τους στους σύγχρονους πρόσφυγες τον τελευταίο χρόνο και όχι μόνο. Αλλά και για τη στήριξη που παρείχαν με πράξεις τους στην τοπική κοινωνία ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα από τις προσφυγικές ροές.
Το τιμητικό δίπλωμα της «Εστίας Νέας Σμύρνης» απονεμήθηκε από τον πρόεδρο της Γιάννη Παπαδάτο στην Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Λέσβου «για τις υπηρεσίες που προσέφεραν οι Έλληνες Πρόσκοποι στους πρόσφυγες του χτες της Μικρασίας και τους πρόσφυγες του σήμερα. Για την αλτρουιστική τους βοήθεια, συμπαράσταση και στήριξη στους αδύνατους της ιστορίας».
Οι απονομές πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της καθιερωμένης εκδήλωσης στη μνήμη των «μικρών ηρώων» Προσκόπων που εκτελέσθηκαν στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας και όλων των Προσκόπων των Ομάδων της Μικρασίας στο χρονικό διάστημα 1919 - 1922 πραγματοποιήθηκε στην Εστία της Περιφέρειας των προσκόπων της Λέσβου στο Μακρύ Γιαλό της Μυτιλήνης.
 
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο μνημείο των πεσόντων υπέρ της πατρίδας Προσκόπων του Aϊδινίου και των 74 Προσκοπικών ομάδων που λειτούργησαν στη Μικρασιατική γη στο διάστημα Μάιος 1919 – Σεπτέμβριος 1922.
 
Μετά το καθιερωμένο θρησκευτικό μνημόσυνο και τις καταθέσεις στο μνημείο λουλουδιών και δάφνινων στεφανιών, ο Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Λέσβου Tριαντάφυλλος Σβώρος αναφέρθηκε στην επέτειο σαν «διαδήλωση» για την υπόθεση της ειρήνης στην περιοχή.
«Ήρθαμε εδώ, είπε, στη σκιά του αγάλματος του Ελευθέριου Βενιζέλου εδώ δίπλα μας που έκανε τη ηττημένη Ελλάδα του 1897, Ελλάδα των πέντε θαλασσών και των δυο ηπείρων. Στη σκιά του Αγάλματος της Εθνικής Αντίστασης με τη συμμετοχή σε αυτή πολλών προσκόπων πέντε από τους οποίους έδωσαν σε ετούτο το νησί τη ζωή τους. Ήρθαμε σήμερα να πούμε μέρα σημαδιακή για τη νεολαία του τόπου μας πως ετούτη η άγνωστη μικρή - μεγάλη μας ιστορία δεν είναι γραμμένη σε κανένα βιβλίο ιστορίας. Δεν διδάσκεται σε κανένα σχολείο.
Την κρατάμε λοιπόν στην καρδιά μας. Την παραδίδουμε από γενιά σε γενιά, από παλιό πρόσκοπο σε νεώτερο, μαζί με τα όπλα μας. Καταπώς κάνουμε σε ετούτη τη γη έναν αιώνα τώρα. Καταπώς παραδίνουμε τα ξύλινα μας κοντάρια, τον προσκοπικό μας σουγιά και την υπόσχεση μας. Που δίνουμε ενώπιον Θεού και ανθρώπων. Να αγαπάμε την πατρίδα μας και τους ανθρώπους.».
 
Η εκδήλωση συγκέντρωσε εκτός από Προσκόπους και παλιούς Προσκόπους με μέλη των οικογενειών τους και εκπροσώπους των τοπικών αρχών. Ανάμεσα τους ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός ο οποίος συνεχάρη τους προσκόπους της Λέσβου για τις πρωτοβουλίες τους και την εν γένει δράση τους σε όφελος της κοινωνίας και των ανθρώπων. Παρόντες επίσης ο πρώην Δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Βουνάτσος, ο Στρατιωτικός Διοικητής Λέσβου Υποστράτηγος Αναστάσιος Πάτμιος με στελέχη του Επιτελείου του και άλλοι εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων και του αδελφού Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού. Πολλοί από τους παραπάνω συμμετείχαν στην εκδήλωση και με την ιδιότητα του παλιού Προσκόπου.
Στην εκδήλωση τη διοίκηση του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων εκπροσώπησε ο αναπληρωτής Γενικός Έφορος Δημήτρης Μανίκης

Μοιράσου το άρθρο!