Κοινωνία

24/11/2015 - 18:37

Γυναίκες σπάστε την σιωπή σας! - Δράσεις στη Μυτιλήνη για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Η Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του  Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου, κα Αναστασία Αντωνέλλη, για την αυριανή Ημέρα 25 Νοεμβρίου, η οποία έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.
Για την Ελλάδα μερικά από τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι:
•    Η βία κατά των γυναικών είναι κυρίως υπόθεση ενδοοικογενειακή, καθώς το 68% των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση είναι έγγαμες.
•    Γυναίκες και ιδιαίτερα εκείνες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες -(οι πληθυσμιακές ομάδες που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες και σύνθετες δυσκολίες στην εύρεση εργασίας και στην συμμετοχή τους στα κοινωνικά δρώμενα)-, επιλέγουν να μείνουν σε μια κακοποιημένη σχέση (οικογενειακή ή επαγγελματική) λόγω οικονομικής εξάρτησης.
•    Η αντίληψη ότι η κακοποιημένη γυναίκα είναι συνήθως χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και εισοδήματος, δεν επιβεβαιώνεται. 7 στις 10 γυναίκες - θύματα είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή και ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης. Το ίδιο ισχύει και για την οικονομική κατάσταση, καθώς 6 στις 10 γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση βρίσκονται σε μέτρια ή καλή οικονομική κατάσταση.
•    Περισσότεροι από τους μισούς δράστες είναι δευτεροβάθμιας ή ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ ένας στους δέκα εκ των δραστών είναι άνεργος.


Η οικονομική κρίση επιδείνωσε τα ανωτέρω συμπεράσματα. Δυστυχώς πάρα πολλές φορές η γνωστή γκρίνια που γεννά η ανέχεια, μετατρέπεται ή μάλλον εκτονώνεται σε πράξεις βίας κατά των αδυνάμων μελλών μιας οικογένειας ή μιας κοινωνίας. Η Χώρα μας, η οποία βιώνει τα τελευταία χρόνια τα τραγικά αποτελέσματα μιας απάνθρωπης οικονομικής κρίσης, ως συνέπεια της, βιώνει επίσης  την έξαρση των φαινόμενων βίας κατά γυναικών,.
Εμείς ως Δήμος Λέσβου, διαβλέποντας την έξαρση  της βίας ως αποτέλεσμα της κατάστασης που περιέγραψα, καταφέραμε ως γνωστόν, με Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση να διαθέτουμε  Ξενώνα για Γυναίκες Θύματα Βίας και τα παιδιά τους, ούτως ώστε να είμαστε το άμεσο «καταφύγιο» τους, όσο και αν απευχόμασταν να υπάρχουν «ωφελούμενες» για αυτή μας την δομή. Δυστυχώς όμως επιβεβαιωθήκαμε.  Η αύξηση των ωφελουμένων γυναικών και παιδιών του Ξενώνα μας, κατά το τελευταίο πεντάμηνο,  αποδεικνύει πρώτα από όλα ότι όσο και αν απευχόμαστε την βία, αυτή υπάρχει και καλά κρατεί και στο τόπο μας. Αποδεικνύει επίσης ότι ο Ξενώνας μας κατέκτησε την εμπιστοσύνη των γυναικών θυμάτων βίας, μιας και έχει γίνει αντιληπτός ο σκοπός μας:  να είμαστε αρωγοί τους, με την παροχή στέγης, τροφής και υποστήριξης από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, προκειμένου «να σταθούν στα πόδια τους», να πάψουν να υπομένουν βίαιες συμπεριφορές και να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή για κείνες και για τα παιδιά τους. Και όλα αυτά φυσικά με απόλυτη εχεμύθεια.


Με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, απευθύνομαι στις γυναίκες που είναι θύματα βίας και τους λέγω:
Σπάστε την σιωπή σας! Μην υπομένετε άλλο! Μην υποτιμάτε άλλο τους εαυτούς σας και  διεκδικήσετε μια ζωή χωρίς θύτες, χωρίς αισθήματα κατωτερότητας και  ενοχής, χωρίς φόβο και βία. Δεν σας αξίζει και δεν σας τιμά να ζείτε τόσο εσείς όσο και τα παιδιά σας, μέσα στο τρόμο, την απόγνωση, την υποτίμηση και την κακοποίηση. Η ζωή είναι δώρο και έχετε υποχρέωση όχι μόνο στον εαυτό σας, αλλά και έναντι των προτύπων ζωής που δημιουργείτε για τα παιδιά σας, να τιμήσετε και να σεβαστείτε το δώρο τούτο, μακριά από ρόλους υποτιμητικούς και επικίνδυνους για την ψυχική και σωματική σας υγεία και ακεραιότητα!  Εμείς, ως Δήμος Λέσβου, είμαστε δίπλα σας.


Αύριο Τετάρτη 25 Νοεμβρίου μαζί με το προσωπικό του Ξενώνα μας, θα είμαστε  στην αγορά-Ερμού, μοιράζοντας φυλλάδια για την ενημέρωση σας.


Κι αν όμως σας είναι δύσκολο το πέρασμα από την Ερμού, ρωτήστε για τον Ξενώνα μας, στα γραφεία του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας, Αγίας Ειρήνης 10 Μυτιλήνη, τηλ. 2251027501, στην Αστυνομία, στο Νοσοκομείο, στις Ενορίες, στο Δήμο μας.
  Είμαστε εδώ, είμαστε κοντά σας, έτοιμοι να σεβαστούμε το πρόβλημα και μαζί, να σας βοηθήσουμε να το  αντιμετωπίσετε.»   
 

Μοιράσου το άρθρο!