Κοινωνία

06/04/2019 - 16:07

Η επικίνδυνη φιάλη οξυγόνου "χάρισε" 80% αναπηρία σε πυροσβέστη από την Αγιάσο - Η απόφαση του δικαστηρίου - Αποκλειστική δήλωση

Μ

όνο ηθική είναι η δικαιώση για τον πυροσβέστη από την Αγιάσο Χριστόφα Τζαναβάρη.

Απαλλάχτηκαν από τις κατηγορίες οι 4 αξιωματικοί της ΕΜΑΚ ωστόσο το δικαστήριο δέχθηκε ότι η κατάσταση της υγείας του έχει άμεση σύνδεση με την άσκηση που έγινε το 2012 αλλά οι ευθύνες είναι σε  υψηλότερα κλιμάκια...

Μέτα από επτά χρόνια δικαστικής διαμαχής οι τέσσερις αξιωματικούς της 3ης ΕΜΑΚ οι οποίοι κατηγορήθηκαν για την πρόκληση σωματικών βλαβών από αμέλεια σε βάρος 43χρονου - σήμερα - πυροσβέστη από την Αγιάσο Λέσβου, ο οποίος συμμετείχε σε άσκηση που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο το 2012 απαλλάχθηκαν χθες Παρασκευή από κάθε κατηγορία.

Δεν έκρυψαν τη συγκίνηση και την ικανοποίηση τους για τη λήξη της δικαστικής περιπέτειας που βάρυνε στους ώμους τους όλα αυτά τα χρόνια. Δεν παρέλειψαν, επίσης, να εκφράσουν τη συμπαράσταση τους και στον 43χρονο συνάδελφο τους, ο οποίος εξακολουθεί να υποστηρίζει πως υπέστη ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία του από τη χρήση αναπνευστικής συσκευής που δεν είχε συντηρηθεί σωστά.

Ο  Χριστόφας Τζανάβαρης μίλησε αποκλειστικά στο Lesvosnews.net και δήλωση: "Είμαι πολύ χαρούμενος που η ελληνική δικαιοσύνη τους παρέδωσε στην υπηρεσία για να συνεχίσουν  το δύσκολο έργο τους και τους εύχομαι ολόψυχα καλή συνέχεια στην ζωή τους"

 

Ο Χριστόφας Τζανάβαρης συμμετείχε σε άσκηση που είχε διοργανώσει η 3η ΕΜΑΚ Κρήτης σε συνεργασία με το Αρχηγείο της πυροσβεστικής. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στη διάρκεια της άσκησης χρησιμοποίησε  αναπνευστική συσκευή χαλύβδινου τύπου που του χορηγήθηκε. Ο άνδρας, αισθάνθηκε έντονη δυσφορία και δύσπνοια από τις πρώτες εισπνοές, και του παρασχέθηκαν επί τόπου οι πρώτες βοήθειες.Το ίδιο βράδυ υπέστη καρδιακό επεισόδιο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με διάγνωση ισχαιμική καρδιοπάθεια με εμμένουσα περικαρδίτιδα.

 

Ο 35 χρόνος τότε Χριστόφας Τζανάβαρης όπως τόνισε η δικηγόρος του, Παναγιώτα Παντελεάκη, υπέστη δηλητηρίαση, από κακή συντήρηση αναπνευστικών συσκευών και προσεβλήθη από στεφανιαία νόσο, μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο, αναπνευστικά προβλήματα και λευχαιμία. «Το δικαστήριο δεν αναίρεσε τη σχέση που έχει ο εγκαλών με το μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο και ό,τι άλλο έπαθε, απλά έκρινε ότι οι κατηγορούμενοι δεν είχαν την άμεση ευθύνη για το ό,τι συνέβη σε αυτόν. Η ευθύνη ξεκινάει από πολύ υψηλότερα, από το αρχηγείο το οποίο υποχρηματοδοτεί τις υπηρεσίες, δεν εκπαίδευε, τουλάχιστον μέχρι τότε, άτομα για να μπορέσουν να τις συντηρήσουν, δεν τηρούσε τις προδιαγραφές που έπρεπε να τηρούνται, με αποτέλεσμα όταν συνέβη ό,τι του συνέβη από τις 1850 αναπνευστικές συσκευές που κυκλοφορούσαν σε όλες τις υπηρεσίες της Πυροσβεστικής οι 820 να κριθούν ακατάλληλες» διευκρίνισε η κ. Παντελεάκη.

Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου, απάλλαξε από κάθε κατηγορία τους τέσσερις αξιωματικούς, μεταξύ των οποίων και τον νυν διοικητή της 3ης ΕΜΑΚ, απόφαση που άκουσαν με ικανοποίηση οι αξιωματικοί και οι συνήγοροι τους.

«Σήμερα το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι δεν συντρέχει αιτιώδης σύνδεσμος ανάμεσα σε καμιά πράξη ή παράλειψή τους και για το αποτέλεσμα που επήλθε. Σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε νομική βάση προκειμένου να στοιχειοθετήσει κάποια ευθύνη, τουλάχιστον του δικού μου εντολέα, του διοικητή της 3ης ΕΜΑΚ» εξήγησε ο δικηγόρος Νίκος Σκουλάς, ενώ η συνήγορος υπεράσπισης Αλεξάνδρα Σπανάκη δήλωσε: «Η έλλειψη οποιασδήποτε βασιμότητας της κατηγορίας επιβεβαιώθηκε και αναδείχθηκε από τη διαδικασία. Η αθώωση θεωρώ ότι για το δικαστήριο ήταν μονόδρομος. Ήταν πραγματικά μια διαδικασία που ανυψώνει τον νομικό μας πολιτισμό».

Ο τότε διοικητής της 3ης ΕΜΑΚ και σήμερα διοικητής Π.Υ Ηρακλείου Γιώργος Τσικαλάς που ήταν εκ των κατηγορουμένων είπε ότι η δικαιοσύνη έπραξε το καθήκον της. «Ευχαριστώ τους ανθρώπους που επί 7 χρόνια περάσαμε αυτή την ταλαιπωρία και βγήκαμε τελικά όπως μας άξιζε, νικητές. Να ευχηθώ και στον άνθρωπο που πέρασε ταλαιπωρία με την υγεία του να έχει υγεία και να είναι δυνατός και να μπορεί να συνεχίσει τη ζωή του όπως εμείς».

 

Αξίζει να τονιστεί ότι ο δικαστικός αγώνας και η έρευνα του Χριστόφα Τζανάβαρη ανάγκασε την τότε ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να κάνει ελέγχους σε όλες τις συσκευές οξυγόνου και να παρθούν μέτρα για τη σωστή συντήρησή τους.  Είναι σίγουρο ότι ο Χριστόφας Τζαναβάρης έσωσε πολλούς συναδέλφους του...

 

------

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι το Lesvosnews.net παρακολουθεί από εδώ και 6 χρόνια από κοντά την υπόθεση.  Δείτε όλες τις αναρτήσεις μας επιλέγοντας τη λέξη κλειδή "Χριστόφας Τζαναβάρης"

Μοιράσου το άρθρο!