Κοινωνία

15/03/2017 - 07:00

Η φωτιά στο Θεομήτωρ Αγιάσου κατέληξε σε τραγωδία...

&n

bsp;

Σε τραγωδία εξελίχθηκε η φωτιά που ξέσπασε στις 26 Ιανουαρίου στο ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας Αγιάσου Λέσβου, όταν είχαν τραυματισθεί δυο τρόφιμοι.

Όπως αποκάλυψε η ημερήσια εφημερίδα της Μυτιλήνης "Νέα της Λέσβου", με  δημοσίευμά της, το περασμένο Σάββατο, το βράδυ, κατέληξε σε νοσοκομείο της Αθήνας ο ένας από τους δυο νοσηλευόμενους τραυματίες, ενώ παραμένει νοσηλευόμενος ο δεύτερος, που ήδη έχει υποστεί ακρωτηριασμούς και στα δυο του πόδια.

Μετά τον τραυματισμό τους και οι δυο νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου είχαν ακρωτηριασθεί προκειμένου να παραμείνουν στη ζωή. Πριν από περίπου δυο εβδομάδες κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά τους στην Αθήνα, όταν η υγεία τους επιδεινώθηκε.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα της Μυτιλήνης, ο 62χρονος ήταν επί χρόνια καθηλωμένος στο κρεβάτι λόγω της πάθησής του. Όπως είχε διαπιστώσει τότε η Πυροσβεστική, η φωτιά είχε ξεκινήσει από βραχυκύκλωμα στο φωτιστικό, ακριβώς πάνω από το κρεβάτι του άτυχου 62χρονου, που τελικά κατέληξε.

Ο 52χρονος, που νοσηλεύεται και αυτός, έσπευσε να τον βοηθήσει και τυλίχθηκε και εκείνος στις φλόγες. Οι πληροφορίες αρχικά ανέφεραν ότι οι δυο τους βρισκόταν στον ίδιο θάλαμο. Άλλοι όμως αναφέρουν σήμερα, ότι βρισκόταν στον διάδρομο και έσπευσε να βοηθήσει όταν άκουσε τις κραυγές του άτυχου 62χρονου.

Η φωτιά στο ίδρυμα "Θεομήτωρ" είχε προκαλέσει την παρέμβαση της Εισαγγελίας και τότε κλήθηκαν για καταθέσεις, με την διαδικασία του αυτοφώρου, ο πρόεδρος του ιδρύματος, Προκόπης Μαϊστρέλλης. Λίγες ημέρες μετά, ο κ. Μαϊστρέλλης, ο οποίος μετρούσε μόλις τρεις μήνες στη θέση του προέδρου, υπέβαλλε την παραίτησή του στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας όπου υπάγεται το ίδρυμα. Η παραίτηση αυτή, που υποβλήθηκε για δεύτερη φορά πριν λίγες μέρες, δεν έχει γίνει ακόμα δεκτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

up date διόρθωση :  Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής κος Νίκος ΜΠΑΜΠΑΚΟΣ  όπως μας ενημέρωσε δεν κλήθηκε να δώσει κατάθεση και λανθασμένα αναφέρθηκε στο αρχικό δημοσίευμα της εφημερίδας ότι έχει δώσει κατάθεση.

 

 

-----------

 

Δύο ημέρες αργότερα (από το συμβάν)  ο Προέδρος του Δ.Σ. του Κ.Κ.Π. Π.Β.Α., κ. Προκόπη Μαϊστρέλλη είχε αναφέρει:

Προχθές  (26/01/2017)  το απόγευμα (4:30 μμ), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, από βραχυκύκλωμα σε φωτιστικό σώμα προκλήθηκε πυρκαγιά σε θάλαμο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, στον οποίο περιθάλπονταν δυο τρόφιμοι. Τα φλεγόμενα θραύσματα του φωτιστικού έπεσαν πάνω στα κλινοσκεπάσματα του ενός τροφίμου, που άρπαξαν φωτιά, αλλά περιορισμένων διαστάσεων. Οι εργαζόμενοι της βάρδιας έσπευσαν και την έσβησαν σε ελάχιστα λεπτά. Γι’ αυτό και καθυστέρησαν να ενημερώσουν την Πυροσβεστική Υπηρεσία (το θεώρησαν περιττό), αφού κύριο μέλημά τους ήταν να απομακρύνουν τους υπόλοιπους περιθαλπόμενους σε μέρος ασφαλές. Να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι περιθαλπόμενοι πάσχουν από ψυχοσωματικά προβλήματα και προβλήματα επικοινωνίας.
 
Ειδοποιήθηκε αμέσως το ΕΚΑΒ και μέσω αυτού ειδοποιήθηκε το Αστυνομικό Τμήμα Αγιάσου. Εξαιτίας του βραχυκυκλώματος έγινε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος και προκλήθηκε βλάβη στην κεντρική θέρμανση καθώς ενεργοποιήθηκε το σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης. Για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων έτρεξαν να παράσχουν τη βοήθειά τους πολλοί εργαζόμενοι, ακόμα και αρκετοί που δεν είχαν βάρδια! Στις 7:30 μμ όλα είχαν τακτοποιηθεί.


 

Μοιράσου το άρθρο!