Κοινωνία

01/02/2016 - 17:36

Η γιαγιά της Λέσβου Αιμιλία Καμβύση, το Νόμπελ και... η Σαπφώ

Μία από τις τρεις γιαγιάδες της Λέσβο που τάισαν το προσφυγόπουλο προτάθηκε επίσημα σήμερα σε συνέντευξη τύπου για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, από την Ακαδημία Αθηνών, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και τη Σύνοδο των Πρυτάνεων των ελληνικών πανεπιστημίων.

 
Ο δημοσιογράφος Στρατής Μπαλάσκας με την ευκαιρία της σημερινής ανακοίνωσης ανάρτησε την παραπάνω φωτογραφία και έγραψε στον λογαριασμό στο facebook:

Στη Σκάλα Συκαμνιάς την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα, με την 85χρονη Αιμιλία Καμβύση (δεξιά), υποψήφια από χθες το βράδυ για το βραβείο Νόμπελ ειρήνης και τις δυο φίλες της, την 86χρονη Μαρίτσα Μαυραπίδου (στο κέντρο) και την 89χρονη Ευστρατία Μαυραπίδου (δεξιά).

Παιδιά Μικρασιατών προσφύγων από το Μοσχονήσι κι οι τρεις ζήσαν όλη τους τη ζωή στα προσφυγόσπιτα τους, στο ψαροχώρι της Σκάλας Συκαμνιάς. Κι έγιναν χάρη στη μοναδική «μαγκιά» του πρόσφυγα που την κουβαλά γραμμένη θαρρείς ο καθένας μας στο DNA του, σύμβολα των εθελοντών κατοίκων της Λέσβου.

Οι τρεις γιαγιάδες με το προσφυγόπουλο στην αγκαλιά τους που ταξίδεψαν ετούτη τη «μαγκιά» του Μικρασιάτη στα πέρατα της γης.

Κι η Σαπφώ η πατριώτισσα μας να επιμένει:

«Βάρυνε η ψυχή μου, τα γόνατα δε με βαστούν κι ας χόρευαν κάποτε γοργά σαν ελαφάκι. Συχνά γι’ όλα αυτά στενάζω. Μα τι μπορώ να κάνω; Να μην γεράσει ο άνθρωπος δεν γίνεται. Λένε πως κάποτε τον Τιθωνό ροδόχερη η Αυγή από έρωτα γεμάτη έφτασε κουβαλώντας τον στις εσχατιές της γης. Όμορφος ήτανε και νιος, όμως κι αυτόν στην ώρα τους τα γκρίζα γηρατειά τον πιάσανε, κι ας είχε αθάνατη γυναίκα»  

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!