Κοινωνία

16/05/2015 - 07:03

Η πανήγυρη του Αγίου Θεράποντος και η Τίμια Χείρα του Αγίου Σπυρίδωνος

Η ετήσια πανήγυρη του Αγίου Θεράποντος, γιορτάστηκε φέτος ιδιαίτερα στον επιβλητικό και μεγαλοπρεπή Ναό του, στη Μυτιλήνη. Από 13 μέχρι 15 Μαΐου και με τις ευλογίες των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μυτιλήνης κ.κ. ΙΑΚΩΒΟΥ και Κερκύρας κ.κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ μεταφέρθηκε στο νησί η Τίμια Χείρα του Αγίου Σπυρίδωνος του Θαυματουργού! Την συνόδευσαν ο Πανοσ. Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας Αρχιμ. π. Ιουστίνος Κωνσταντάς και ο Αιδεσιμ. π. Θωμάς Κασταμονίτης.

Την Τετάρτη 13 Μαΐου το απόγευμα στις 6:00 μ.μ. υποδέχθηκαν το Τίμιο Λείψανο στα προπύλαια του Ναού του Αγίου Θεράποντος, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μηθύμνης κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ και Μυτιλήνης κ.κ. ΙΑΚΩΒΟΣ, ο Πανοσ. Πρωτοσύγκελλός μας π. Ιάκωβος Καραμούζης, δεκάδες κληρικοί της Μητροπόλεως Μυτιλήνης, Τοπικοί Άρχοντες και πλήθος πιστών. Στη συνέχεια εψάλλει ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός από τους Ιεροψάλτες του Ναού και τη χορωδία του Αιδ. π. Ευστρατίου Γιουσμά. Αναρίθμητοι πιστοί, από κάθε σημείο του νησιού, έσπευσαν να προσκυνήσουν το Ιερό αυτό Θησαύρισμα! Το θείο λόγο εκφώνησε κατά τον Εσπερινό και κατά τη Θεία Λειτουργία ο Πανοσ. Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας π. Ιουστίνος. Το βράδυ στον πανηγυρίζοντα Ναό, τελέστηκε το Μικρό Απόδειπνο με τους Χαιρετισμούς του Αγίου Σπυρίδωνος.

Την κύρια ημέρα εορτής, Πέμπτη 14 Μαΐου, τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία και από τους δύο Μητροπολίτες του νησιού και στις 11:30 π.μ. η Παράκληση του Αγίου Θεράποντος. Το μεσημέρι το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού, παρέθεσε γεύμα - κατά το Μοναστηριακό Τυπικό - στο Κατοικητήριο της Αγίας Θωμαΐδος της εκ Λέσβου. Το απόγευμα το πρόγραμμα περιλάμβανε Ιερό Ευχέλαιο, Μεθεόρτιο Εσπερινό, Παράκληση του Αγίου Σπυρίδωνος και Μικρό Απόδειπνο με τους Χαιρετισμούς του Αγίου Θεράποντος.

Την Παρασκευή 15 Μαΐου, προ των Ιερών Λειψάνων τελέστηκε Θεία Λειτουργία και στις 12 το μεσημέρι η Ιερή Παράκληση για τη Μαθητιώσα Νεολαία, λόγω των επικείμενων εξετάσεων. Η συμμετοχή των πιστών, ιδιαίτερα νέων προσώπων, ήταν εντυπωσιακή και αποστομωτική προς κάθε υβριστή ή κακόγουστο περιφρονητή των ιερών παραδόσεών μας! Μετά την Παράκληση και αφού προσφέρθηκε στους μαθητές, στις μαθήτριες, στους φοιτητές και  σε όλους τους πιστούς, ένας μικρός Σταυρός ως ευλογία, το Τίμιο Λείψανο εν μέσω δεήσεων, συγκινήσεων και κωδωνοκρουσιών, αναχώρησε για Αθήνα και στη συνέχεια για Κέρκυρα. 

Κατά την πανήγυρη και εφέτος ετέθη σε προσκύνηση η παλαιά εικόνα του Αγίου Θεράποντος και τεμάχιο Ιερού Λειψάνου του, τα οποία φυλάσσονται στον Ιερό Ναό.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. ΙΑΚΩΒΟΣ, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, οι Ιερείς και το προσωπικό του Ναού του Αγίου Θεράποντος Μυτιλήνης, πολλαπλές φορές ευχαρίστησαν το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Άγιο Κερκύρας καθώς και το Κερκυραϊκό λαό γι’ αυτήν την υψηλή ευλογία και ευκαιρία, γι’ αυτό το ιστορικό για τον τόπο μας γεγονός. 

Μοιράσου το άρθρο!